Tio Pepe Fino en Rama

Dessertvin, starkvin och andra viner | Spanien
19980.75l

Quantity must be a number greater than zero.

Tyvärr har vi inte tillräckligt med produkter i lager för din beställning.

Var god, välj antal.

Du kan inte köpa mer än 990 stycken av denna produkt.

Plus Icon
Minneslista
Dessertvin, starkvin och andra viner | Spanien
Grape Icon Palomino
DO Jerez-Xérès-Sherry
Gul, torr, citruskaraktär, svag äppelton, toner av ängssyra, örtig, lätt nötighet, nyansrik
  • ALKOHOL
    15.0%
  • SYROR
    4.5 g/l
  • ENERGI
    90.0 Kcal/100 ml
  • FÖRPACKNING
    flaska
  • STORLEK
    6 st.
  • FÖRSLUTNING
    naturkork
  • PRODUCENT
    González Byass
  • EXTRAKT
    16.0 g/l
  • TILLÄGGSINFO
    Begränsad hållbarhet
  • SORTIMENT
    specialparti
VARUNUMMER
319807

Sherryns söthetsgrad varierar enligt vintyp. Kännetecknande för sherry är en säregen arom, som påminner en aning om oxiderad smak. Därtill finns inslag av moget äpple, rostade nötter och salt.

Fino och manzanilla är sherrytyper som har mognat under flor, vilket skyddar dem mot oxidation. De är ljusa, kruttorra, lätt fruktiga och mandelaktiga. Amontillado är en äldre, lagrad fino. Den är mörkare, fylligare och har mer nötsmak än fino. Olorosos sötma varierar från torr till halvsöt och har rostade aromer av nöt och russin. Söta cream sherry och pedro ximénez  är tjocka, sirapsaktiga och karamelliga.

Sherry är en mångsidig dryck som passar från aperitif via förrätter ända till desserter, allt enligt typ. 

Fino är som bäst väl avkyld ur nyöppnad flaska, serverad som aperitif, till salta bitar eller ett tapasbord. Pröva fino också till sushi. Amontillado matchar soppor och buljonger väl. Bruna, torra och nötiga oloroso, som har mognat länge på fat utan skyddande flor, passar perfekt till hårda, mogna ostar eller vilt- och kötträtter med kraftig smak. Mörkbrun och karamellig cream sherry och pedro ximénez kan drickas till nötter, torkad frukt, glass och dadelkaka, eller helt enkelt som sådan istället för efterrätt.

Servera sherry enligt typ: fino och manzanilla väl avkylda vid 10–12 grader och övriga avkylda vid 14–16 grader.

All sherry tillverkas Jerezområdet i södra Spanien.

Sherry får traditionellt mogna i fat som är radade på varandra. Den nedersta raden kallas solera. En tredjedel av den färdiga sherryn i den nedersta raden buteljeras och ersätts med sherry från raden ovanför, criadera, som är den näst äldsta.

All sherry, utom fino och manzanilla, håller sig flera veckor i öppnad flaska som står svalt.




Eventuella allergener som dryckerna innehåller framgår av produktens etikett.
Tillverkaren och importören av en alkoholdryck ansvarar för kvaliteteten och
sammansättningen hos den alkoholdryck som de överlåtit till konsumtion och för
att produkten och det som står angivet på den och annan presentation är
förenliga med de regler och bestämmelser som gäller den.