Karelska batatpiroger

Bataten ger karelska pirogen sötma.

Ingredienser

Fyllning:

  • 2 dl vatten

  • 2 dl grötris

  • 9 dl mjölk

  • 1,5 dl mosad batat

  • 25 g smör

  • 0,5 tsk salt

 

Deg:

  • 2 dl vatten

  • 2,5 dl vetemjöl

  • 2,5 dl rågmjöl

  • 1 tsk salt

 

Till penslingen:

  • 2 dl mjölk

  • 50 g smör

Tillredning

  1. Börja med fyllningen: Slå riset i kokande vatten och koka tills riset har absorberat allt vatten. Slå i mjölken i portioner och låt gröten bli färdig. Rör om då och då. Tillsätt batatmoset, smöret och saltet. Låt fyllningen svalna.  

  2. Laga degen: Slå mjölet och saltet i vatten och rör ihop ingredienserna till en fast deg. Forma degen till en stång och skär den i 30 lika stora bitar. Bulta bitarna till platta skivor och kavla ut dem med mjöl till tunna runda pirogbottnar. Stapla bottnarna på varandra med mjöl emellan och täck dem med folie.

  3. Bred ut ett par skedar fyllning jämnt på bottnarna, men lämna en knapp centimeters tom spalt längs kanterna. Vik in kanterna över fyllningen. Skrynkla degen med fingrarna (använd båda händerna och arbeta från mitten mot ändarna).

  4. Grädda pirogerna 12–15 minuter mitt i ugnen (+ 250 °C). Använd inte bakplåtspapper.

  5. Pensla de gräddade pirogerna med en mjölk-oljeblandning. Låt pirogerna vila en stund under en duk.

Recept Katri Schröder, dryckesförslag Taina Vilkuna, foto Otavamedia/Seppo Saarentola

Dryckesförslag
Karelska batatpiroger

Bataten ger karelska pirogen sötma, som man kan understryka med en söt och maltig mörk lager eller bryta med en fräsch och krispig pils.

En vän av traditionella smaker väljer sahti eller alkoholfritt öl.