Oluttyypit

Maailman lukuisten oluiden joukossa on kansainvälisesti tunnettujen päätyyppien lisäksi monia paikallisia erikoisuuksia ja kunnianhimoisten oluenpanijoiden villejä kokeiluja.

Järjestimme tämän äärettömän laajan oluiden kirjon helposti ymmärrettävään muotoon jakamalla maailman oluet 8 päätyyppiin: lager, tumma lager, vahva lager, vehnäolut, pils, ale, porter ja stout sekä erikoisuus.

Oluttyyppien listan alta löydät artikkelinostoja, joista pääset tutustumaan syvällisemmin eri oluttyyppeihin.

Lagerit ovat raikkaita, tasapainoisia ja helposti lähestyttäviä pohjahiivaoluita. Kevyttä maltaisuutta tasapainottaa miedon aromaattinen humalointi.

Tummat lagerit ovat pehmeitä pohjahiivaoluita, jossa yhdistyy helppo nautittavuus ja tumman maltaan tarjoama aromaattisen makea maltaisuus. Tummat maltaat tuovat oluisiin hennon karamellisia, kahvisia ja suklaisia aromeja.

Vahva lager on pohjahiivaolut, jonka maussa on makeutta ja runsaamman alkoholin tarjoamaa pyöreyttä. Oluessa voi aistia rikasta maltaisuutta, karamellisuutta, toffeisuutta ja jopa hienoista luumuisuutta tai kaakaota.

Vehnäolut on kesäisen hedelmäinen pintahiivaolut. Oluet vaihtelevat vaaleista, kirkkaista oluista tumman sameisiin. Aromissa voi havaita vaniljaa, sitrusmaisuutta, banaania ja mausteisuutta.

Pils on tyyliltään maukas, aromaattinen ja perusluonteeltaan kuivahko pohjahiivaolut. Pilsin luonteelle on ominaista selvästi maistuvan humaloinnin tuomat yrttiset, kukkaiset ja mausteiset aromit.

Alet ovat pintahiivaoluita, joille on ominaista makea karamellinen hedelmäisyys ja monipuolinen aromimaailma. Humaloinnin vahvuus vaihtelee oluttyypeittäin aromaattisesta vahvan kukkaiseen.

Stoutit ja portterit ovat väriltään ja maultaan maku vahvoja. Maku ja väri ovat peräisin tummista mallaslaaduista. Paahdetussa aromissa voi aistia myös leipää, mämmiä, kahvia ja tummaa suklaata.

Erikoisuudet ovat harvinaisempia oluttyyppejä tai tyylillisesti vaikeammin yhdistettävissä yleisesti tunnettuihin oluttyyppeihin. Maku vaihtelee kirpeän raikkaista miedoista oluista täyteläisen makeisiin vahvoihin oluisiin. Joukossa on pinta- ja pohjahiivaoluita sekä spontaanikäymisoluita.