Makutyypit

Makutyypit kertovat, miltä viinit maistuvat ja minkä ruoan kanssa ne ovat parhaimmillaan.

Punaviinit


Marjaisa ja raikas
Nämä ovat kevyitä ja keskitäyteläisiä viinejä, joita sävyttävät tuoreiden marjojen aromit ja hapokkuus.

Raikkaan tuoreutensa ansiosta ne seurustelevat luontevasti pastojen sekä kasvis- ja kanaruokien, mutta myös kalaruokien kanssa.

Pehmeä ja hedelmäinen Nämä ovat keskitäyteläisiä ja täyteläisiä viinejä, joissa on usein hiven makeutta. Pehmeä hedelmäisyys on viinien tyypillinen piirre.

Nämä punaviinimaailman moniottelijat sopivat erityisen hyvin seurusteluun ja noutopöytiin.

Mehevä ja hilloinen Nämä viinit ovat keskitäyteläisiä, täyteläisiä tai erittäin täyteläisiä viinejä, joita yhdistävät kypsä marjaisuus ja hilloinen paksuus.

Runsaat ja aromikkaat viinit ovat hyvä valinta, kun katat pöytään lihaisia ruokia.

Vivahteikas ja kehittynyt Nämä viinit ovat keskitäyteläisiä ja täyteläisiä viinejä, joissa on kypsymisen myötä syntyneitä kehittyneitä aromeja: nahkaa, tallia, tammea ja yrttejä.

Vivahteikkaat viinit maistuvat juurevien liharuokien kanssa. Ne ovat myös hyviä juustoviinejä ja omiaan nautiskeluun.

Roteva ja voimakas Nämä punaviinit ovat täyteläisiä tai erittäin täyteläisiä. Viinit ovat voimakkaan makuisia ja rotevan täyteläisiä.

Tanniiniensa ansiosta ne pärjäävät, vaikka pöydässä olisi yhtä lailla roteva ruokakumppani, kuten riistaa, riistalintua, ryhdikäs liharuoka tai voimakkaita juustoja.
     

Valkoviinit

 

Pehmeä ja kepeä Nämä valkoviinit ovat kuivia viinejä, joiden kypsää hedelmäisyyttä säestää hento hapokkuus.

Nämä viinit ovat kepeytensä ansiosta hyviä yleisviinejä, jotka ovat omiaan seurusteluun ja noutopöytään tai kasvisten kylkeen.

Lempeä ja makeahko Nämä viinit ovat puolikuivia tai jopa makeita.

Kaikkia niitä yhdistää herkullisen hedelmäinen makeus, minkä ansiosta ne ovat mukavia seurustelujuomia ja hyviä kumppaneita itämaisille ruoille ja kasviksille. 

Pirteä ja hedelmäinen Nämä viinit ovat kuivia, puolikuivia tai puolimakeita. Niille on tyypillistä pirteä hapokkuus, joka tasapainottaa runsasta hedelmäisyyttä.

Viinit ovat osuvia valintoja esimerkiksi pikkusuolaisten alkupalojen, pastojen, sekä kala- ja äyriäisherkkujen kavereiksi.   

Vivahteikas ja ryhdikäs Nämä ovat kuivia ja puolikuivia viinejä, joiden aromimaailmassa on mineraalisuutta ja yrttejä.

Vivahteikkaaseen aromikkuuteen yhdistyy ryhdikäs hapokkuus, minkä ansiosta viinit viihtyvät kala- ja äyriäispäivällisillä.


Runsas ja paahteinen
Nämä suuntäyteiset viinit ovat kuivia ja puolikuivia.

Runsasta täyteläisyyttä säestävät paahteisuus tai tammisuus, ja viinit sopivat rasvaisen kalan lisäksi kanan, kalkkunan ja jopa riistalintujen sekä porsaan seuralaisiksi.