Viinien makutyypit

Makutyypit kertovat, miltä viinit maistuvat ja minkä ruoan kanssa ne ovat parhaimmillaan.

Punaviinien makutyypit

Marjaisa ja raikas

Nämä ovat kevyitä ja keskitäyteläisiä viinejä, joita sävyttävät tuoreiden marjojen aromit ja hapokkuus.

Raikkaan tuoreutensa ansiosta ne seurustelevat luontevasti pastojen sekä kasvis- ja kanaruokien, mutta myös kalaruokien kanssa.

Marjaisat ja raikkaat punaviinit >

Pehmeä ja hedelmäinen

Keskitäyteläisiä ja täyteläisiä viinejä, joissa on usein hiven makeutta. Pehmeä hedelmäisyys on viinien tyypillinen piirre.

Nämä punaviinimaailman moniottelijat sopivat erityisen hyvin seurusteluun ja noutopöytiin.

Pehmeät ja hedelmäiset punaviinit >

Mehevä ja hilloinen

Nämä viinit ovat keskitäyteläisiä, täyteläisiä tai erittäin täyteläisiä viinejä, joita yhdistävät kypsä marjaisuus ja hilloinen paksuus.

Runsaat ja aromikkaat viinit ovat hyvä valinta, kun katat pöytään lihaisia ruokia.

Mehevät ja hilloiset punaviinit >

Vivahteikas ja kehittynyt

Keskitäyteläisiä ja täyteläisiä viinejä, joissa on kypsymisen myötä syntyneitä kehittyneitä aromeja: nahkaa, tallia, tammea ja yrttejä.

Vivahteikkaat viinit maistuvat juurevien liharuokien kanssa. Ne ovat myös hyviä juustoviinejä ja omiaan nautiskeluun.

Vivahteikkaat ja kehittyneet punaviinit >

Roteva ja voimakas

Nämä punaviinit ovat täyteläisiä tai erittäin täyteläisiä. Viinit ovat voimakkaan makuisia ja rotevan täyteläisiä.

Tanniiniensa ansiosta ne pärjäävät, vaikka pöydässä olisi yhtä lailla roteva ruokakumppani, kuten riistaa, riistalintua, ryhdikäs liharuoka tai voimakkaita juustoja.

Rotevat ja voimakkaat punaviinit >

Valkoviinien makutyypit

Pehmeä ja kepeä

Nämä valkoviinit ovat kuivia viinejä, joiden kypsää hedelmäisyyttä säestää hento hapokkuus.

Nämä viinit ovat kepeytensä ansiosta hyviä yleisviinejä, jotka ovat omiaan seurusteluun ja noutopöytään tai kasvisten kylkeen.

Pehmeät ja kepeät valkoviinit >

Lempeä ja makeahko

Nämä viinit ovat puolikuivia tai jopa makeita.

Kaikkia niitä yhdistää herkullisen hedelmäinen makeus, minkä ansiosta ne ovat mukavia seurustelujuomia ja hyviä kumppaneita itämaisille ruoille ja kasviksille.

Lempeät ja makeahkot valkoviinit >

Pirteä ja hedelmäinen

Kuivia, puolikuivia tai puolimakeita. Niille on tyypillistä pirteä hapokkuus, joka tasapainottaa runsasta hedelmäisyyttä.

Viinit ovat osuvia valintoja esimerkiksi pikkusuolaisten alkupalojen, pastojen, sekä kala- ja äyriäisherkkujen kavereiksi.

Pirteät ja hedelmäiset valkoviinit >

Vivahteikas ja ryhdikäs

Nämä ovat kuivia ja puolikuivia viinejä, joiden aromimaailmassa on mineraalisuutta ja yrttejä.

Vivahteikkaaseen aromikkuuteen yhdistyy ryhdikäs hapokkuus, minkä ansiosta viinit viihtyvät kala- ja äyriäispäivällisillä.

Vivahteikkaat ja ryhdikkäät valkoviinit >

Runsas ja paahteinen

Suuntäyteiset viinit ovat kuivia ja puolikuivia.

Runsasta täyteläisyyttä säestävät paahteisuus tai tammisuus, ja viinit sopivat rasvaisen kalan lisäksi kanan, kalkkunan ja jopa riistalintujen sekä porsaan seuralaisiksi.

Runsaat ja paahteiset valkoviinit >

Kuohuviinien makutyypit

Pehmeä ja kepeä

Makeus vaihtelee erittäin kuivasta aina puolimakeaan. Yhteistä on hento hapokkuus ja mutkaton kepeys.

Erinomaisia yleisviinejä seurusteluun, noutopöytään tai keveiden kasvis- ja kalaruokien kavereiksi.

Lempeä ja makeahko

Puolimakeita tai makeita ja herkullisen hedelmäisiä.

Sopivat seurusteluun, maljannostoon tai jälkiruokien kanssa sekä kevyesti mausteisten ruokien kumppaniksi.

Pirteä ja hedelmäinen

Makeus vaihtelee erittäin kuivasta aina puolimakeaan. Tyypillistä on pirteä hapokkuus, joka tasapainottaa runsasta hedelmäisyyttä.

Sopivat maljannostoon, seurusteluun tai ruokapöytään vaikkapa äyriäis-, kala- ja kasvisherkkujen kera.

Vivahteikas ja ryhdikäs

Erittäin kuivia tai kuivia. Aromimaailmassa on runsaasti mineraalisuutta ja raikasta hedelmäisyyttä.

Loistavat runsaan hapokkuutensa ansiosta ruokapöydässä, johon on katettu äyriäisiä, kalaa, täyteläisiä kasvisruokia tai vaaleaa lihaa.

Runsas ja paahteinen

Erittäin kuivia tai kuivia. Aromimaailma on täyteläinen ja paahteinen.

Sopivat myös voimakkaammille herkuille – kuten possulle, vasikalle, riistalinnuille ja mereneläville – runsaan mausteisuutensa ja tasapainoisen hapokkuutensa takia.