Viinisanasto

Viinien luonnehdintatermejä selityksineen.

Antava (rich)
runsas, elinkaarensa huipulla oleva viini, vastakohtana termi sulkeutunut

Aromi (aroma)
rypäleistä ja valmistusprosesseista johtuva viinin tuoksu

Aromikas (aromatic)
houkutteleva, miellyttävä rypälearomi

Bouquet
viiniin pullosäilytyksen aikana syntyvä tuoksu ja maku

Briossinen (brioche)
tuoksu, joka muistuttaa ranskalaista aamiaisleipää briossia. Briossi on kuohkea, voimakkaan voinen vehnäleipä. Käytetään lähinnä samppanjoista.

Eksoottinen (exotic)
lämpimien ilmastojen valkoviineissä aistittava trooppisten hedelmien (ananas, meloni, banaani, kiivi, mango, passion) tuoksu

Elegantti (elegant)
tyylikäs ja hienostunut, ei liian täyteläinen eikä liikaa alkoholia

Eloisa (lively, vigorous)
tuore ja kevyt, kevyesti hiilihappoinen

Esterinen (estery)
tuoreessa viinissä esiintyvä banaania, mansikkaa, vadelmaa, tms. muistuttava hedelmäkaramellimainen makeahko tuoksu ja maku

Hapettunut (oxidized)
viini on saanut liikaa happea; pahvinen, paperinen, matta, väsynyt

Hapokas (acidic)
runsaasti hedelmähappoja ja viinihappoa

Harmoninen (harmonious)
viinin aineosat ovat hyvässä tasapainossa keskenään ks. tasapainoinen

Harteikas (robust, strong, heavy)
voimakas rypäleestä tai maaperästä johtuva maku

Hedelmäinen (fruity)
nuoressa viinissä tuntuva rypäleen aromi

Helmeilevä (petillant)
kevyesti hiilidioksidia sisältävä viini

Hento (mild, weak, slim)
ks. kevyt

Hermostunut (nervy, nervous)
viini on tilapäisesti poissa tasapainosta, esim. pullotuksen tai kuljetuksen vuoksi

Hienostunut (elegant, stylish, refined)
ks. elegantti

Hiivainen (yeasty)
tuoreessa viinissä tuntuva käymishiivan tuoksu ja maku

Homeinen (musty, mouldy)
epämiellyttävä, usein korkista johtuva homeen ja maakellarin haju ja maku ks. korkinmakuinen

Hyvärakenteinen tai -runkoinen (good body, good structure, well-balanced)
viinin kaikki aineosat ovat tasapainossa, viini on ryhdikäs

Hyökkäävä (aggressive)
viinissä on "potkua"; sen tuoksu ja maku ovat heti esillä

Ikääntynyt (developed, mature)
pitkälle kehittynyt viini

Imelä (sugary, syrapy)
liiallisen makea, äitelä

Jaloarominen ( botrytised)
viinissä tuntuu selvästi ylikypsien ja jalohomeen rusinoimien rypäleiden tuoksu ja maku

Juureva (robust, sturdy, solid)
vahva, tukeva, vankka

Jälkimaku (aftertaste)
maku, joka viipyy suussa, kun viini on nielaistu

Karhea (harsh, rough)
karkea suutuntuma; valmiissa viinissä epämiellyttävä ominaisuus

Kasvualueelleen tyypillinen (earthy taste, goût de terroir)
viinissä on selvästi aistittavissa alueelleen tyypilliset piirteet (ilmasto, maaperä, käytetyt rypälelajikkeet, valmistustavat, ym.)

Kehittynyt (developed)
elinkaarensa huipulla oleva viini; bouquet hallitsee ja maku on pehmentynyt ja pyöristynyt; punaviinin väri on ruskehtava ja valkoviinin syvän keltainen

Keskitäyteläinen (medium bodied)
kevyen ja täyteläisen väliin sijoittuva viini, jonka maku ei ole kovin runsas eikä alkoholipitoisuus kovin korkea

Kevyt (light)
kevyt, hento viini on täyteläisen viinin vastakohta; helppoa juotavaa, ei liikaa alkoholia eikä uutosta

Kiinteä (firm, consistent)
hyvän ja tasapainoisen koostumuksen ja rakenteen omaava viini

Kireä (astringent, tough)
viinissä on paljon tanniineja, jotka aiheuttavat limakalvoja kiristävän tunteen

Kirpeä (crisp, zesty, zing)
raikas, miellyttävällä tavalla happoinen

Korkinmakuinen (corked, corky)
viinipullon korkissa oleva virhe siirtyy viiniin ja aiheuttaa ummehtuneen tai homeisen maun

Kova (hard, coarse, harsh, tart)
viinissä on paljon tanniineja, jotka tuntuvat suussa limakalvoja peittaavina

Kypsä (ripe, mature)
viini parhaassa kehitysvaiheessaan; vastakohta on kypsymätön

Lattea (flat, insipid, bland)
kuohuviinistä on haihtunut hiilidioksidia tai viinissä on liian vähän happoja ja se on väljähtynyt

Lempeä (gentle, mild)
viini, jossa on vähän happoja ja makeahko maku

Lihaisa (meaty, chewy)
voimakas, paksu, lähes pureskeltava

Lyhyt (short, flabby)
viinin maku katoaa nopeasti nielaisemisen jälkeen, ei jälkimakua

Lämmin (warm, vinous)
viinissä on pehmeä maku ja runsas alkoholipitoisuus

Maukas (tasty, delicious, savoury, sapid)
hyvältä maistuva, maittava, herkullinen

Mehumainen (juicy, fruity)
nuori, tuore viini, jossa on jäljellä raaka-aineista peräisin olevaa mehumaista, marjamaista tai hedelmäistä luonnetta

Mehevä (mellow, succulent)
suuntäyttävä, täyteläinen ja notkea viini

Miellyttävä (pleasant, attractive, appealing)
tasapainoinen, herkullinen

Monivivahteinen (complex, subtle, expressive)
vaihtelevan monipuolinen, ilmeikäs, vivahteikas, luonteikas

Muhkea (big, great)
poikkeuksellisen runsasmakuinen ja täyteläinen viini tai huippuviini tunnetulta alueelta ks. suuri

Neutraali (neutral)
viini, jossa ei ole mitään merkittävää luonteenpiirrettä

Notkea (supple, suave)
kuvaa punaviinin kovuusastetta (tanniininen–notkea–pehmeä), maussa pehmeää hedelmäisyyttä

Ohut (thin, watery, weak)
vähävärinen ja maultaan kevyt viini

Ontto (hollow, shallow)
viini, jonka tuoksu lupaa enemmän kuin miltä se maistuu; maun keskivaihe puuttuu

Paahteinen (baked, burnt, cooked)
auringonpaahteesta ja kuivuudesta johtuva rypäleissä esiintyvä tyypillinen tuoksu ja maku

Paahtunut (toasted)
viinin kypsytysvaiheessa tynnyreistä uuttunut paahtuneen tammen maku, mikä johtuu siitä, että tynnyrit on valmistusvaiheessa paahdettu sisältä

Pehmeä (soft, smooth)
punaviini on pehmeä, kun sen limakalvoja peittaavat tanniinit (parkkihapot) ovat pyöristyneet tai niitä on vähän. Valkoviinin pehmeys liittyy sen makeusasteeseen eli kun siinä on paljon sokeria ja glyserolia eikä liiaksi happoja

Pieni (small, slim, poor)
viini, jossa on vähän alkoholia, uutosta ja muita aineosia

Pihkainen (resinous)
pihkaa muistuttava tuoksu ja maku, joka johtuu kreikkalaisissa viineissä mäntypuun pihkauutelisäyksestä

Piikivimäinen (flinty)
muistuttaa hajua, joka syntyy kun kahta kiveä hangataan vastakkain

Pikantti (piquant, crispy, zesty)
kirpeä, piristävä, virkistävä

Pilaantunut (spoiled, deteriorated, faulty)
virheellinen viini

Pirskahteleva (prickly, fizzy)
lisätyn hiilidioksidin aiheuttama kihelmöivä tuntuma kielellä

Pirteä (crispy, fresh, lively)
kirpeä, raikas

Pistelevä (pungent, pricked)
etikkahapon aiheuttama tunne kielellä

Pitkä (long, lingering)
viini, jonka maku säilyy suussa pitkään

Puhdasarominen (varietal, typical, characteristic)
viinille tyypillisen rypäleen selkeä tuoksu ja maku

Puhdaspiirteinen (clean, sound, typical, characteristic)
lajilleen ominainen (vastakohtana termi sekava)

Pyöreä (round, mellow, supple)
viini, jossa on notkeutta, pehmeyttä ja runkoa

Raaka (unripe, sharp, tart)
kypsymätön, jyrkästi hapokas

Raikas (refreshing, fresh, crisp)
pirteä, kirpeä

Rehellinen (honest, clean , well-made)
luonnollinen, puhdas, terve, tehty sääntöjä noudattaen

Rehevä (voluptuous, luscious, rich)
runsas, terve, voimakas

Rikas (rich, full-bodied, powerful)
runsas, täyteläinen, runsaasti uutosta sisältävä

Rodukas (characteristic, breed, noble)
tyypillinen lajilleen ja alkuperälleen

Roteva (robust, strong, heavy)
ks. harteikas

Runko (body)
kuvaa viinin voimakkuutta ja täyteläisyyttä

Runsas (rich, generous, full-bodied)
viinissä on paljon makua ja/tai tuoksua

Runsashappoinen (crisp, zingy)
hapokas, runsaasti hedelmähappoja

Ryhdikäs (good body, well-balanced)
hyvärakenteinen, tasapainoinen

Sakkaisuus (deposit)
luonnollinen ominaisuus pitkään kypsytetyissä viineissä; virhe nuoressa viinissä

Samettinen (velvety, smooth, mellow)
miellyttävä, erittäin pehmeä suutuntuma

Samea (cloudy, dull)
virhe; viini on esim. huonosti suodatettu

Sekava (unbalanced)
vastakohta puhdaspiirteinen, ks. tasapainoton

Sulkeutunut (closed)
viinin maku- ja tuoksuominaisuuksia on vaikea erottaa, mutta ne saattavat tulla esiin viinin kehittyessä; vastakohta antava

Suuri (big, great)
ks. muhkea

Tamminen (oaky)
tammitynnyrikypsytyksestä johtuva tammen tuoksu ja -maku

Tasapainoinen (well-balanced, harmonious)
viinin eri aineosat ovat sopivassa suhteessa; harmoninen

Tasapainoton (unbalanced)
edellisen vastakohta; esim. liikaa happoja tai alkoholia

Tiivis (concentrated, firm, intense)
tiivistynyt, konsentroitunut, intensiivinen

Tulinen (warm, heady, hearty)
lämmin, viinissä ylimäärin alkoholia

Tuore (fresh, young)
juuri valmistettu viini, tuoksu hyvin hedelmäinen

Tyylikäs ( elegant, stylish, sophisticated)
tasapainoinen ja hienostunut, ei liian runsas eikä liikaa alkoholia

Tyypillinen (characteristic, typical)
rypäleelle tai alueelle ominainen, luonteikas

Täyteläinen (full-bodied, rich, generous)
viinissä on sekä korkea alkoholipitoisuus että runsas rakenne; viini on runsaan tuntuista ja notkeaa johtuen kypsinä poimituista rypäleistä

Ummehtunut (musty, mouldy)
virheellinen viini; ks. korkinmakuinen

Vaatimaton (simple, easy)
ilmeetön, ei erityisiä piirteitä

Vetinen (watery, thin, weak)
ks. ohut

Viinillinen (vinous)
riittävän alkoholipitoinen ja valmistusteknisesti moitteeton viini, vastakohta mehumainen

Viipyvä (lingering, long)
ks. pitkä

Voimakas (strong, powerful, heavy)
viinistä tulee esiin jokin ominaisuus niin voimallisena, että se hallitsee viinin luonnetta

Äitelä (sugary, syrapy)
epämiellyttävä makeus, ks. imelä