Alkoholi ja aurinko

Kesähelteellä alkoholia nauttiva kohtaa yllättäviä riskejä.

Oluttuoppi terassilla, kylmä siideri uimarannalla, lasi kuohuvaa takapihalla… Terassikelit houkuttelevat nauttimaan auringosta ja viileistä juomista. Aurinko ja alkoholi pelaavat kuitenkin huonosti yhteen. Siksi helteellä alkoholijuomia nauttiessa kannattaa kiinnittää huomiota muutamaan asiaan.

Juo vettä

Aikuinen ihminen tarvitsee pari litraa nestettä päivässä. Kuumana kesäpäivänä veden juomisen tarve kuitenkin kasvaa huomattavasti, kun ihminen haihduttaa nestettä hikoillessaan.

Alkoholi vaikuttaa kehon nestetasapainoon. Alkoholi poistaa nestettä kehosta, mikä voi johtaa nestehukkaan.

Nestehukka tarkoittaa elimistön kuivumistilaa, joka syntyy liian vähäisen nestemäärän seurauksena. Nestehukka voi aiheuttaa päänsärkyä, pahoinvointia, väsymystä sekä ripulia ja viedä pahimmillaan sairaalahoitoon.

Kehon kuivumista ehkäistään parhaiten juomalla runsaasti vettä päivän mittaan. Vettä voi hörppiä vaikka ei edes janottaisi. Ota vesipullo mukaan aina ulos lähtiessä ja varaa jääkaappiin vesikannu, johon voit lisätä jääpaloja, kurkkuviipaleita, tuoreita marjoja tai sitruunalohkoja.

Suojaa iho

Auringossa tissuttelijaa vaanii toinenkin uhka - kärähtänyt nahka. Esimerkiksi terassilla istuessa aurinko porottaa iholle usein yhdestä suunnasta, jolloin palamisen riski on suuri. Rintakehä, hartiat ja kasvot ovat ensimmäisenä tulilinjalla.

Alkoholin nauttiminen kiihdyttää ihon pintaverenkiertoa, turvottaa ihoa ja altistaa nopeammin palamiselle. Humalassa ihon suojaaminen saattaa myös yksinkertaisesti unohtua.

Varjoon hakeutuminen, keskipäivän auringon välttäminen ja ihon suojaaminen vaatteilla ja aurinkovoiteella ovat hyviä keinoja estää palamista.

Sama sääntö pätee sekä alkoholiin että aurinkoon – molempia kannattaa nauttia kohtuudella.

Lähteet:

Duodecim Terveyskirjasto

Apteekki.fi

Yle.fi

Lue lisää