Alkoholissa on runsaasti energiaa

Alkoholijuomat lihottavat ja viina valuu vyötärölle. Pienikin alkoholinkäytön vähentäminen helpottaa painonhallintaa ja kohentaa terveyttä.

Alkoholi voi moninkertaistaa aterian kalorimäärän. Mitä vahvempi ja makeampi paukku, sitä enemmän siinä on energiaa. Alkoholi sisältää energiaa lähes yhtä paljon kuin rasva. Painonhallinta kannattaa aloittaa esimerkiksi kiinnittämällä huomiota kerralla nautittavien alkoholiannosten määrään, alkoholin käyttötiheyteen ja juomien sokerimääriin. Pienetkin muutokset helpottavat painonhallintaa ja parantavat terveyttä.

Suomalaisten vyötärönympärys on kasvanut viime vuosina vielä enemmän kuin painoindeksi. Alkoholista saadut ylimääräiset kalorit kertyvät rasvakudokseksi erityisesti sisäelinrasvaksi vyötärön seudulle. Liikunnan lisäksi painonhallinta ja terveelliset ruokailutavat pitävät vyötärönympäryksen aisoissa.

Alkoholi lihottaa suorasti ja epäsuorasti

Alkoholi on yksi suomalaisten lihomisen ja lihavuuden yleistymisen syistä. Alkoholi lisää energiansaantia ja madaltaa kynnystä syödä ja juoda. Nestemäinen ravinto ei tuo samanlaista kylläisyyden tunnetta kuin kiinteä, eivätkä alkoholijuomat yleensä korvaa muita energianlähteitä. Alkoholi herättää paitsi ruokahalun myös piittaamattomuuden tunteen, jolloin jo vähäinen juominen voi johtaa ruoan ahmimiseen. Krapulassa iskee usein rasvaisen ruoan himo, mikä osaltaan lisää alkoholin lihottavaa vaikutusta.

Lue lisää