Selvästi turvallista veneilyä

Ruoka ja juoma sopivat hyvin yhteen, sen sijaan alkoholi ja veneily eivät.

Suomessa veneillään alkukeväästä pitkälle syksyyn. Veden päällä ja äärellä viihdytään ja osa meistä lasillisen tai parin kera. Huolimatta siitä kuinka taitava veneen käsittelijä on kyseessä, alkoholi heikentää veneilijän arviointi- ja reagointikykyä. Uhka virheeseen kasvaa, ja päihtynyt kuljettaja ottaa herkemmin suurempia riskejä.

Kuljettajan pienikin promillemäärä vaikuttaa hänen toimintakykyynsä.

  • Jo 0,2 promillea heikentää tarkkaavaisuutta
  • 0,4 promillessa havaintokenttä alkaa supistua, silmien kyky seurata vesillä liikkuvia muita kohteita heikentyä ja reaktionopeus hidastua
  • Yli 0,5 promillen humalassa ajavan kuljettajan onnettomuusriski on kymmenkertainen selvään verrattuna.

Tasapainossa veneessä

Alkoholin nauttiminen vaikuttaa tasapainoon. Veneestä putoaminen ei ole selvänäkään vaaratonta, mutta alkoholia nauttineelle se on taatusti riski.

Veneilevän tasapainoon ja vointiin vaikuttavat myös aurinko, merenkäynti sekä moottoriveneessä tärinä ja ääni. Jo kaikki nämä tekijät yhdessä väsyttävät. Jos tämän päälle lisää alkoholin, niin väsymys ja jopa tokkuraisuus lisääntyvät. Tämä koskee niin kipparia kuin matkustajiakin, joilla on myös vastuu veneillessä itsestään ja toisista. Jos olet suunnitellut nauttivasti alkoholia, älä lähde veneilemään.

Turvallisesta veneestä löytyvät pakolliset turvallisuusvarusteet, kuten pelastusliivit, airot tai mela, ankkuri köysineen, tyhjennysväline, hätäkatkaisin, hätämerkinantovälineet ja veneen perämoottorin koosta riippuen sammutin. Myös veneen säännöllinen katsastus ylläpitää ja edistää vesillä liikkumisen turvallisuutta.

Nauti alkoholia vasta maissa

"Vesiliikennejuopumuksen raja on yksi promille. Venettä ei kuitenkaan saa kuljettaa sitäkään pienemmässä humalassa, jos kuljettaminen vaarantaa oman tai muiden turvallisuuden. Varminta onkin nauttia alkoholi vasta maissa. Päihtynyt ei osaa arvioida omia kykyjään oikein ja altistuu usein riskeille. Poliisin veneonnettomuustutkimuksen mukaan keskimäärin joka kolmattakymmenettä venettä ohjaa ruorijuoppo. Saman tutkimuksen mukaan valtaosa hukkuneista on käyttänyt alkoholia".

Lähde:
Trafi

Lue lisää