Eroon alkoholista – alkoholinkäytön vähentäminen ja juomisen lopettaminen

Alkoholinkäytön vähentäminen ja lopettaminen on mahdollista monilla tavoilla. Jos haluat eroon alkoholista, mutta juomisen lopettaminen ei kuitenkaan onnistu omin keinoin, on apua saatavilla.

Alkoholinkäytön arviointi voi olla haastavaa. Seurantatyökaluista ja testeistä voi olla apua alkoholin kulutuksen hahmottamisessa. Jos oma kulutuksesi huolestuttaa, kokeile vähentää juomista. Paljon alkoholia käyttävillä ihmisillä vähentämisyritykset saattavat epäonnistua toistuvasti. Silloin alkoholista voi olla järkevää luopua kokonaan.

Alkoholitestit auttavat seuraamaan ja testaamaan alkoholikäyttöä

Alkoholinkäytön seuraamiseen ja alkoholiriippuvuuden mittaamiseen löytyy useita työkaluja ja testejä:

Alkoholinkäytön vähentäminen – katso vinkit

Jos alkoholinkäyttö huolestuttaa, kokeile vähentää sen kulutusta. Tapoja ja vinkkejä vähentämiseen on monia, esimerkiksi:

  • Vähennä kerralla nautitun alkoholin määrää.
  • Vaihda juomat miedompaan tai alkoholittomaan vaihtoehtoon.
  • Vältä tilanteita, joissa juot liikaa.
  • Opettele kieltäytymään tarjotuista alkoholijuomista.
  • Vietä tipaton tammikuu tai mikä tahansa tipaton kuukausi. Alkoholin käytön lopettaminen hetkeksi kokonaan antaa sinulle tietoa riippuvuutesi tasosta.

Jos vähentäminen ei omin keinoin onnistu tai epäonnistut toistuvasti vähentämisyrityksissä, hanki apua.

Lähde: Päihdelinkki

Mistä apua alkoholinkäytön vähentämiseen ja lopettamiseen?

Jos alkoholinkäyttö huolestuttaa, kaipaat tukea juomisen vähentämiseen tai jos tunnet, ettei alkoholinkäytön lopettaminen onnistu omin keinoin, hae viipymättä apua. Ota silloin yhteys:

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n maksuton päihdeneuvonta vastaa vuoden jokaisena päivänä, ympäri vuorokauden. Päihdeneuvonnan puhelinnumero on 0800 900 45.

A-klinikkasäätiön Päihdelinkki tarjoaa kattavasti tietoa, tukea ja neuvontaa päihteistä ja riippuvuuksista sekä päihteiden käyttäjille että heidän läheisilleen.

Huolikortti kokoaa ammattiavun yhteystiedot

Huolikortti on Alkon myymälässä saatavilla oleva esite, josta löytyy tietoa, apua ja tukea tarjoavia tahoja päihdeongelmiin, kriisi- ja väkivaltatilanteisiin, yksinäisyyteen sekä odotus- ja vauva-ajan päihdeongelmiin.

Sen lisäksi, että Huolikortti on jaossa Alkon myymälässä, se toimii myös työkaluna myymälähenkilökunnalle tilanteissa, joissa asiakas ottaa oman tai läheisensä haastavan tilanteen puheeksi ja kaipaa apua.

Lue lisää ja katso Huolikortin apua tarjoavat tahot.

Alkon asiointikieltosopimus tukena vähentämisessä ja lopettamisessa

Jos alkoholinkäyttö huolestuttaa, kaipaat tukea juomisen vähentämiseen tai jos tunnet, ettei alkoholinkäytön lopettaminen onnistu omin keinoin, voit solmia vähentämis- tai lopettamispäätöksesi tueksi Alkon asiointikieltosopimuksen. Lue lisää asiointikieltosopimuksesta.

Artikkelin pääkuva: Folio Images