Jos alkoholinkäyttö huolestuttaa

Oletko huolissasi omasta tai läheisesi alkoholinkäytöstä, vai ovatko muut huolissaan sinun juomisestasi?

Moni uskoo juovansa kohtuudella, mutta mitä on kohtuus ja miten sitä voi arvioida. Oletko huolissasi omasta tai läheisesi alkoholinkäytöstä, vai ovatko muut huolissaan sinun juomisestasi? Onko alkoholista sinulle enemmän haittaa kuin iloa? Haluaisitko vähentää, mutta et tiedä miten pääsisit alkuun?

Testaa oma alkoholinkäyttösi

Maailman terveysjärjestön kehittämän yksinkertaisen kymmenen kysymyksen AUDIT-testin avulla voi arvioida, onko alkoholinkäyttö kohtuullista vai liiallista.  

OttoMitta -sovelluksen avulla voi seurata omaa alkoholinkäyttöä.

Alkoholiriippuvuustesti SADD auttaa arvioimaan alkoholiriippuvuuden tasoa.

Yli 65-vuotiaan alkoholimittarilla kartoitetaan iäkkään alkoholinkäyttöä.

Haluatko vähentää?

Alkoholinkäytön vähentämiseen on monia tapoja. Juo kerralla vähemmän, vaihda miedompaan tai alkoholittomaan vaihtoehtoon. Pidä taukoa juomisesta – saatat yllättyä siitä, miten nopeasti tipattomuuden terveyshyödyt tulevat esiin.  

Jos vähentäminen ei onnistu omin keinoin, kannattaa hakea apua oman alueen terveyskeskuksesta, työterveyshuollosta tai lähimmältä A-klinikalta. Päihdelinkin internetpalvelut tarjoavat myös kattavasti luotettavaa tietoa, tukea ja neuvontaa päihteistä ja riippuvuuksista. Palvelut on tarkoitettu päihteiden käyttäjille ja heidän läheisilleen sekä kaikille päihdetiedosta kiinnostuneille. Palvelun tuottaa A-klinikkasäätiö.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n maksuton päihdeneuvontapuhelin 0800 900 45 vastaa vuoden jokaisena päivänä, ympäri vuorokauden. Päihdetyön ammattilaisten kanssa voi luottamuksellisesti keskustella omasta tai läheisen päihteiden käytöstä.

Asiointikieltosopimus rajoittaa juomaostoja

Oman tai läheisen ongelmallisen alkoholinkäytön tueksi on mahdollista laatia asiointikieltosopimus Alkon myymälässä. Asiointikieltosopimuksella tarkoitetaan vapaaehtoista sopimusta, jonka avulla rajoitetaan asiakkaan alkoholijuomien ostoa yhdestä tai useammasta Alkon myymälästä. Aloite sopimuksen laatimiseksi voi tulla asiakkaalta itseltään, tai hänen läheiseltään, mutta sopimusta ei voi laatia ilman asiakkaan omaa suostumusta. Maistraatin tai käräjäoikeuden asettamalla edunvalvojalla on oikeus laatia asiointikieltosopimus asiakkaan puolesta, myös hänen tahtonsa vastaisesti. Sopimus on aina määräaikainen ja asiakas itse määrittelee sen voimassaoloajan. Asiakkaalla on myös oikeus purkaa sopimus ennen määräajan umpeutumista.

Sopimuksella voidaan rajoittaa kerralla ostettavia juomamääriä, juomien vahvuuksia tai myyntikielto voi olla kaiken kattava , eli asiakkaalle ei myydä mitään juomia.

Lisätietoa asiointikieltosopimuksesta saa oheisesta asiakasesitteestä, sekä lähimmästä Alkon myymälästä. 

Kuva: Kuvatoimisto Gorilla

 

 

 

Asiakasesite asiointikieltosopimuksesta