Alkoholi vaikuttaa ikääntyvään voimakkaammin

Kohtuullinen alkoholinkäyttö on sallittua ja hyväksyttävää myös ikääntyneille, kunhan ikääntymisen mukanaan tuomat lisäriskit otetaan huomioon.

Terveydestään huolehtivan ikääntyvän kannattaa miettiä omaa alkoholinkäyttöään, sillä alkoholin vaikutukset voimistuvat iän myötä. Keho muuttuu kuivemmaksi, ja siksi alkoholi vaikuttaa aiempaa järeämmin. Munuaisten toiminta heikentyy ja maksan pilkkomiskyky vähenee. Jopa vähäinen määrä alkoholia voi aiheuttaa lääkkeen kanssa ikäviä seurauksia.

Alkoholinkäytön riskirajat yli 65-vuotiaille ovat enintään kaksi annosta kerralla ja seitsemän annosta viikossa. Yksi alkoholiannos on esimerkiksi yksi 0,33 litran pullo keskiolutta, siideriä tai lonkeroa. Vanha hyvä nyrkkisääntö on myös se, että vähintään yksi täysin alkoholiton päivä viikossa on hyvä pitää.

Tarkista lääkkeesi ja alkoholin yhteensopivuus

Osa lääkkeistä aiheuttaa epätoivottuja yhteisvaikutuksia alkoholin kanssa. Seurauksena voi olla muun muassa uneliaisuutta, huimausta, muistihäiriöitä ja jopa maksavaurioita. Jos alkoholin käyttö epäilyttää lääkityksen takia, kannattaa kysyä rohkeasti – asian voi aina tarkastaa lääkäriltä tai apteekista. Myös pakkausselosteista löytyvät tarpeelliset varoitukset – nämä vain ovat joskus kovin pienellä painettuja ikääntyneempiä ihmisiä ajatellen. Läheisten on myös hyvä tietää, mistä ikääntyneen lääkkeet ja lääketiedot löytyvät.

Välineitä oman alkoholinkäytön seurantaan

Ehyt ry:n julkaisema Tiesitkö tämän lääkkeistä ja alkoholista -esite on tietopaketti yli 55-vuotiaille. Se sisältää tietoa yleisimmistä lääkkeistä, jotka eivät sovi käytettäväksi alkoholin kanssa. Painettua esitettä voi kysyä apteekeista. OttoMitta-sovelluksella ja yli 65-vuotiaan alkoholimittarilla voi testata omaa alkoholinkäyttöään. Mittarit antavat palautetta alkoholin käytöstä sekä ohjausta ja keinoja alkoholin käytön vähentämiseksi.

Lue lisää