Alkoholijuomat voivat aiheuttaa allergisia reaktioita

Allergia itse alkoholia eli etanolia kohtaan on erittäin harvinainen.

Tavallisimmat alkoholijuomien ainesosat, jotka voivat aiheuttaa yliherkkyyttä, ovat rikkidioksidi, histamiini ja väriaineet. Tavallisin oire on äkillinen nokkosihottuma, joka laajenee helposti jopa anafylaktiseksi reaktioksi, jolla tarkoitetaan äkillistä yliherkkyyttä. Määrä, joka aiheuttaa reaktion, on tavallisesti 8–10 grammaa alkoholia. Allergia on nähtävästi pysyvä eikä sen syntytapaa ole pystytty selvittämään täysin.

Alkoholi voi aiheuttaa äkillisen yliherkkyysreaktion myös ei-allergisella mekanismilla esimerkiksi flunssan aikana, krapulaisen lähtiessä hikilenkille tai ihmisen rasittaessa itseään muuten hikeen asti. Alkoholi saattaa pahentaa astmaa ja  allergiaoireita epäspesifisti ja sen runsas käyttö lisää myös herkistymisen riskiä ja nostaa allergiaan liittyvän seerumin vasta-aine E:n (IgE) tasoa.

Äkillinen punoitus alkoholista

Pienikin määrä alkoholia voi aiheuttaa muutaman kymmenen minuuttia kestävän punoituksen kasvoihin ja rinnan yläosaan, mutta reaktio ei ole allergiaa. Siihen myötävaikuttavia tekijöitä ovat vaihdevuodet, ruusufinnitaipumus (acne rosacea), luontainen punoitusherkkyys (perinnöllinen ominaisuus) ja jännittäminen sosiaalisissa tilanteissa.

Äkilliset punoitukset liittyvät joskus lääkitykseen kuten alkoholismin Antabus-hoitoon. Myös suun kautta otettava metronidatsolilääke aiheuttaa joillekin Antabuksen kaltaisen reaktion. Takrolimuusivoiteen (Protopic®) käytön yhteydessä flush-reaktioita on esiintynyt noin 6 %:lla potilaista. Reaktio voimistuu saunassa.

Viinipäänsärky

Monet päänsärkyyn taipuvaiset henkilöt, erityisesti allergikot voivat saada voimakkaan, usein migreeniä muistuttavan päänsäryn jo yhdestä punaviinilasillisesta. Särky on yksi oire niin sanotusta punaviinipäänsärkyoireyhtymästä.

Siihen kuuluu myös voimakas krapula, jonka ankaruus ei ole missään suhteessa nautittuun viinimäärään. Kovin paljon oireyhtymästä ei tiedetä, ei sen yleisyyttä, aiheuttajaa eikä mekanismia. Monet tutkijat ovat sitä mieltä, että viinipäänsärky on usein psyykkistä ja johtuu kerran koetusta voimakkaasta viinikrapulasta.

Seuraavilla kerroilla päänsärky laukeaa, kun oireilija juo vaikka vain lasillisen samaa viiniä.

Lue lisää allergiasta Alkon esitteestä Lisä- ja vierasaineet alkoholijuomissa sekä yliherkkyys

Lisätietoa: Allergia-, Iho- ja Astmaliitto