Alkoholijuomat voivat aiheuttaa allergisia reaktioita

Allergia itse alkoholia eli etanolia kohtaan on erittäin harvinainen. Alkoholijuomat saattavat kuitenkin sisältää aineita, jotka voivat aiheuttaa allergiaa ja yliherkkyyttä. Yleisimpiä niistä ovat rikkiyhdisteet, histamiini ja väriaineet.

Allergialla tarkoitetaan immuunijärjestelmän herkistymisen jälkeen voimistunutta ja muuttunutta elimistön reaktiotapaa vieraita aineita kohtaan. Yleisiä allergiaoireita ovat esimerkiksi ihottuma, ihon punoitus ja turvotus, astman kaltaiset hengitystieoireet, silmien kutina tai vatsavaivat.

Alkoholiallergia

Allergia itse alkoholia eli etanolia kohtaan on erittäin harvinainen. Alkoholiallergian tavallisin oire on äkillinen nokkosihottuma, joka laajenee helposti jopa äkilliseksi yliherkkyydeksi eli anafylaktiseksi reaktioksi. Alkoholin määrä, joka tarvitaan reaktion laukaisemiseksi, on tavallisesti 8–10 grammaa alkoholia. Yksi alkoholiannos, eli esimerkiksi yksi pullo olutta tai 12 cl viiniä, on 11-14 g puhdasta alkoholia.

Alkoholi voi aiheuttaa äkillisen yliherkkyysreaktion myös ei-allergisella mekanismilla esimerkiksi flunssan aikana, krapulaisen lähtiessä hikilenkille tai ihmisen rasittaessa itseään muuten hikeen asti.

Äkillinen punoitus alkoholista

Pienikin määrä alkoholia voi aiheuttaa muutaman kymmenen minuuttia kestävän punoituksen, flush-reaktion, kasvoihin ja rinnan yläosaan. Tämä reaktio ei ole kuitenkaan allergiaa. Flush-reaktioon myötävaikuttavia tekijöitä ovat vaihdevuodet, ruusufinnitaipumus, luontainen punoitusherkkyys (perinnöllinen ominaisuus) ja jännittäminen sosiaalisissa tilanteissa.

Viinipäänsärky

Monet päänsärkyyn taipuvaiset henkilöt, erityisesti allergikot, voivat saada voimakkaan, usein migreeniä muistuttavan päänsäryn jo yhdestä punaviinilasillisesta. Särky on yksi oire niin sanotusta punaviinipäänsärkyoireyhtymästä. Oireyhtymään kuuluu myös voimakas krapula, jonka ankaruus ei ole välttämättä suhteessa nautittuun viinimäärään. Oireyhtymästä ei tiedetä kovin paljoa, mutta päänsäryn aiheuttajaksi on epäilty viinin tanniineja.

Monet tutkijat ovat sitä mieltä, että viinipäänsärky on usein psyykkistä ja johtuu kerran koetusta voimakkaasta viinikrapulasta. Seuraavilla kerroilla päänsärky laukeaa, kun oireilija juo lasillisen samaa viiniä.

Yliherkkyyttä ja allergiaa aiheuttavat aineet

Sulfiitit eli rikkiyhdisteet

Viineissä käytetään rikkiyhdisteitä säilöntäaineena. Rikkiyhdisteitä on enemmän valkoviineissä kuin punaviineissä. Eniten yhdisteitä on makeissa valkoviineissä. Rikkiyhdisteiden tarkoitus on estää viinin hapettuminen.

Alkon viinivalikoimista löytyy alkuviinejä (natural wine), joiden valmistuksessa käytetään vain vähän tai ei lainkaan rikkiyhdisteitä. Lue lisää alkuviineistä täällä.

Tanniinit eli kasvifetanolit

Tanniineja löytyy kaikista kasveista, mutta keskimääräistä enemmän niitä löytyy esimerkiksi viinirypäleiden kuorista ja siemenistä. Yhdeksi syyksi viinipäänsärkyyn on epäilty tanniineja. Punaisten viinirypäleiden kuoret ovat mukana punaviinin valmistuksessa ja ne erotellaan vasta käymisen jälkeen. Valkoviinissä sen sijaan rypäleiden kuoret erotellaan jo ennen käymisprosessia.

Väriaineet

Juomiin lisätyt väriaineet saattavat aiheuttaa allergisia oireita ja jopa äkillisen yliherkkyysreaktion. Väriaineita käytetään esimerkiksi punaisissa katkeroissa.

Biogeeniset amiinit

Tärkein biogeeninen amiini on histamiini. Sitä esiintyy kaikkialla luonnossa, mutta myös puna- ja valkoviineissä. Biogeeniset amiinit voivat aiheuttaa yliherkkyysreaktioita tai päänsärkyä. Alkoholi lisää amiinien vaikutusta, sillä se estää amiineja hajottavan entsyymin toimintaa.

Edellä mainittujen aineiden lisäksi allergia- ja astmaoireita voivat aiheuttaa myös esimerkiksi hiivat, mausteet, kiniini ja viljat. Lue lisää Alkon esitteestä Lisä- ja vierasaineet alkoholijuomissa sekä yliherkkyys.

Lisätietoa: Allergia-, Iho- ja Astmaliitto

Lue lisää