Humala ja krapula

Syynä humalaan on aivojen lamaantuminen alkoholin nauttimisen seurauksena.

Jo aivan pienet alkoholimäärät vaikeuttavat aistien ja lihaksiston yhteistoimintaa ja alentavat suorituskykyä.

Kun veren alkoholipitoisuus nousee 0,5 promilleen, kyky suoriutua tarkkaavaisuutta vaativissa tehtävissä huonontuu, koska aivojen koordinaatiokyky heikkenee.

Hermoston toiminnan lamaantuminen näkyy selvästi yli yhden promillen humalatilassa: liikkeet muuttuvat kömpelöiksi ja puhe sammaltaa. Kun veren alkoholipitoisuus kohoaa yli kahden promillen, alkoholi alkaa vaikuttaa nukutusaineen tavoin: kivun tunne katoaa ja tajunta hämärtyy. Yli kolmen promillen humalassa tajunta katoaa. Jos veren alkoholipitoisuus edelleen nousee, seurauksena voi olla hengenvaarallinen alkoholimyrkytys.

Krapulassa alkoholia on jäänyt elimistöön

Krapula on humalan epämiellyttävä jälkitila, jonka voimakkuus on suhteessa sitä edeltäneen päihtymyksen vahvuuteen.

Vastoin yleistä käsitystä krapulan ankaruudella ja alkoholijuoman lajilla ei ole juuri tekemistä keskenään vaan se, kuinka paljon on juonut, ratkaisee.

Krapulan oireet vastaavat vieroitustilaa. Ne vaihtelevat lievästä väsymyksestä ja päänsärystä kovaan pahoinvointiin sekä syväänkin masennukseen. Tyypillisiä oireita ovat myös vapina, hikoilu, lihasheikkous, kalpeus, jano ja yleinen kuvottava olo.

Parannuskeinoa krapulaan ei ole. Krapula paranee itsestään. Paranemisaika on suhteessa krapulan voimakkuuteen. Helpotusta oireisiin voi hakea särkylääkkeistä, mutta ne saattavat ärsyttää mahaa ja aiheuttaa oksentelua.

Krapularyyppy ei ole parannuskeino. Se poistaa krapulan epämiellyttävät oireet aiheuttamalla uuden humalatilan ja siirtää krapulan tuonnemmaksi. Krapularyypyt saattavat myös olla alku juomiskierteelle ja tie alkoholistiseen juomiseen. Helpoin tapa välttää krapula on juoda maltillisesti.

Miten vältät krapulan?
  • Älä juo humaltuaksesi.
  • Laimenna alkoholi.
  • Juo hitaasti.
  • Juo paljon vettä ennen, kuluessa ja juhlien jälkeen.
  • Lopeta juominen ennen keskiyötä. Palaminen on yöllä hitaampaa.
  • Juo ruoan kanssa.

Lue lisää