Tavoitteena raitis raskaus

Raskaudenaikaiselle alkoholinkäytölle ei ole turvarajaa – siksi turvallisin vaihtoehto on luopua alkoholista kokonaan jo raskauden suunnitteluvaiheessa.

FASD eli fetal alcohol spectrum disorders tarkoittaa sikiöaikaisen alkoholialtistuksen aiheuttamien vaikutusten kirjoa. Sen alle kuuluu muun muassa termi FAS (Fetal Alcohol Syndrome), jonka tunnistettavia ulkoisia piirteitä ovat pienikokoisuus, pieni pää ja poikkeavat kasvonpiirteet.

Suomessa syntyy arviolta 600 – 3000 sikiöaikaisen alkoholialtistuksen vaurioittamaa lasta vuodessa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että raskaudenaikaisella alkoholinkäytöllä voi olla vakavia seurauksia syntyvän lapsen terveydelle. Vaikeimmin vaurioituneet lapset ovat kehitysvammaisia.

FASD-lasten ja –nuorten kehityksen pulmat näkyvät oppimisen, ymmärtämisen ja käyttäytymisen osa-alueilla. Tyypillisiä ovat erilaiset keskittymisen ja tarkkaavuuden ongelmat sekä käyttäytymiseen liittyvät erityispiirteet, kuten vaikeudet arvioida tilanteita ja sosiaalisia vihjeitä.

Raskaudenaikainen alkoholinkäyttö onkin tällä hetkellä merkittävin kehitysvammaisuuden aiheuttaja länsimaissa. Se on myös ainoa, jonka aiheuttama haitta olisi täysin estettävissä.

Raskaudenaikaiselle alkoholinkäytölle ei ole turvarajaa – siksi turvallisin vaihtoehto on luopua alkoholista kokonaan jo raskauden suunnitteluvaiheessa.

Lue lisää FASD:sta:
Kehitysvammaliitto
Verneri.net 

Kansainvälistä FASD-päivää vietetään vuosittain 9. syyskuuta. Alko osallistuu päivään avaamalla myymälänsä 9.9.2017 klo 9.09.

 

Arkea alkoholivaurion kanssa
Millaista elämä on FASD-diagnoosin kanssa - lue Helmiksen koskettava tarina.