Vedenjuonti tuo hyötyjä, mitä ei voi saada mistään muista janojuomista

Oikeanlainen juoma on hyvän aterian, elämyksen ja illanvieton kruunu. Yksi on kuitenkin ylitse muiden – puhdas vesi. Vedenjuonti on ihmiselle välttämätöntä.

Kuinka paljon ihminen tarvitsee vettä päivässä?

Suositusten mukaan terve aikuinen tarvitsee päivässä 2–3 litraa nestettä. Puolet päivittäisestä nestemäärästä tulisi saada juotuna ja toinen puolikas ruuan mukana. Aikuisen tulisi juoda päivässä nestettä siis noin 1–1,5 litraa.

Myös lapset ja ikääntyneet tarvitsevat nestettä 1–1,5 litraa ruuan mukana tulevan nesteen lisäksi. Ikääntyneellä on kehossa vähemmän vettä kuin nuoremmalla ja siksi nestevajaus voi syntyä nopeasti ja olla vakavampi.

Vesi on ihmiselle välttämätöntä, sillä se ylläpitää elimistön nestetasapainoa, säätelee kehon lämpötilaa ja on olennainen osa aineenvaihduntaa.

Hikoilu, saunominen sekä lämmin kesäpäivä lisäävät nesteen tarvetta entisestään. Kiistatta paras janojuoma on vesi, sillä se ei sisällä ylimääräistä sokeria. Lisäksi etenkin ikääntyneiden kohdalla on tärkeä huomioida, että jotkut lääkkeet lisäävät nesteen tarvetta entisestään.

Alkoholi kuivattaa kehoa

Alkoholi ei sovellu janojuomaksi, sillä se kuivattaa elimistöä. Sen lisäksi, että alkoholi poistaa nestettä kehosta, saattaa vedenjuonti helposti unohtua alkoholin nauttimisen lomassa. Muista siis ottaa vettä väliin!

Vedenjuonti ruokailun aikana tasapainottaa makuja

Jokaiselle ruokalajille löytyy mitä erilaisempia juomavaihtoehtoja täydentämään makuelämystä. Aterioiden yhteyteen kannattaa kuitenkin varata aina myös raikasta vettä. Vesi tasapainottaa makuja ja huuhtelee niitä, tehden tilaa seuraaville makuelämyksille.

Suomalainen vesi on puhtaimpia maailmassa

Suomalainen vesi on monissa mittauksissa todettu maailman puhtaimmaksi. Meillä onkin erinomainen mahdollisuus juoda riittävästi vettä, sillä juomakelpoista, laadukasta ja tarkoin valvottua vettä soljuu vesijohtoja pitkin suoraan koteihimme.

Lähde:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos