Tankojuoppous on riski liikenteessä

Tiesitkö, että joka neljäs suomalainen on syyllistynyt tankojuoppouteen, eli humalassa pyöräilyyn? Suomalaiset myös suhtautuvat tankojuoppouteen suopeasti, sillä 45 prosenttia suomalaisista pitää juopuneena pyöräilyä hyväksyttävänä.

Tutkimuksen mukaan joka kolmannessa henkilövahinkoon johtaneessa pyöräilytapaturmassa on mukana alkoholi. Suurin osa onnettomuuksista jää kuitenkin raportoimatta ja todellisuudessa vahinkoja sattunee huomattavasti onnettomuustilastoja enemmän. Humaltuneena pyöräilevällä kypärän käyttö myös unohtuu helpommin ja riski päävammaan kasvaa. Onnettomuudet sattuvat useimmiten kesäkuukauden ja viikonloppuyön aikana.

Tankojuoppous on lain mukaan rikos

Tankojuoppous, eli liikennejuopumus moottorittomalla ajoneuvolla on laissa määritelty rikokseksi ja siitä voidaan tuomita sakkoon tai enintään kolmeksi kuukaudeksi vankeuteen, mikäli humalainen pyöräilijä aiheuttaa vaaraa toisen turvallisuudelle. Rikoksen tunnusmerkit täyttyvät esimerkiksi, jos humalainen pyöräilijä törmää jalankulkijaan.

Miten alkoholi vaikuttaa pyöräilykuntoon?

Jo pienikin humalatila vaikuttaa heikentävästi pyöräilykuntoon. Jo alle 0,25 promillen humalatila heikentää tarkkaavaisuutta. Tätä suuremmat promillet lisäävät kömpelyyttä, heikentävät reaktioaikaa ja vaikeuttavat liikkeiden hallintaa. Myös arvostelukyky heikkenee ja riskinotto kasvaa ja lisäävät alttiutta vahinkoihin. Lue lisää humalan vaikutuksista.

Vinkit turvalliseen pyöräilyyn

  • Vältä humalassa pyöräilyä oman ja muiden turvallisuuden vuoksi. Jos olet nauttinut alkoholia, jätä pyörä parkkiin tai taluta se kotiin.
  • Noudata aina liikennesääntöjä ja käytä tervettä järkeä.
  • Huomioi muut tiellä liikkujat ja säädä ajonopeus aina tilanteen mukaan.
  • Näytä kääntyessäsi suuntamerkkiä.
  • Käytä aina pyöräilykypärää.
  • Älä unohda muitakaan turvavarusteita. Pyörälamppu ja heijastimet ovat halpa henkivakuutus hämärässä ja pimeällä pyöräillessäsi.
  • Huolehdi pyörän kunnosta ja erityisesti jarrujen toimivuudesta.

Lähteet:
Finlex
Liikenneturva
Terveyskirjasto