Tankojuoppous on riski liikenteessä

Suomalaiset suhtautuvat juopuneena pyöräilyyn suopeasti, siitäkin huolimatta, että alkoholilla on merkittävä rooli pyörällä ja sähköpotkulaudalla sattuvissa onnettomuuksissa. Tankojuoppous täyttää rikoksen tunnusmerkit esimerkiksi, jos kulkuneuvolla törmää jalankulkijaan.

Joka neljäs suomalainen on syyllistynyt tankojuoppouteen, eli humalassa pyöräilyyn. Suomalaiset myös suhtautuvat tankojuoppouteen suopeasti, sillä 45 prosenttia suomalaisista pitää juopuneena pyöräilyä hyväksyttävänä.

Tutkimuksen mukaan joka kolmannessa henkilövahinkoon johtaneessa pyöräilytapaturmassa on mukana alkoholi. Myös sähköpotkulaudalla sattuneissa onnettomuuksissa alkoholilla on merkittävä rooli. Onnettomuudet sattuvat useimmiten viikonloppuöisin kesäkuukausien aikana.

Tankojuoppous on lain mukaan rikos

Tankojuoppous, eli liikennejuopumus moottorittomalla ajoneuvolla on laissa määritelty rikokseksi ja siitä voidaan tuomita sakkoon tai enintään kolmeksi kuukaudeksi vankeuteen, mikäli humalainen pyöräilijä tai sähköpotkulautailija aiheuttaa vaaraa toisen turvallisuudelle. Rikoksen tunnusmerkit täyttyvät esimerkiksi, jos kulkuneuvolla törmää jalankulkijaan.

Miten alkoholi vaikuttaa pyöräily- ja sähköpotkulautailukuntoon?

Jo pienikin, alle 0,25 promillen humalatila heikentää tarkkaavaisuutta. Tätä suuremmat promillet lisäävät kömpelyyttä, heikentävät reaktioaikaa ja vaikeuttavat liikkeiden hallintaa. Alttiutta vahinkoihin lisäävät myös arvostelukyvyn heikkeneminen ja kasvava riskinotto. Lue lisää humalan vaikutuksista.

Vinkit turvalliseen pyöräilyyn ja sähköpotkulautailuun

  • Vältä humalassa pyöräilyä ja sähköpotkulautailua oman ja muiden turvallisuuden vuoksi. Jos olet nauttinut alkoholia, jätä pyörä tai sähköpotkulauta parkkiin.
  • Noudata aina liikennesääntöjä ja käytä tervettä järkeä. Sähköpotkulautailua koskevat samat säännöt kuin pyöräilyä.
  • Huomioi muut tiellä liikkujat ja säädä ajonopeus aina tilanteen mukaan.
  • Käytä aina kypärää.
  • Älä unohda muitakaan turvavarusteita. Lamppu ja heijastimet ovat halpa henkivakuutus hämärässä ja pimeällä.

Lähteet:
Finlex
Liikenneturva
Terveyskirjasto

Artikkelin pääkuva: Folio Images