Hanapakkaukset kiertoon

Keräysastiaan voit palauttaa kaikki myynnissä olevat viinipussit muovisine hanoineen sekä hanapakkausten sisällä olevat niin kirkkaat kuin foliopintaisetkin sisäpussit hanoineen. Pakkausten kartonkikuoret kuuluvat kartonkikeräykseen.

Viinipusseista saadaan kierrätyspolttoainetta, jolla korvataan kivihiiltä sementin valmistuksessa; ja ennen kaikkea pussien alumiini pystytään hyödyntämään, koska se sitoutuu tuotantoprosessissa 100%:sesti lopputuotteeseen. Tämän kierrätyksen järjestäminen on samalla Alkon sitoumus Itämeren suojeluun Baltic Sea Action Groupin jäsenenä.

Miksi Alko on järjestänyt erillisen kierrätyksen?

Hanapakkaukset ja viinipussit ovat pantittomia juomapakkauksia, joille ei ole tällä hetkellä yhtenäistä keräysjärjestelmää Suomessa. Tyhjät pakkaukset voi toimittaa kunnallisiin jätepisteisiin ja lajitella paikkakuntakohtaisten ohjeiden mukaisesti. Hanapakkausten ja viinipussien sisäpussin alumiini ja etyylivinyylialkoholia sisältävä eristekerros hankaloittavat materiaalin kierrätystä. Eristekerroksen tehtävänä on suojata tuotetta mm. hapettumiselta, mutta energiahyötykäytössä se aiheuttaa ongelmia useimmissa jätteenpolttolaitoksissa, mm. korroosiota polttouunin seinämiin.

Keräysalueella muutama poikkeusmyymälä

Keräys on käynnissä kaikissa Lounais-Suomen, Helsingin ja Uudenmaan myymälöissä muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Keräyksessä eivät ole mukana:

  • Helsinki: keskusta Sokos, Wanha Kauppahalli, Eteläesplanadi
  • Lounais-Suomi: Jomala Maxinge Center, Maarianhamina Sittkoff, Säkylä, Eura, Eurajoki, Rauma keskusta, Rauma Äyhö ja Turku keskusta Kauppahalli