Viinin pakkausmateriaali on ilmastopäätös

Kertakäyttömuovipullosta on tullut muovihaasteen ajassa arkkipahis. Kierrätettävä PET-pullo on kuitenkin viinin pakkaustapana suhteellisen ekologinen, kunhan sen myös muistaa kierrättää.

Tutkimme viinipakkausten ympäristövaikutuksia ja niiden aiheuttamaa hiilijalanjälkeä. Tutkimuksen mukaan pienimmät ilmastovaikutukset suhteessa juomalitraan on:

  • hanapakkauksella 70 g CO2e/l
  • kartonkitölkillä 80 g CO2e/l
  • viinipusseilla 96 g CO2e/l
  • PET-muovipulloilla 245 g CO2e/l
  • Kevyillä lasipulloilla (alle 420 grammaa) 525 g CO2e/l
  • Perinteisillä lasipulloilla (noin 540 grammaa) 675 g CO2e/l

Pet-muovipullon hiilijalanjälki yllättää 

Pullotetuissa viineissä kaikkein ilmastoystävällisin pakkaustapa on PET-muovipullo. PET-muovipullon hiilijalanjälki on 245 g CO2e/l., kun vastaavan perinteisen lasisen viinipullon hiilijalanjälki 675 g CO2e/l. PET-muovipullon pienempi hiilijalanjälki johtuu etenkin lasiin verrattuna valmistukseen kuluvasta pienemmästä energiamäärästä. Lisäksi pantillisilla PET-pulloilla on Suomessa erinomainen, yli 90%:n kierrätysaste.

Kevyt lasipullo perinteistä lasipulloa ilmastoystävällisempi valinta

Kevyemmän, 420 grammaisen lasipullon ilmastovaikutus on luonnollisestikin painavia pulloja pienempi, 525 g CO2e/l. Tällaiseen kevyempään lasipulloon pakatut tuotteet löytyvät myymälän hyllystä sekä Alkon verkkokaupasta ympäristövastuullinen pakkaus -symbolilla merkittyinä.

Mitä kevyempi pakkaus, sitä pienempi ilmastovaikutus

Ilmastovaikutustutkimuksessa ei laskettu kuljetusten vaikutusta tuotteen kokonaishiilijalanjälkeen, eikä myöskään juoman tuottamisen aiheuttamia päästöjä. Viinin tuotantovaiheiden kuormittavuuden keskinäiset suuruusluokat selvitimme aiemmassa tutkimuksessamme, joka julkaistiin vuonna 2017. Painavista lasipulloista koituvat moninkertaiset päästöt toki kertautuvat logistiikassa. Kuljetuksen tarkemmat vaikutukset ovat Alkolle jatkotutkimuksen paikka, ja haasteellinen siksi että samaltakin tuottajalta tulevat erät saattavat matkata Suomeen keskenään eri reittejä. Kuluttajalle hyvä ohjenuora ympäristöystävällisten valintojen tekemiseen on, että mitä kevyempi ja kierrätettävämpi pakkaus on, sitä pienemmät ovat sen ilmastovaikutukset.

Ympäristönäkökulmasta pakkauksen paino ja kokoluokka ovat tärkeitä kriteereitä. Toinen katsantokanta pakkauskeskusteluun on terveyden ja hyvinvoinnin näkökulma. Pienet pakkauskoot, esimerkiksi pienet viinipullot, ovat terveyden kannalta vastuullisempia valintoja kuin laatikkoviinit. 

Tavoitteena ympäristövaikutusten pienentäminen

Toteutetussa tutkimuksessa CO2e-päästöjen lisäksi viinin pakkausmateriaaleja ja niiden kehitystä tutkittiin kierrätettävyyden ja roskaantumisen näkökulmista, jotta muun muassa muovihaastetta osattaisiin tarkastella kokonaisvaltaisesti. Alko haluaa pienentää oman toimintansa ympäristövaikutuksia. Siksi meitä kiinnostavat erityisesti kierrätetyt materiaalit, varsinkin kierrätetty PET-muovi, sekä muut kevyet ja helposti kierrätettävät materiaalit kuten alumiini. Kiinnostavia ovat myös kokonaan uudet, ympäristöystävälliset materiaali-innovaatiot ja kestävän kehityksen sertifioinnit tuotepakkauksille ja pakkausmateriaaleille.

Muovipullo voi olla hyvis, kunhan sen muistaa kierrättää

Kuluttajat ovat heränneet kertakäyttömuovin ongelmallisuuteen kuluvan kevään aikana. Muovikeskustelun kannalta oleellista on parantaa kierrätetyn materiaalin käyttöä ja huolehtia, että kierrätysjärjestelmä pysyy kunnossa. Tärkeässä roolissa tässä on tuotteiden pantillisuus. Pantillisista muovipulloista alle 10 prosenttia jää Palpan tilastojen mukaan kierrättämättä, eli ne eivät Suomessa kovinkaan usein jää luontoon.

Näin CO2-laskelma tehtiin
Gaia Consulting Oy laski Alkon, Systembolagetin ja Vinmonopoletin valikoimien erilaisten viinipakkausten CO2e-jalanjäljen. Laskelma sisältää vain pakkauksen tuotannosta syntyvän kuormituksen. Muut käytetyt taustatiedot olivat viinintuotantomaat ja niiden myyntivolyymi vuonna 2017, joiden pohjalta laskettiin keskimääräiset kunkin pakkausmateriaalin aiheuttamat päästöt.