Viinin pakkausmateriaali on ilmastopäätös

Kertakäyttömuovipullosta on tullut muovihaasteen ajassa arkkipahis. Kierrätettävä PET-pullo on kuitenkin viinin pakkaustapana suhteellisen ekologinen, kunhan sen myös muistaa kierrättää.

Tutkimme viinipakkausten ympäristövaikutuksia ja niiden aiheuttamaa hiilijalanjälkeä. Tutkimuksen mukaan pienimmät ilmastovaikutukset suhteessa juomalitraan on:


·       hanapakkauksella 70 CO2e/l

·       kartonkitölkillä 80 CO2e/l

·       viinipusseilla 96 CO2e/l

·       PET-muovipulloilla 245 CO2e/l

·       Kevyillä lasipulloilla (alle 420 grammaa) 525 CO2e/l

·       Perinteisillä lasipulloilla (noin 540 grammaa) 675 CO2e/l


Pet-muovipullon hiilijalanjälki yllättää 

Pullotetuissa viineissä kaikkein ilmastoystävällisin pakkaustapa on PET-muovipullo. PET-muovipullon hiilijalanjälki on 245 CO2e/l., kun vastaavan perinteisen lasisen viinipullon hiilijalanjälki 675 CO2e/l. PET-muovipullon kevyempi hiilijalanjälki johtuu etenkin pakkausmateriaalin keveydestä ja kevyemmän painon tuomista eduista logistiikassa. Lisäksi pantillisilla PET-pulloilla on erinomainen, yli 90%:n kierrätysaste.

Kevyt lasipullo perinteistä lasipulloa ilmastoystävällisempi valinta

Kevyemmän, 420 grammaisen lasipullon ilmastovaikutus on luonnollisestikin painavia pulloja pienempi, 525 CO2e/l. Tällaiseen kevyempään lasipulloon pakatut tuotteet löytyvät myymälän hyllystä sekä Alkon verkkokaupasta omalla Kevyt lasipullo -symbolilla merkittyinä. Tällä hetkellä kevyisiin lasipulloihin pakattuja viinejä on Alkon valikoimassa jo yli 300.

Mitä kevyempi pakkaus, sitä pienempi ilmastovaikutus

Nyt julkaistussa tutkimuksessa ei laskettu kuljetusten vaikutusta tuotteen kokonaishiilijalanjälkeen, eikä myöskään juoman tuottamisen aiheuttamia päästöjä, koska näiden keskinäiset suuruusluokat selvitimme aiemmassa tutkimuksessamme. Painavista lasipulloista koituvat moninkertaiset päästöt toki kertautuvat logistiikassa. Kuljetuksen tarkemmat vaikutukset ovat Alkolle jatkotutkimuksen paikka, ja haasteellinen siksi että samaltakin tuottajalta tulevat erät saattavat matkata Suomeen keskenään eri reittejä. Kuluttajalle hyvä ohjenuora ympäristöystävällisten valintojen tekemiseen on, että mitä kevyempi ja kierrätettävämpi pakkaus on, sitä pienemmät ovat sen ilmastovaikutukset.

Ympäristönäkökulmasta pakkauksen paino ja kokoluokka ovat tärkeitä kriteereitä. Toinen katsantokanta pakkauskeskusteluun on terveyden ja hyvinvoinnin näkökulma. Pienet pakkauskoot, esimerkiksi pienet viinipullot, ovat toki terveyden kannalta vastuullisempia valintoja kuin laatikkoviinit. 

Tavoitteena ympäristövaikutusten pienentäminen

Nyt toteutetussa tutkimuksessa CO2e-päästöjen lisäksi viinin pakkausmateriaaleja ja niiden kehitystä tutkittiin kierrätettävyyden ja roskaantumisen näkökulmista, jotta muun muassa muovihaastetta osattaisiin tarkastella kokonaisvaltaisesti. Alko haluaa pienentää oman toimintansa ympäristövaikutuksia. Siksi meitä kiinnostaa erityisesti kierrätetyt materiaalit, varsinkin kierrätetty PET-muovi, sekä muut kevyet ja helposti kierrätettävät materiaalit kuten alumiini. Kiinnostavia ovat myös kokonaan uudet, ympäristöystävälliset materiaali-innovaatiot ja kestävän kehityksen sertifioinnit tuotepakkauksille ja pakkausmateriaaleille.

Muovipullo voi olla hyvis, kunhan sen muistaa kierrättää

Kuluttajat ovat heränneet kertakäyttömuovin ongelmallisuuteen kuluvan kevään aikana. Muovikeskustelun kannalta oleellista on parantaa kierrätetyn materiaalin käyttöä ja huolehtia, että kierrätysjärjestelmä pysyy kunnossa. Tärkeässä roolissa tässä on tuotteiden pantillisuus. Pantillisista muovipulloista alle 10 prosenttia jää Palpan tilastojen mukaan kierrättämättä, eli ne eivät Suomessa kovinkaan usein jää luontoon.

Näin CO2-laskelma tehtiin
Gaia Consulting laski Alkon, Systembolagetin ja Vinmonopoletin valikoimien viinipakkausten CO2-jalanjäljen. Laskelma sisältää vain pakkauksen tuotannosta syntyvän kuormituksen. Muut käytetyt taustatiedot olivat viinintuotantomaat ja niiden myyntivolyymi 2017, joiden pohjalta laskettiin keskimääräiset kunkin pakkausmateriaalin aiheuttamat päästöt.