Harmittaako muovikassiostos?

Olen menossa ostoksille, ja puolivälissä matkaa huomaan unohtaneeni kangaskassin kotiin, hyvistä aikomuksista huolimatta. Kassalla ostan muovikassin, vaikka harmittaa. Tuttu tilanne?

Kuluneen vuoden aikana monet kauppaketjut ovat ryhtyneet perimään muovikasseista pientä maksua. Jotkut edelläkävijäkaupat ovat jopa luopuneet niiden myynnistä kokonaan. Moni kaikkialle levittäytyneeseen muovin kulutukseen kyllästynyt vietti keväällä muovitonta maaliskuuta. Muovin välttäminen kokonaan onkin nykyisellä elämänmenollamme yllättävän vaikeaa. Käytössämme on myös laadukkaita esineitä, joissa muovi on ikään kuin oikealla paikallaan ja joiden käyttöikä voi olla kymmeniä vuosia: ajattele vaikka design-valaisimia tai huonekaluja.

Kuitenkin pienellä ponnistuksella voisimme saada paljon aikaan nimenomaan muoviroskan vähentämiseksi. Olemme lukeneet hyviä vinkkejä siihen, miten vihannesosastolla pärjää ilman ohuita pikkumuovipusseja: joku kantaa mukanaan aina vaan uudelleen käyttämiään paperipusseja, joku toinen on ommellut kankaisia pusseja varta vasten. Muovikassiharmistukselta välttyisi kassallakin, kun oma näppärä kokoon taittuva ostoskassi tai vaikka parikin olisivat aina mukana.

Meillä Suomessa jätehuolto on korkealla tasolla – vuoden 2017 alusta myös kuluttajapakkausmuovin kierrätys on tullut mahdolliseksi. Tästä syystä omassa ympäristössämme muoviroskaongelma ei näy yhtä karmealla tavalla kuin maailman valtamerissä. Osa muoviongelman luonnetta on kuitenkin, että luontoon päätyvän roskan määrää on mahdotonta mitata, eivätkä erilaiset ympäristövaikutusten elinkaarilaskelmat siksi ota sitä huomioon. Ja tiesitkö esimerkiksi, että muovikassi katsotaan erilaisissa ostoskassien ympäristövertailuissa kierrätetyksi, vaikka se useimmiten päätyy roskapussina energiakäyttöön? Kaikkein ekologisin roskapussi on kyllä muovia, mutta se on ohut, rullassa ostettava roskapussi, ja mieluiten tietysti kierrätysmuovista valmistettu.

Muovipussiton Kerava
Tutustu Muovipussiton Kerava -hankkeen Facebook-sivuun

Maailma on onneksi toden teolla herännyt luontoon ja varsinkin vesistöihin päätyvän muovijätteen viheliäiseen ongelmaan. Erilaisia aloitteita ja päätöksiä roskaantumistilanteen korjaamiseksi sekä niin kutsutun muovivuodon tyrehdyttämiseksi tulevaisuudessa on tehty sekä yrityksissä että poliittisella tasolla monissa maissa. Alkon tavoitteet liittyen muoviin kattavat kertakäyttöiset oheistuotteet, ja niiden osana ostospakkaamisen. Pyrimme lopettamaan muovikassien myynnin vuoden 2020 loppuun mennessä. Oikeansuuntainen kehitys näkyy jo Alkon myymälöissä: muovikassiemme kappalemyynti laski tammi-kesäkuussa 14 prosenttia verrattuna vuoden 2017 ensimmäiseen vuosipuoliskoon. (Alkossa muovikassit ovat olleet maksullisia vuodesta 1996 lähtien, joten siitä meillä ei ole uutta kerrottavaa.) Tilalle tuomme korvaavia tuotteita; jo vuoden 2018 aikana kehittelemme uutta ilmettä kestokassivalikoimaan. Olemme mukana myös kokeilemassa uusia toimintatapoja. Alkon myymälä Keravalla on mukana Muovipussiton Kerava-pilottihankkeessa, jonka myötä Kerava tavoittelee asemaa Euroopan ensimmäisenä muovipussittomana kaupunkina. Otaniemen uudessa myymälässä Espoossa ei myöskään ole valikoimassa muovikasseja.

Päätin lisätä arki-iltarutiineihini kangaskassin pakkaamisen laukkuuni, kun se aamun kiireessä unohtuu aivan liian helposti. Mitä sinä teet välttyäksesi muovikassien ostamiselta? Ja minkälaisia vaihtoehtoja toivoisit löytäväsi Alkon ostoskassivalikoimasta muovikassien asemesta?

 

Laura Varpasuo

Kirjoittaja on Alkon kestävän kehityksen päällikkö, joka pohtii kertakäyttökulttuuria niin henkilökohtaisen kulutuksen kuin teollisuuden ja vähittäiskaupankin mittakaavassa.

 

#nofilter-blogitekstit