Huolen puheeksi ottaminen on välittämistä

Kun huoli ystävän tai tuttavan alkoholin juomisesta herää muista, että voit aina ottaa asian puheeksi. Rehellisyydellä ja välittämisellä pääsee pitkälle.

Vuosi 2020 jäi historiaan hyvin erikoisena. Pandemia ohjasi elämää, töitä ja toimia. Vuosi 2021 on alkanut saman koronaviruksen kanssa, ja virus on taas sulkenut monet meistä sosiaalisen elämän ulkopuolelle.

Jotkut meistä sopeutuivat nopeasti uuteen normaaliin, ja elämä jatkui kuin virus ei vaikuttaisi mitenkään. Perhe-elämä iloineen ja suruineen pyöri yhteisen jääkaapin ympärillä, työt siirtyivät etätilaan. Elämä asettui uomiinsa.

Monet meistä tekevät työtä, jossa etätyö ei ole mahdollista. Osa meistä kohtaa työssään yhä useammin joko henkisesti tai fyysisesti uhkaavia tilanteita. Paha olo purkautuu harvoihin kohtaamisiin.

Ilman kulkutautiakin meistä jokaisella on joskus harmaita päiviä. Jos läheisen ihmisen harmaus kestää päiviä tai viikkoja, on syytä alkaa ihmetellä. Kannattaa kysyä, kuinka hän voi ja miten voit auttaa. Jokainen meistä tarvitsee joskus kaverin tukea.

Miten toimit, kun huomaat läheisen juovan kohtuuttomasti

Turvallisen keskusteluun tarvitaan usein vain läsnäoloa ja halua kuunnella toista ihmistä. Anna aikaa ja ole läsnä. Katso silmiin ja luo ystävällisyydellä tunneyhteys. Kuuntelemalla tuot turvallisuutta. Sano selvästi, että olet huolestunut ja kerro, miksi huolesi on herännyt. Sano suoraan, että sinua huolestuttaa hänen toistuva juomisensa.

Kun sinulla on lupa puhua, keskustele kunnioittavasti ja rehellisesti. Usein kaksi kysymystä alkoholista riittää. Kuinka usein juot? Oletko tyytyväinen elämääsi? Nämä kysymykset saavat keskustelun liikkeelle. Älä tulkitse läheisesi vastauksia. Tunnustele ja selvittele kuuntelemalla, pitävätkö havaintosi paikkaansa. Monella meistä on ajatuksia juomisen syistä. Juhlissa nostamme onnittelumaljoja ja joskus tissuttelemme yksinäisyyttä pois.

Välitä puheeksi ottamalla

Huolen puheeksi ottaminen on välittämistä. Varhainen keskustelu, kysyminen ja toisen kuunteleminen ehkäisevät hetkellisten häiriöiden muuttumista ongelmiksi, joiden ratkaiseminen vaatii joskus jopa ammattiapua.

Puhu hyvää selän takana. Se on erinomainen ohje, jota kannattaa ihmissuhteissa noudattaa. Rehellisyys ja luottamus antavat keskustelukumppanille tunteen, että välität ja kuuntelet. Kannattaa muistaa, että jokainen meistä tarvitsee tukea ja kuuntelevia korvia.

Jos mietit, juotko sinä tai juoko tuttavasi liikaa alkoholia, löydät huugo.fi-sivulta audit-testin, jonka avulla voit arvioida alkoholin juomistapoja. Sivustolta löytyy myös testi sosiaalisesta vastuusta ja alkoholin käytöstä.

Timo Nerkko
EHYT ry, aikuistyön kouluttaja

Artikkelin pääkuva: 123RF

Timo Nerkko

Timo Nerkko on työelämän päihdeohjelmien ja puheeksi ottamisen kouluttaja. Hän on myös yksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen helmikuussa 2021 Työelämä pelissä -oppaan kirjoittajista. Lenkkeily ja perinteinen murtomaahiihto antavat vastapainoa työelämän kysymysten käsittelylle.

#nofilter-blogitekstit