Jos ne taas aloittaa

Pyhien lähestyessä Lasten ja nuorten puhelimeen ottavat usein yhteyttä lapset, jotka pohtivat hieman alakuloisen oloisena joulutunnelmiaan.

Lasten tapaan he eivät aina osaa heti määritellä, mistä yksinäinen olo, harmitus tai alakulo johtuu, mutta keskustelun edetessä he mainitsevat läheisten aikuisten alkoholin käytön. Lapset ottavat yleensä yhteyttä silloin, kun juhlapyhiin liittyvä entuudestaan tuttu, ikävä kaava on pyörähtänyt käyntiin, vaikka lapsi toivoi kovasti muuta.

Vanhempien pyhien aikainen päihteidenkäyttö ei koske vain marginaalista osaa perheistä, joissa huolet ovat kasautuneet. Alkoholia voidaan käyttää hetkittäin runsaasti huolimatta siitä, että käydään töissä ja eletään aivan tavallista arkea. 

Juhlapyhinä moni aikuinen käyttää alkoholia normaalia enemmän

Juhlapöytään nähdään herkkujen lisäksi kuluvan monia erilaisia juomia. Lasilliseen tai pariin tuntuu olevan aihetta myös, kun nähdään sukulaisia pitkästä aikaa, kun loma alkaa, kun joulusiivous on tehty, kun halutaan vähän juhlia, irrottautua arjesta ja rentoutua.

Iästä riippumatta lapsia usein ärsyttävät ja suututtavat vanhemmat, jotka eivät alkoholin takia ole tuttuja omia itsejään, vaan joko noloja, helposti ärtyviä, kovaäänisiä tai pelottavia. Lapset ovat kertoneet, miten perheen pienemmät lapset jäävät isompien hoidettaviksi ja lasten yöuni häiriintyy, koska aikuisia saa jännittää ja pelätä, kun he valvovat myöhään, vaikka he eivät olisikaan aggressiivisia. Riittää, että vanhempi ei ole oma itsensä, vaan tuntuu vieraalta eikä tuo turvaa.

Kun vanhempi tai vanhemmat haluavat juhlapyhinä rentoutua ja ottavat alkoholia runsaammin, normaali elämä ruokarytmeineen voi jäädä taka-alalle. Lapsen odottamat rituaalit tai tavat, jotka juhlapyhiin suurimmassa osassa perheitä kuuluvat, voivat jäädä toteutumatta tai ne jäävät kesken. Vaikka kaapissa olisi nuudelia ja muroja, se ei tunnu samalta kuin yhdessä syöty ruoka, joka voi jäädä valmistamatta, jos päihtyy liikaa. Läheiset aikuiset saattavat myös riidellä helpommin, korottaa ääntään ja nukkua enemmän, mikä tuntuu lapsesta hämmentävältä ja pelottavalta. Lapset vetäytyvät usein omiin oloihinsa ja pysyvät pois jaloista. Aika käy pitkäksi.

Tilanteiden ennakoimattomuus ja pienessä jännityksessä eläminen vie lapselta voimaa ja saa kaipaamaan kuuntelevaa korvaa toisista aikuisista. Asiaa ei helpota se, että joulunpyhät ovat monessa perheessä sellaista aikaa, jolloin myös kaikki ystävät ovat perheidensä parissa, tavoittamattomissa, joten heidän luokseen on vaikeampi mennä.

Lasten kanssa keskustellessa heidän toiveensa joulun suhteen eivät ole erikoisia tai vaikeita toteuttaa. Kaikki lapset toivoivat mukavaa joululomaa. Parasta, mitä heille voisi tapahtua, olisi viettää aikaa yhdessä perheen kanssa. Syödä hyvin, levätä, herkutella. Koristella kuusta ja avata muutama paketti. Olla vain, saada läsnäoloa vanhemmiltaan.  

Laura Pilkama

Päivystysohjaaja

Mannerheimin Lastensuojeluliiton auttavat puhelin- ja nettipalvelut

Lasten ja nuorten puhelin päivystää numerossa 116 111 vuoden jokaisena päivänä. Myös jouluna. www.mll.fi/nuorille

#nofilter-blogitekstit