Lasten ja nuorten urheilussa ei ole tilaa alkoholille

Me aikuiset olemme tärkeitä roolimalleja tytöille ja pojille ja siksi meillä on iso vastuu seuramme ja joukkueemme lapsista ja nuorista.

Urheiluun kuuluvat voitot, tappiot, ilot ja surut. Urheilussa voimme kokea erilaisia tunteita ja näyttää niitä kentällä ja kentän laidalla. Voiton ja ilon sekä tappion tai surun hetkellä jokainen meistä näyttää tunteensa omalla tavallaan. Lasten ja nuorten junioritoiminnassa alkoholi ei kuitenkaan kuulu asiaan. Olemme tärkeitä roolimalleja tytöille ja pojille, ja siksi on tärkeää että kannamme vastuun omasta toiminnastamme.

Aikuisen käyttäytyminen ja juominen näyttää lapsen silmissä erilaiselta kuin meidän aikuisten. Aika harva meistä osaa asettua lapsen osaan ja ymmärtää miltä lapsesta tuntuu. Olen tätä tekstiä kirjoittaessani etsinyt tietoa ja kirjoituksia alkoholin käytöstä lapsen silmin. Lasten omat kirjoitukset ja kokemukset ovat rankkoja ja pistävät aikuisen miehen miettimään niin omaa käytöstä kuin sitä, mitä voimme asialle tehdä urheiluseurassa. Vähintä mitä voimme tehdä on keskustella asiasta ja luoda alkoholista vapaan alueen lapsille. Me toimijat urheiluseurassa voimme tarjota lapselle tuen, joka auttaa lasta selviytymään alkoholin täyttämästä arjesta.

Liian moni alaikäinen lapsi kasvaa perheessä, jossa ainakin toisella vanhemmalla on alkoholi- tai huumeongelma. Omalla toiminnallamme voi luoda lapselle alueen, jossa lapset voivat elää ilman alkoholia. Lasten ja nuorten urheilussa ei pidä olla tilaa alkoholille.

Aikuisten juomisella on merkittävä vaikutus lapsen asenteisiin ja juomatapaan aikuisena. Näyttämällä alkoholitonta esimerkkiä vaikutamme myös lastemme tulevaisuuteen. Jokainen meistä haluaa parasta ja hyvää tulevaisuutta omille lapsillemme. Meillä aikuisilla on iso vastuu seuramme ja joukkueemme lapsista ja nuorista.

Jalkapallo on Suomen harrastetuin laji yli 140 000 lisenssipelaajan määrällä ja sen takia meillä kaikilla jalkapallon parissa olevilla aikuisilla on vastuu ja myös mahdollisuus näyttää oikeaa esimerkkiä nuorille. Jalkapallon, kuten muidenkin urheilulajien, vastuu lasten ja nuorten kasvun tukemisessa myös pelikentän ulkopuolella on suuri.

Seuratasolla kaikki lähtee seuran arvoista, joiden tulee näkyä seuran kaikessa päivittäisessä toiminnassa. Seuran tulee luoda selkeät käyttäytymissäännöt kaikkiin seuran tilaisuuksiin. Jokaisen joukkueen tulee keskustella niin pelaajien, toimihenkilöiden kuin vanhempien kanssa toimintatavoista omassa joukkueessa. Kun toimintatavat on yhdessä keskustelu ja sovittu, niistä kiinnipitäminen on helpompaa. Harjoituksiin, otteluihin, turnauksiin tai muihin tilaisuuksiin ei kuulu alkoholinkäyttö. Vaikka kuinka se on aikuisen vapaa-aikaa tai lomaa, olemalla mukana joukkueen tilaisuuksissa, meidän tulee näyttää esimerkkiä.

Haastan kaikki Suomen jalkapalloseurat keskustelemaan omissa seuroissaan, kuuluuko alkoholi seuranne tilaisuuksiin ja samalla osallistumaan Alkon ja Olympiakomitean Lapsen taakka –vastuullisuuskampanjaan hastagilla #lapsentaakka.

Olli Tuominen

Puheenjohtaja, Kaarinan Pojat ry
Vuoden Urheiluseura 2017

#nofilter-blogitekstit