Liikunta koko perheen harrastuksena

Ajaessamme hiihtoloman viettoon juttelin lasteni kanssa liikuntaharrastuksista. Kun kysyin, mikä harrastuksissa on kaikkein parasta, vastaukset kuuluivat: "On kivaa, oppii uutta, saa kavereita, saa pelata".

Urheiluseuratoiminnalla on merkittävä rooli lasten ja nuorten liikuntainnostuksen ja -kasvatuksen edistäjänä. Noin puolet lapsista harrastaa liikuntaa urheiluseurassa[i]. Urheiluharrastus on parhaimmillaan iloinen asia ja voi tarjota päihdeperheessä elävälle lapselle tärkeän hengähdyshetken alkoholin varjostamasta arjesta. Tutkimuksen mukaan arviolta 70 000 suomalaista lasta kasvaa perheessä, jossa ainakin toisella vanhemmista on vakava alkoholi- tai huumeongelma[ii].

Liikunta kuuluu myös meidän perheen arkeen. 8- ja 6-vuotiaat lapset harrastavat ohjattua liikuntaa monipuolisesti. Päiviin kuuluu yleisurheilua, koripalloa, sirkusta, jääkiekkoa ja salibandya. Vanhempina meille on tärkeää, että harrastustoiminta on lapsilähtöistä, lähellä kotia ja laadukkaasti ohjattua – ensisijaista on, että lapsi itse haluaa osallistua.

Lasten isä valmentaa ammatikseen urheilujoukkuetta, joten liikunta näkyy tästäkin syystä vahvana arjessamme. Itse harrastan lenkkeilyä (joskus pitkiäkin matkoja) ja pyrin huolehtimaan terveydestäni kokonaisvaltaisesti. Omilla valinnoilla liikunnan suhteen toivon antavani hyvän esimerkin lapsilleni – kohtuus kaikessa ja omaa kehoaan kuunnellen. Tästä olen itse oppinut paljon vuosien varrella. Vanhemmat ja valmentajat voivat näyttää tärkeää esimerkkiä myös siitä, että alkoholi ei kuulu kaikkiin tilanteisiin, kuten urheiluharrastuksiin. Lapset ottavat usein mallia aikuisesta, olipa se oma vanhempi tai valmentaja.

Vanhempina tehtävänämme on huolehtia lasten monipuolisesta ravinnosta ja riittävästä levosta. Arkipäiviemme kestovalintoja ovat nakkikeitto, itse tehdyt pinaattiletut, kanafajitakset ja uunilohi. Suosimme luomutuotteita ja tarpeen vaatiessa hyödynnämme valmisruokia. Koko perheen ykkössuosikki on äitini reseptillä tehty lihapata ja perunamuusi.

Aurinkoista kevättä toivotellen

Paula Kujansivu

Alkon verkkokaupasta ja toimitusketjusta vastaava liiketoimintajohtaja

Alkon ja Suomen Olympiakomitean Lapsen taakka -kampanja kannustaa alkoholinkäytön nollalinjaan lasten harrastuksissa. Katso koskettava filmi täältä ja haasta ystäväsi mukaan hastagilla #lapsentaakka.

[i] esim. Blomqvist ym. 2015, SLU 2010

[ii] Holmila ym. 2015

#nofilter-blogitekstit