Vauvauinnista nuorten paralympiajoukkueeseen

Olen Ronja Weckström. 14-vuotias parauimari Helsingistä. Perussairauteni on HMSN (hereditäärinen motosensorinen neuropatia), joka aiheuttaa muun muassa lihasheikkoutta, rakennemuutoksia sekä tuntopuutoksia kehon ääreisosissa. Kun olin 5-vuotias, minulla diagnosoitiin HMSN.

Uimarin polkuni alkoi Helsingin uimareissa vauvauinnista, kun olin neljän kuukauden ikäinen. Sunnuntaisin kävimme uimassa yhdessä perheeni kanssa. Uinti valikoitui lajikseni jo tuolloin, sillä vanhempani halusivat minun ja sisaruksieni oppivan hyvän uimataidon. Vauvauinnista siirryin uimakoulujen ja vesirallien jälkeen kilpauinnin pariin, ja sillä polulla olen yhä. Tällä hetkellä kuulun seuran edustusryhmään ja treenaan Kilpurit 1 joukkueessa. Treenaan 5 kertaa viikossa. Jokaiseen treeniin kuuluu niin uintia kuin kuivaharjoitteluakin.

Treenien lisäksi olemme käyneet harjoitusleireillä esimerkiksi Siuntiossa ja Vierumäellä. Olen päässyt leireilemään ja treenaamaan myös ulkomaille: Unkariin, Viroon sekä Espanjaan. Uinnin kautta olen saanut useita hyviä kavereita, joiden kanssa on kivaa treenata ja viettää vapaa-aikaa. Olen saanut myös paljon kokemuksia ja hauskoja hetkiä, joita on varmasti vielä paljon luvassa.

Ensimmäiset kilpailut, joihin osallistuin, olivat vuonna 2014. Ne olivat seuran omat uinticup-kilpailut, joissa lajinani oli muistaakseni 25 metriä vapaauintia. Pääkaupunkiseudulla olen osallistunut useisiin uintikilpailuihin edustaen Helsingin uimareita. Olen osallistunut kilpailuihin myös muualla Suomessa esimerkiksi Vaasassa ja Turussa.

Aikaisempina kesinä olen osallistunut valtakunnalliselle Rollo-leirille. Siellä on ollut aina hauskaa tekemistä kavereiden kanssa ja kaikki ovat kannustaneet toisiaan. Rollo-leirien päätöspäivistä on jäänyt erityisesti mieleen viestikarnevaalit teemoineen ja hauskoine huutoineen.

Tänä päivänä minulla on jo yhdet kansainväliset kilpailut takana, EPYG (European para youth games) – kilpailut, jotka olivat tänä kesänä Pajulahdessa. Tosin kilpailuiden uinnit järjestettiin Mäkelänrinteen uimahallissa Helsingissä. Sen lisäksi, että edustin kilpailuissa Suomea, olin mukana Ruotsin sekauintiviesti-joukkueessa. Minä uin ensimmäisen osuuden eli selkäuinnin. EPYG-kilpailuissa tutustuin ulkomaalaisiin urheilijoihin ja sain paljon uutta kokemusta tulevia kilpailuja varten. Seuran kautta olen päässyt tutustumaan paremmin paraurheiluun ja kuulun tällä hetkellä Suomen nuorten paralympiajoukkueeseen.

Nuorten leirejä järjestetään neljä kertaa vuodessa, joista yhdellä valmentajani Ilari Aaltokin oli mukana. Leirillä psyykkisessä valmennuksessa laadimme Ilarin kanssa yhdessä suunnitelmaa ja kävimme läpi tavoitteiden asettamista.

Pararyhmän kautta olen saanut myös uusia ystäviä sekä intoa ja uudenlaisia kokemuksia. Uinti on ollut ja on yhä iso osa elämääni. Treenaaminen ja treenien jälkeen saunassa joukkuelaisten kanssa keskusteleminen on aina yhtä hauskaa. Tästä on hyvä jatkaa.

Ronja Weckström

Blogin kirjoittaja on vauvauinnista saakka Helsingin uimareissa treenannut parauimari. Alko palkitsi Helsingin uimarit Vuoden urheiluseurana ja 10 000 euron stipendillä vuoden 2019 Urheilugaalassa. Palkinnon jakaminen on osa Alkon ja Olympiakomitean yhteistyötä, jonka tavoite on yhdessä edistää kaikkien suomalaisten, ja erityisesti lasten sekä nuorten liikkumista, hyvinvointia ja terveellisiä elämäntapoja. Lue lisää Alkon ja Olympiakomitean yhteistyöstä.

Ronjan kuva: Ilari Aalto

#nofilter-blogitekstit