Ei tippa vaan tapa -tilaisuuden ohjelma

Alkoholi on yleinen ilmiö työelämässä, ja se puhuttaa, mutta saa myös vaikenemaan. Työkaverilla on ehkä haasteita omassa alkoholikäytössään, mutta ei ole minun tehtäväni ottaa sitä puheeksi – vai onko?

Miksi alkoholi on suomalaisilla työpaikoilla edelleen tabu? Miten ottaa puheeksi työkaverin alkoholinkäyttö? Millaisia taloudellisia vaikutuksia työntekijän alkoholiongelmalla on yritykselle? 

Näihin ja muihin alkoholia ja työelämää koskettaviin kysymyksiin löydämme yhdessä vastauksia keskustelevassa iltapäivätilaisuudessa Helsingissä 24.10.2018. Tilaisuuden keskusteluttajana toimii Mikko Kuustonen.

Mitä: keskustelutilaisuus alkoholista
Missä: Valkoinen Sali, Aleksanterinkatu 16, 00170 Helsinki
Milloin: 24.10.2018 klo 12.30-15.00
Kenelle: HR-vaikuttajille, esimiehille, medialle, sosiaali- ja terveysalan toimijoille, päättäjille, alan opiskelijoille 

Seminaarin ohjelma

12.30 Saapuminen ja kahvitarjoilu

13.00 Seminaarin avaus, Leena Laitinen, toimitusjohtaja, Alko Oy

13.10 Vaatiiko nykytyöelämä ihmiseltä liian paljon? Frank Martela, filosofi, tietokirjailija, tutkija

13.30 Minullako muka alkoholiongelma? Kaarlo Simojoki, työelämäprofessori, Helsingin yliopisto

13.50 tauko

14.00 Alkoholinkäyttö on jokaisen oma asia, Tatu Vanninen, aluepäällikkö, Alko Oy

14.20 Alkoholiongelmien piilevät kustannukset (puhuja vahvistuu myöhemmin)

14.40 Alkoholi on hyvä luovuuden lähde. Murtuiko tämä ja muut työelämän alkoholimyytit? Frank Martela, näyttelijä Essi Hellén sekä lukion opettaja ja kolumnisti Arno Kotro

Seminaarin esiintyjäkaartiin on tulossa lisää mielenkiintoisia nimiä syksyn aikana.

Tilaisuutta on mahdollisuus seurata myös livestriimin päästä. Ilmoittaudu mukaan seminaariin tai livestriimiin. Seminaari on maksuton.

Puhujat

Mikko Kuustonen

Mikko Kuustonen on helsinkiläinen lauluntekijä, esiintyvä artisti ja tv-persoona. Mikko teki 15 vuotta sitten päätöksen jättää alkoholin elämästään ja saa vielä tänä päivänäkin perustella raitistumispäätöstään.

Essi Hellén

Essi Hellén on näyttelijä ja tuottaja. Hellén on koulutukseltaan teatteritaiteen maisteri. Essi jätti alkoholin vuosia sitten, kun tajusi, että alkoholista oli muodostumassa ongelma. "Henkilökohtainen on poliittista. Mikä on yksilön vastuu ongelmien huomaamisessa, auttamisessa ja toiminnassa?"

Arno Kotro

Arno Kotro on opettaja, kirjailija, kolumnisti ja juontaja. Arnon omin sanoin ”alkoholiongelma on salakavala hiiviskelijä, naamioitumisen mestari, joka usein pysäytetään vasta kun se on päässyt turhan pitkälle”.Mikko Kuustonen, Essi Hellén ja Arno Kotro (kuvissa vasemmalta oikealle)

Frank Martela

Frank Martela on suomalainen filosofi, tietokirjailija ja tutkija, joka toimii tutkijatohtorina Helsingin yliopistossa ja valmentajana Filosofian Akatemiassa. Frank pyrkii ymmärtämään ihmisyyttä ja hyvän elämän ehtoja niin yksilöllisellä, ihmistenvälisellä kuin kollektiivisellakin tasolla. Frank haluaa luoda uusia tapoja ajatella, jotka vahvistavat ihmisten kykyä elää hyvä elämä. Frank Martelan sanoin "Kun johdat itse itseäsi, niin kuka johtaa jaksamistasi? Johtaako työn murros ihmisen murtumiseen ilman oikeita itsensä johtamisen taitoja?"

Kaarlo Simojoki

Kaarlo Simojoki on A-klinikka Oy:n toimitusjohtaja ja päihdelääketieteen työelämäprofessori Helsingin Yliopistossa. Kaarlo on aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija ja päihdepolitiikan muutosten kommentoija. Kaarlo haluaa omassa puheenvuorossaan muistuttaa, että jokainen alkoholiongelmainen on ollut kohtuukäyttäjä. 

Tatu Vanninen

Tatu Vanninen on Alkon aluepäällikkö, ultrajuoksija, alle kolmen tunnin maratoonari ja työmatkaliikkuja. Tatu on omassa työssään kohdannut monenlaisia alkoholiongelmia. Tatu pohtiikin puheeksiottoon liittyvää aihetta seuraavasti "rohkeus puhua ja puuttua voi olla parantava matka, uskallatko sinä?"
Frank Martela, Kaarlo Simojoki ja Tatu Vanninen (vasemmalta oikealle)