Ei tippa, vaan tapa -tilaisuuden ohjelma

Työkaverilla on ehkä haasteita omassa alkoholikäytössään, mutta ei ole minun tehtäväni ottaa sitä puheeksi – vai onko?

Miksi alkoholi on suomalaisilla työpaikoilla edelleen tabu? Miten ottaa puheeksi työkaverin alkoholinkäyttö? Näihin ja muihin alkoholia ja työelämää koskettaviin kysymyksiin löydämme yhdessä vastauksia keskustelevassa iltapäivätilaisuudessa Helsingissä 24.10.2018. 

Seminaarin ohjelma

12.30 Saapuminen ja kahvitarjoilu
13.00 Seminaarin avaus, Leena Laitinen, toimitusjohtaja, Alko Oy
13.10 Vaatiiko nykytyöelämä ihmiseltä liian paljon? Frank Martela, filosofi, tietokirjailija, tutkija
13.30 Minullako muka alkoholiongelma? Kaarlo Simojoki, työelämäprofessori, Helsingin yliopisto
13.40 tauko
13.50 Alkoholinkäyttö on jokaisen oma asia, Tatu Vanninen, aluepäällikkö, Alko Oy ja Eini Hyttinen, ylitarkastaja, Poliisihallitus
14.10 Kokemusasiantuntijan puheenvuoro, Riina Nihti 
14.25 Alkoholi on hyvä luovuuden lähde. Murtuiko tämä ja muut työelämän alkoholimyytit? Frank Martela, näyttelijä ja tuottaja Essi Hellén sekä lukion opettaja ja kolumnisti Arno Kotro

Puhujat

Mikko Kuustonen

Mikko Kuustonen on helsinkiläinen lauluntekijä, esiintyvä artisti ja tv-persoona. Mikko teki 15 vuotta sitten päätöksen jättää alkoholin elämästään ja saa vielä tänä päivänäkin perustella raitistumispäätöstään.


Essi Hellén

Essi Hellén on näyttelijä ja tuottaja. Hellén on koulutukseltaan teatteritaiteen maisteri. Essi jätti alkoholin vuosia sitten, kun tajusi, että alkoholista oli muodostumassa ongelma. "Henkilökohtainen on poliittista. Mikä on yksilön vastuu ongelmien huomaamisessa, auttamisessa ja toiminnassa?"

Eini Hyttinen

Eini Hyttinen on Poliisihallituksen ylitarkastaja ja työsuojelupäällikkö. Einin asiantuntijuustehtävät ulottuvat työhyvinvoinnin ja työssä jaksamisen tukemiseen koko poliisin työkentässä. Hänellä on pitkä ura työsuojelulainsäädännön parissa ja erityisesti työelämässä esiintyvien häiriökäyttäytymisten tunnistamisessa. Einillä on taipumusta pohdiskeluun ja ideoiden kehittelyyn. Eini rakastaa ihmisiä, haasteita ja on ongelmaratkaisutaidoiltaan kokeilunhaluinen. "Älä sulje silmiäsi todellisuudelta - arki kannattaa" on Einin tapa lähestyä työelämän arkea.

Arno Kotro

Arno Kotro on opettaja, kirjailija, kolumnisti ja juontaja. Arnon omin sanoin ”alkoholiongelma on salakavala hiiviskelijä, naamioitumisen mestari, joka usein pysäytetään vasta kun se on päässyt turhan pitkälle”.

Frank Martela

Frank Martela on suomalainen filosofi, tietokirjailija ja tutkija, joka toimii tutkijatohtorina Helsingin yliopistossa ja valmentajana Filosofian Akatemiassa. Frank pyrkii ymmärtämään ihmisyyttä ja hyvän elämän ehtoja niin yksilöllisellä, ihmistenvälisellä kuin kollektiivisellakin tasolla. Frank haluaa luoda uusia tapoja ajatella, jotka vahvistavat ihmisten kykyä elää hyvä elämä. Frank Martelan sanoin "Kun johdat itse itseäsi, niin kuka johtaa jaksamistasi? Johtaako työn murros ihmisen murtumiseen ilman oikeita itsensä johtamisen taitoja?"


Riina Nihti

Riina Nihti on kokemusasiantuntija, joka on tehnyt pitkän uran kuljetus- ja huolinta-alalla. Nyt hän opiskelee päihdetyöntekijäksi töiden ohella. Riina etsi vuosia turhaan vapautta, rentoutusta, iloa ja itsevarmuutta alkoholista. "Nämä kaikki löytyivät elämääni vasta kun ymmärsin luopua hyvästä ystävästäni viinistä, johon minulla oli pikkuhiljaa kehittynyt äärimmäisen tiivis ja ahdistava suhde. Alkoholi ei enää ohjaa elämääni, vihdoin minulla on vapaus valita".

Kaarlo Simojoki

Kaarlo Simojoki on A-klinikka Oy:n toimitusjohtaja ja päihdelääketieteen työelämäprofessori Helsingin Yliopistossa. Kaarlo on aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija ja päihdepolitiikan muutosten kommentoija. Kaarlo haluaa omassa puheenvuorossaan muistuttaa, että jokainen alkoholiongelmainen on ollut kohtuukäyttäjä. 

Tatu Vanninen

Tatu Vanninen on Alkon aluepäällikkö, ultrajuoksija, alle kolmen tunnin maratoonari ja työmatkaliikkuja. Tatu on omassa työssään kohdannut monenlaisia alkoholiongelmia. Tatu pohtiikin puheeksiottoon liittyvää aihetta seuraavasti "rohkeus puhua ja puuttua voi olla parantava matka, uskallatko sinä?"