Viinipakkausten uudet tuulet: kevyttä ja ympäristöystävällistä

Kevyt lasipullo suojaa viiniä yhtä hyvin kuin raskas, mutta sen hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi. Tuotteille, joita ei varastoida pitkään, sopivat lasin lisäksi myös muut pakkausmateriaalit.

Pakkauksen osuus viinin ilmastovaikutuksista on kolmannes, ilman kierrätystä jopa yli 40 prosenttia. Mitä kevyempi ja kierrätettävämpi pakkaus on, sitä pienempi on myös ympäristökuormitus. Viinien pakkausten avulla luodaan mielikuvia, muistuttaa Master of Wine, Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna.

”Kun viini pakataan isoon ja raskaaseen pulloon, sillä halutaan viestiä, että kyseessä on laadukas tuote ja massiivinen pullo suojaa viiniä hyvin.”

Todellisuudessa 330 gramman lasipullo sopii aivan yhtä hyvin viinin pitkäaikaiseenkin varastointiin kuin vaikkapa pari kiloa painava pullo. Kevyemmän pullon hiilijalanjälki on vain merkittävästi pienempi.

Vilkuna iloitsee, että tilanne on muuttumassa. Kuluttajat ovat alkaneet vaatia pakkauksilta yhä enemmän keveyttä ja ympäristöystävällisyyttä. Ekologinen ajattelu on vahvistunut myös viinintuottajien ja markkinoijien parissa.

Lasipullo sopii pitkäaikaiseen varastointiin ja kuohuviineille

Kun viiniä on tarkoitus säilyttää pitkään – vuodesta vuosikymmeniin – lasinen viinipullo on paras vaihtoehto. Lasi suojaa viiniä hyvin. Sen läpi ei pääse happea, joka ajan kuluessa vanhentaisi viiniä.

Lasi on paras materiaali myös esimerkiksi kuohuviinien pakkaamisessa. Samppanjapullon sisällä on kuuden ilmakehän paine, mikä vastaa kuorma-auton renkaan painetta. Paksu lasi kestää hyvin näin suuren paineen.

Vilkuna huomauttaa, että tässäkään tapauksessa ei ole syytä liioitella. Alkossa ympäristöystävällisiksi pakkauksissa on luokiteltu alle 420 grammaa painavat viinipullot. Kuohuviineissä ympäristövastuullisten lasipullojen maksimipaino on 835 grammaa.

Muovipullo toimii viineissä, jotka nautitaan saman tien

Valtaosa viineistä ostetaan nautittavaksi tuoreeltaan, ei kellariin varastoitavaksi.

”Muovipullo on hyvä vaihtoehto viineille, joita ei ole tarkoitus varastoida vaan nauttia saman tien. Muovipullon hiilijalanjälki on myös selvästi pienempi kuin lasipullon”, Vilkuna korostaa.

Alkon laadunvalvontapäällikkö Juha Viikari on Vilkunan kanssa samaa mieltä.

”Kun viiniä ei säilytetä yli vuotta, muut materiaalit ovat lasin kanssa samalla viivalla. Pakkausmateriaali itsessään ei huononna viinin laatua. Muovi päästää toki lävitseen pienen määrän happea, mutta sillä ei ole merkitystä lyhytaikaisessa säilytyksessä”, Viikari kertoo.

Kulttuuri on muuttumassa ja ihmiset ymmärtävät, että viiniä ei aina tarvitse pakata lasiin. Viikari kertoo, että samanlainen muutos on jo tapahtunut kierrekorkkien kanssa. Vielä 10–15 vuotta sitten ajateltiin, että kierrekorkit sopivat vain hieman vaatimattomalle viinille. Nykyään näin ei ajattele enää kukaan.

Muovipulloihin tai vaikkapa hanapakkauksiin pakataan nykyään tyypillisesti uuden maailman viinejä, ja esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Australiassa viinikulttuuri ei ole niin hirttäytynyt vanhoihin perinteisiin ja sääntöihin kuin Euroopassa. Niin Euroopassa kuin uudessa maailmassa kehitetään jatkuvasti myös uudenlaisia innovatiivisia viinipakkauksia.

Kerta-annosviinipussit, litteät muovipullot ja muut pakkausinnovaatiot

Viinipullo näyttää äkkisilmäyksellä aivan tavalliselta. Mutta wau-efekti syntyy, kun pulloa tarkastelee lähempää. Se onkin litteä ja valmistettu kierrätetystä PET-muovista.


Litteä muovinen pullo on yksi esimerkki uusista, innovatiivisista pakkaustavoista.

Alkon kestävän kehityksen päällikkö Laura Varpasuon mukaan litteä muovinen pullo on vain yksi esimerkki maailmalla jo lanseeratuista uusista ja innovatiivista viinipakkauksista. Lisäksi Suomessakin on kehitetty nestettä pitäviä puukuitupakkauksia.

”Puukuitupakkauksissa on vielä hieman ongelmana nesteen ja hapen pito. Mutta varmasti puukuitupohjaiset pullot lyövät läpi jossakin vaiheessa. Olisi aika hienoa, jos ne tulisivat Suomesta, metsien ja insinöörien maasta”, Vilkuna visioi.

Uudehkoihin keksintöihin kuuluvat myös esimerkiksi pienet kerta-annosviinipussit, joita Alkossa onkin jo myynnissä.

”Eikö olisikin kätevää ostaa tällä tavalla pakattuna vähän hintavampaa viiniä? Tai jos haluaa nauttia vain lasillisen, ei ole pakko ostaa kokonaista pulloa”, Varpasuo ehdottaa.

Vilkuna nostaa esille myös alumiiniset viinitölkit, jotka ovat parantaneet huomattavasti laatuaan.

Monia uusia pakkauksia yhdistää se, että ekologisuuden lisäksi niissä pyritään saavuttamaan lasipulloista tutun oloista estetiikkaa. Samalla pakkaus onnistuu viestimään jo olemuksellaan ympäristöystävällisyydestään.

”Olemme kannustaneet tavarantoimittajiamme tarjoamaan Alkolle ympäristövastuullisemmin pakattuja tuotteita. Otamme valikoimaan uusia hyviä innovatiivisia pakkauksia, kun niitä meille vain tarjotaan. Sisältöineen ne käyvät toki läpi täsmälleen entisenlaisen valikoiman valintaseulan. Toimialan kehittymisen näkökulmasta uskomme ja toivomme, että Suomessa ollaan valmiita kokeilemaan uusia pakkauksia hieman samaan tapaan kuin maistelemaan uusia viinejä”, Varpasuo kertoo.

Teksti: Matti Välimäki
Artikkelin kuvat: Roope Permanto