Juoman pakkausmateriaalilla on merkittävä ilmastovaikutus

Alkon Vihreä valinta -merkintöjen joukossa on symboli nimeltä Ympäristövastuullinen pakkaus. Se kertoo nimensä mukaisesti siitä, että pakkauksen materiaalissa on huomioitu ympäristövastuu.

Juomapakkauksella ja sen valmistamisella on merkittävä osuus juoman hiilijalanjäljestä. Viinillä se on jopa 46 prosenttia tuotteen ympäristövaikutuksista.

Hiilijalanjäljeltään pienemmät pakkaustyypit, esimerkiksi muovipullo tai kartonkipakkaus eivät kuitenkaan automaattisesti saa Ympäristövastuullinen pakkaus -merkintää.

Merkinnän saadakseen pakkauksen tulee olla ympäristösertifioitu tai alkuperäsertifioitua kierrätysmateriaalia. Tällaisia ovat esimerkiksi kestävän metsänhoidon sertifikaatti FSC ja Joutsenmerkki. Edistääksemme muutosta juomatoimialalla haluamme asettaa kunnianhimoisia kriteerejä, jotka edesauttavat muutosta.

Alkon tavoitteena on vuoteen 2030 mennessä pienentää juomapakkausten ilmastovaikutuksia 50 prosentilla verrattuna vuoden 2020 tilanteeseen.

Ympäristövastuullinen pakkaus

Mitkä tuotteet kantavat Ympäristövastuullinen pakkaus -symbolia?

  • Panimotuotteiden enintään 220 g painavat, 0,33 litran kokoluokkaa olevat sekä enintään 300 g painavat 0,5 litran lasipullot.
  • Viinien enintään 420 g painavat 0,75 litran lasipullot
  • Kuohuviinien enintään 835 g painavat 0,75 litran lasipullot.
  • Väkevien enintään 450 g painavat 0,7 litran lasipullot.
  • Ympäristösertifioidut pakkaukset: Esimerkiksi nestekartonkipakkauksen FSC-merkintä (Forest Stewardship Council), pakkauksen Joutsenmerkki tai kierrätetyn PET-muovin käytöstä kertova sertifikaatti, esimerkiksi Global Recycled Standard, Recycled Content Certification tai IPCC PLUS, kertovat tuottajan sitoutumisesta kestävään kehitykseen.

Löydät Ympäristövastuullinen pakkaus -symbolin myymälässä tuotteen hintalapusta, joka on usein merkitty myös vihreällä taustavärillä. Verkkokaupassa Ympäristövastuullinen pakkaus -tuotteita voit etsiä hakusuodattimien Vihreät & eettiset -välilehdeltä.

Haluamme tarjota asiakkaalle tietoa vastuullisemman valinnan tekemisen tueksi ja Ympäristövastuullinen pakkaus -symboli auttaa tässä. Yleisesti ottaen, mitä kevyempi pakkaus, sitä pienempi on pakkauksen ympäristövaikutus.

Ympäristövastuullinen pakkaus -tuotteet Alkon valikoimissa

Alkon valikoimiin kuuluu tällä hetkellä yli 1 000 Ympäristövastuullinen pakkaus -symbolilla merkittyä tuotetta. Tutustu tuotteisiin Alkon verkkokaupassa.