Fragile-draamatyöpajat ja -näytelmä nuorten tukena

Vanhemman tai muun läheisen alkoholinkäytön varjossa eläneet, lasisen lapsuuden kokeneet lapset ja nuoret, joutuvat kohtaamaan haastavia tunteita. Näitä tilanteita ja kokemuksia käsitellään ympäri Suomen kiertävissä MiniFragile-esityksissä sekä Fragile-draamatyöpajoissa.

Alko tukee Fragile-esityksiä ja -draamatyöpajojen toimintaa osana Lasten seurassa -vastuullisuusohjelmaa. Lue lisää Lasten seurassa -ohjelmasta.

MiniFragile kiertää Suomen kouluja ja lastenyksiköitä

MiniFragile-esitys kertoo tytöstä, jonka äiti on alkoholisti ja isä pakenee kodin ongelmia töihin. Tytär yrittää pitää huolta äidistä; nuoren hätä, pelko, häpeä ja toivottomuus jäävät piiloon alkoholin ongelmakäytön varjoon. Surullisen tarinan takaa kuitenkin löytyy toivoa, kenenkään ei tarvitse jäädä yksin. Tutustu Fragileen ja katso kahdeksanosainen Fragile-minisarja.

Näytelmän nähneiden nuorten palautteissa korostuvat niin ahdistus ja viha, mutta myös empatia kovia kokeneita nuoria kohtaan; näytelmän tytön tilanteeseen on helppo samaistua, vaikka omakohtaista kokemuksia lasisesta lapsuudesta ei olisikaan. Moni nuori kokee, että vanhempien alkoholinkäytöstä ei juurikaan puhuta, vaikka tarvetta siihen ehkä olisi. MiniFragile-esitysten yhteydessä kerrotaan myös, mistä voi saada apua ja tukea vaikeisiin tilanteisiin tai huoliin.

Vuosina 2016−2019 MiniFragilea on esitetty yhteensä 67 kertaa ja se on saanut yli 6 100 katsojaa. Vuoden 2019 aikana toteutettiin 12 esitystä.

Tilaa MiniFragile-esitys paikkakunnallesi

MiniFragile-esitys on mahdollista tilata myös omalle paikkakunnallesi! Kysy lisää:

Heikki Törmi
tormi@mac.com
050 520 7790

Fragile-draamatyöpajat auttavat nuoria käsittelemään vaikeita kokemuksia

Vuonna 2018 Fragile-tarinan pohjalta koostettiin taidetyöpajakonsepti, jota pilotoitiin yhteistyössä Nuorten Akatemian Mahis-ryhmien kanssa. Työpajat yhdistävät draaman, teatterin, kuvataiteen ja kehotietoisuuden menetelmiä ja keinoja. Luovuuden avulla nuorten on mahdollista kohdata haastaviakin teemoja turvallisessa ympäristössä.

Kokeilu sai nuorilta, sekä työpajojen ohjaajilta, hyvää palautetta ja taidetyöpajatoimintaa laajennetaan uusille paikkakunnille. Tavoitteena on kymmenen draamaryhmän käynnistyminen vuoden 2019 aikana.

Alko tarjosi Mahis-ohjaajille mahdollisuuden osallistua syksyllä 2019 järjestettyyn Fragile-draamatyöpajakoulutukseen. Koulutukseen osallistui ensimmäistä kertaa myös Alkon omaa henkilökuntaa myymälöistä ja pääkonttorilta. Koulutuksen suoritettuaan ohjaajat saavat osaamisen, joka mahdollistaa Fragile-draamatyöpajojen vetämisen ja vapaaehtoistyön nuorten kanssa. Lue lisää Alkon tukemasta Mahis-toiminnasta.

Kaikki alkoi näytelmästä

Fragile − särkyvää -näytelmän alkuperäinen teatteriversio sai ensi-iltansa Suomen kansallisteatterissa toukokuussa 2016. Teatteriversiossa sekä MiniFragilessa tyttöä esittää näyttelijä Marjut Maristo ja isää Konsta Mäkelä. Lisäksi teatteriversiossa äidin roolia esittää tanssija-koreografi Kirsi Törmi.

Alko oli yksi Fragile-työryhmää, Kajaanin Kaupunginteatteria sekä Suomen Kansallisteatteria tukeneista kumppaneista.

Vuosien 2016−2018 aikana Fragile − särkyvää -teatterinäytelmästä on tehty 23 esitystä ja sen on nähnyt yli 3 700 katsojaa. Viimeisin näytelmä on esitetty Helsingin Kulttuurikeskus Stoassa keväällä 2018. 

Artikkelin pääkuva: Ia Samoil