Hyvinvointia nuorille yhdessä Olympiakomitean kanssa

Alko ja Suomen Olympiakomitea edistävät yhdessä kaikkien suomalaisten, ja erityisesti lasten sekä nuorten liikkumista, hyvinvointia ja terveellisiä elämäntapoja.

Moni nuori urheilee osana seuratoimintaa. Urheiluseuratoiminnassa tavoitteena on edistää päihteettömyyttä ja kannustaa nuorta liikunnalliseen elämäntapaan myös vanhempana. Myös urheiluseuratoiminnan aikuiset, esimerkiksi valmentaja ja vapaaehtoiset vanhemmat, näyttävät omalla esimerkillään mallia lapsille ja nuorille.

Yli 15 vuotta jatkunut yhteistyö on alkanut jo vuonna 2003 ensin Nuoren Suomen, sittemmin Valtakunnallisen liikunta- ja urheiluorganisaatio Valon ja nykyään Olympiakomitean kanssa.

Alko palkitsee Vuoden urheiluseuran Urheilugaalassa

Vuoden urheiluseura 2019 Lahden Suunnistajat -37 palkittiin Urheilugaalassa tammikuussa 2020. Voittajalle ojennettiin Uno-pokaalin lisäksi Alkon lahjoittama 10 000 euron stipendi. Myös kaksi muuta finalistia, Lahjan Tytöt ja Pallo-Iirot, palkittiin 1 000 euron kannustuspalkinnolla. Alko palkitsi vuoden urheiluseuran nyt kuudetta kertaa. Lue lisää Vuoden urheiluseuran voitosta. 

Tutustu kaikkiin Vuoden urheiluseura 2019 finalistiseuroihin ja katso seurojen esittelyvideot.

Painija Arvi Savolainen (vasemmalla) ja Alkon toimitusjohtaja Leena Laitinen (toinen vasemmalta) ojensivat Lahden Suunnistajat -37:n hallituksen jäsen Kirsi Koivuniemelle ja puheenjohtaja Kauko Suhoselle Alkon lahjoittaman 10 000 euron stipendin Urheilugaalan lavalla 16.1. Kuva: © Urheilugaala / Timi Kuosmanen

Aiempien vuosien voittajat:

Vuosittain jokainen halukas lajiliitto esittää omaa seuraehdokastaan Olympiakomitealle Vuoden urheiluseuraksi. Ehdokkaiden joukosta Olympiakomitean raati valitsee joukon seuroja seuraavalle kierrokselle. Finalistit valitaan Alkon ja Olympiakomitean yhteisraadissa. Voittajan valitsee Urheilugaalan Suuri Raati.

Olympiakomitea on yksi Urheilugaalaa järjestävistä tahoista.

Annetaan nuorelle siivet

Olympiakomitean Nuorelle siivet -lahjoituskampanja kerää varoja Suomen urheiluakatemioissa urheileville nuorille. Urheiluakatemia on alueellinen verkosto oppilaitoksia, urheiluseuroja ja asiantuntijaorganisaatioita, jotka mahdollistavat sen, että nuori pystyy yhdistämään urheiluvalmennuksen ja koulunkäynnin sujuvasti. Nuorelle siivet -kampanjassa kerätyillä varoilla tuetaan koulupäivien aikaista urheiluvalmennusta. Alko on yksi Nuorelle siivet -kampanjan pääyhteistyökumppaneista. Lue lisää Nuorelle siivet -kampanjasta.

Seuratoiminta liikuttaa suomalaisia

Yli 42 % suomalaisista osallistuu urheiluseuratoimintaan tavalla tai toisella. 9-15-vuotiaista lapsista ja nuorista yli 60 % urheilee osana seuratoimintaa. (Lähde: Liitu-tutkimus) Monella suomalaisella siis sykkii seurasydän. Myös alkolaisten joukosta löytyy useita urheiluseurassa aktiivisesti toimivia. Lue lisää alkolaisten #seurasydän-tarinoita.

Alko on jo vuosien ajan tukenut Olympiakomitean kautta urheiluseuroja, joiden toiminnan tavoitteissa on päihteettömyyden edistäminen sekä liikunnallisen ja terveellisen elämäntavan edistäminen. Seuratoiminta myös vahvistaa yhteisöllisyyttä, ketään ei jätetä ulkopuolelle.

Syyskuussa 2019 alkanut Olympiakomitean #seurasydän-kampanja nostaa esiin suomalaisen urheiluseuratoiminnan yhteisöllisyyttä sekä kannustaa kaikkia seuratoiminnassa mukana toimivia jakamaan omia seuratarinoitaan häshtägillä #seurasydän.

Lapselle aikaa ilman alkoholin taakkaa

Perheissä, joissa alkoholia tai muita päihteitä käytetään liikaa, voi lapsen oma harrastus olla tärkeä hengähdyshetki kotiarjesta. Aikuisten juomatottumuksilla voi olla myös merkittäviä vaikutuksia lapsen asenteisiin ja juomatapoihin aikuisena. Näyttämällä alkoholitonta esimerkkiä pystymme vaikuttamaan lastemme tulevaisuuteen positiivisella tavalla.

Alkon ja Olympiakomitean yhteinen Lapsen taakka -kampanja haluaa herättää keskustelua siitä, onko maltillisenkaan alkoholinkäytön kuuluttava joka tilanteeseen, kuten esimerkiksi lasten ja nuorten harrastuksiin. Kannustamme lasten urheiluharrastuksissa vaikuttavia aikuisia alkoholinkäytön nollalinjaan.