Fragile särkyvää: kertomus lapsesta alkoholinkäytön varjoissa

Fragile särkyvää -esitys kertoo nuoren ihmisen hauraudesta ja haavoittuvuudesta. Se kertoo tytöstä, joka yrittää elää perheessä, johon alkoholin väärinkäyttö on luonut synkän varjon.
Toukokuussa 2016 Suomen Kansallisteatterissa Helsingissä ensi-iltansa saanut Fragile särkyvää -esitys käsittelee alkoholin väärinkäytön seurauksia perheessä. Esitys tuo näkyväksi sen, mitä kaikkea lapsi joutuu piilottelemaan tilanteessa, jossa alkoholinkäytöstä kotona on tullut ongelma.

Kenenkään ei pidä jäädä yksin

Lähes kaikilla Fragile särkyvää -työryhmän jäsenillä on kokemuksia alkoholin haittavaikutuksista. Asia on tärkeä, siksi siitä halutaan myös kertoa. Raskaasta aiheestaan huolimatta on esityksen perussävy kuitenkin toiveikas – apua on saatavilla, eikä kenenkään tarvitse jäädä yksin. Esitysten jälkeen katsojille tarjotaan mahdollisuus keskustelutukeen sekä eri vaihtoehtoja ulospääsyksi haasteellisesta tilanteesta. Keskustelutilaisuuksiin pyydetään mukaan myös paikallisia Lasten seurassa -ohjelman toimijoita.

Alko ja Suomen Kulttuurirahasto ovat tukeneet Fragile-työryhmän, Kajaanin Kaupunginteatterin, Suomen Kansallisteatterin ja Lasten seurassa -ohjelman yhteistyössä toteuttaman Fragile särkyvää -esityksen valmistumista. Esitys vieraili 2016 Suomen Kansallisteatterin lisäksi Turun, Oulun ja Kajaanin Kaupunginteattereissa sekä pienemmällä kokoonpanolla pääkaupunkiseudun kouluissa ja lastensuojeluyksiköissä. Fragile-esitykset jatkuvat myös vuonna 2017 teattereissa sekä kouluissa ympäri Suomen.

Alkon Lasten seurassa -ohjelman tavoitteena on vähentää vanhempien ja aikuisten alkoholinkäytöstä lapsille ja nuorille aiheutuvia haittoja.