Viinin säilyttäminen ja varastointi

Viinin säilyttämiseen pätee muutama helppo perussääntö. Alkoholijuomat, kuten viini säilyy pääsääntöisesti kotioloissa hyvin, sillä alkoholi ja joissain juomissa myös sokeri ovat erinomaisia säilöntäaineita. On kuitenkin juomia, jotka eivät parane säilytyksessä.

Juomia tulisi säilyttää mieluiten pimeässä, viileässä ja tasalämpöisessä paikassa.

Viinin sanotaan paranevan vanhetessaan. On kuitenkin juomia, jotka eivät parane säilytyksessä. Esimerkiksi suurin osa miedoista viineistä on tarkoitettu juotaviksi nuorina. Ne säilyvät raikkaimmillaan 1–2 vuotta. Avattuina ne säilyvät vain muutamia päiviä.

Sen sijaan väkevät viinit, kuten madeirat, sherryt ja portviinit, säilyvät avaamattomina jopa vuosia. Avattuina ne, etenkin kuivat sherryt, saattavat tosin vanheta jo parissa viikossa. Poikkeuksena on madeira, joka säilyy avattuna useita kuukausia.

Väkevät alkoholijuomat säilyvät vuosia, niin avaamattomina kuin avattuinakin. Ajan myötä niissäkin tosin saattaa tapahtua haihtumista sekä aromien ja värin haalistumista.

Viileä ja pimeä varasto paras viinien säilytykseen

Aina ei ole mahdollista investoida kellariin tai viinikaappiin. Viinipulloja voikin säilyttää myös huoneenlämmössä, kunhan varasto on pimeä ja tärinätön ja sen lämpötila pysyy tasaisena.

Viinien kannalta ihanteellisissa olosuhteissa lämpötila on 10–15 astetta läpi vuoden ja ilma on kostea. Luonnonkorkin kuivumisen estämiseksi viinit säilytetään vaakatasossa. 

Kuohuviinipulloja ei tarvitse säilyttää vaaka-asennossa, sillä pullon paine riittää pitämään luonnonkorkin riittävän kosteana. 

Jos viinipullossa on synteettinen korkki tai kierrekorkki, pullon voi myöskin säilyttää pystyasennossa.

Kypsymisen aikana viinipullon pohjalle muodostuu sakkaa, joten viini kannattaa dekantoida ennen tarjoilua. Dekantoiminen tapahtuu näin: Viinipullo nostetaan pystyasentoon mahdollisuuksien mukaan jo edellisenä päivänä. Noin 2–3 tuntia ennen tarjoilua pullo avataan ja sen sisältö kaadetaan varovasti karahviin, jolloin sakka jää pullon pohjalle. Samalla viini pääsee tekemisiin hapen kanssa ja viinin maku avautuu.

Viinien enemmistö parasta tuoreena

Suurin osa viineistä on tehty juotaviksi pian ostohetken jälkeen. Erityisesti hedelmäiset valkoviinitroseet sekä edulliset kuohuviinit eivät parane vuosien varastoinnista vaan menettävät hedelmäisyyttään. Myöskään hanapakkausviinejä ei ole tarkoitettu kypsytettäviksi.

Laadukas viini paranee varastoitaessa

Etenkin nuoret punaviinit maistuvat usein kireiltä ja tanniinisilta. Niiden maku pehmenee ja muuttuu moninaisemmaksi, kun viinejä kypsytetään varastossa.

Monet hinnakkaammat, yli 15–20 euroa maksavat punaviinit ovat myyntiin tullessaan vasta 2–4-vuotiaita, Ne voivatkin vaikuttaa kireiltä ja tanniinisilta. Usein ne muuttuvat edukseen, jos saavat kypsyä pullossa.

Ajan myötä nuoren punaviinin kovuus ja tanniinisuus pehmenee. Samalla viinin hedelmäiset aromit nousevat esiin runsaampina ja saavat seurakseen savuisia, maanläheisiä ja nahkaisia aromeja. Myös punaviinien väri vaihtuu vuosien mittaan purppuraisesta keskipunaiseen ja lopulta oranssiin vivahtavaksi. Sopiva kypsytysajan pituus vaihtelee viinin mukaan yhdestä vuodesta jopa vuosikymmeniin.

Myös arvokkaammat nuoret valkoviinit sekä hienot jälkiruokaviinit kehittyvät varastossa. Valkoviinien väri muuttuu vuosien mittaan vaalean sitruunankeltaisista tummemmaksi. Viini voi jopa saada kullan sävyä.

Viinimaailman klassikot pitkäikäisiä

Kellarissa kypsytettäviä viinejä ovat punaviinien klassikot, jotka alkavat pehmetä nautittaviksi vasta yli viiden vuoden ikäisinä. Parhaat viinit kehittyvät kymmeniä vuosia.

Punaviineistä varastointiin sopivat ranskalaisista laadukas punainen bordeaux ja bourgogne ja monet Rhônen alueen punaviinit, kuten côte rôtie ja châteauneuf-du-pape. Italiassa pitkäikäisiä ovat muun muassa barolochianti classico riserva ja brunello di montalcino.

Myös Uuden maailman ja Espanjan hinnakkaat punaviinit kehittyvät varastossa. Sen sijaan espanjalaisia gran reserva- ja reserva-viinejä on jo kypsytetty, ennen kuin ne tulevat myyntiin.

Valkoviineistä pitkäikäisiä ovat arvokkaammat rieslingit esimerkiksi Alsacesta ja Saksasta sekä laadukas valkoinen bourgogne.

5 vinkkiä viinin säilyttämiseen
  • Juomia tulisi säilyttää mieluiten pimeässä, viileässä ja tasalämpöisessä paikassa.

  • Viinien kannalta ihanteellisissa olosuhteissa lämpötila on 10–15 astetta läpi vuoden ja ilma on kostea.

  • Jos pullossa on luonnonkorkki, säilytä viini vaakatasossa. 

  • Jos viinipullossa on synteettinen- tai kierrekorkki, pullon voi säilyttää pystyasennossa.

  • Kuohuviinipulloja ei tarvitse säilyttää vaaka-asennossa, sillä pullon paine riittää pitämään luonnonkorkin riittävän kosteana

Jos pullossa on luonnonkorkki, säilytä viinipullo vaakatasossa. Kuvituskuvat 123RF

Viinin säilyttäminen - milloin viini on parhaimmillaan?

Mistä tietää, milloin viini on liian nuorta juotavaksi? Tai milloin se on jo ylittänyt parhaan vaiheensa? Onko viinejä, joita ei tarvitse varastoida?

Jos parivuotias punaviini tuntuu epämiellyttävän raa’alta, pippuriselta ja tanniiniselta, silloin se saattaa olla liian nuorta. Myös valkoviineissä kypsytys pehmittää ärhäkkyyttä, mutta yleensä valkoviinit ovat nuorempina juotavia kuin punaviinit.

Parhaan vaiheensa ylittänyt viini taas on menettänyt varsinaisen makunsa, se saattaa tuntua tunkkaiselta ja on väriltään jo selvästi rusehtava.

Ennakkoon ei voi aukottomasti arvioida kunkin viinin kehityskaarta eikä luvata, että nuorena epämiellyttävä viini paranisi kypsytyksestäkään.

Toiset pitävät nuorista viineistä, toiset arvostavat pitkään kehittyneitä viinejä. Juotavaksi valmiita viinejä on tarjolla paljon, tällaisia ovat esimerkiksi rosee- ja kuohuviinit, hanapakkausviinit ja monet edulliset viinit.

"kellari" "kypsytys" kellarointi "säilytys"