Krapula – mistä se johtuu?

Humalatilan kääntyessä laskuun esiintyy väsymystä, pahoinvointia, vapinaa, hikoilua ja päänsärkyä. Oireet ovat krapulan oireita ja ne ovat pahimmillaan silloin kun lähes kaikki alkoholi on poistunut elimistöstä.

Krapula ja sen voimakkuus ovat suoraan verrannolliset humalatilan voimakkuuteen

Krapulassa on kyse alkoholin vieroitusoireista. Jo yhden promillen alkoholipitoisuus veressä aiheuttaa elimistön kuivumista ja verensokerin laskua, joista krapula aiheutuu. Oireet ovat pahimmillaan, kun lähes kaikki alkoholi on poistunut elimistöstä.

Krapulan voimakkuus on suoraan verrannollinen humalatilan voimakkuuteen. Alkoholijuoman lajilla ja krapulan voimakkuudella ei ole yhteyttä keskenään. Lue lisää humalatilasta.

Krapulan oireet

Krapulan yleisimpiä oireita ovat väsymys, pahoinvointi, vapina, hikoilu ja päänsärkyä. Oireet ilmenevät yleensä 4–12 tunnin kuluessa alkoholin juomisen lopettamisen tai juomisen merkittävän vähentämisen jälkeen. Voimakkaimmillaan krapulan oireet ovat yleensä 1–2 vuorokautta lopettamisen jälkeen, minkä jälkeen ne asteittain lievenevät 4–5 vuorokauden kuluessa. Hyvin runsaan ja pitkäkestoisen alkoholinkäytön aiheuttamat vieroitusoireet voivat kestää jopa viikkoja alkoholinkäytön loputtua.

Krapulan hoito

Krapulaan ei ole lääkettä tai parannuskeinoa. Paranemisaika on suhteessa krapulan voimakkuuteen.

Normaalisti paras lääke krapulaoireisiin on lepo. Voinnin salliessa myös syöminen ja alkoholittomien nesteiden nauttiminen voi auttaa. Krapularyyppy ei ole parannuskeino, sillä se poistaa oireet aiheuttamalla uuden humalatilan ja siirtää krapulan tuonnemmaksi.

Krapulassa on syytä välttää urheilua ja muuta kovaa rasitusta. Liikunta voi olla hengenvaarallista etenkin iäkkäille sydän- ja verisuonitauteja sairastaville henkilöille. Rytmihäiriöitä voi esiintyä täysin terveelläkin ihmisellä. Lue lisää alkoholin vaikutuksista urheiluun.

Lähteet:
Duodecim Terveyskirjasto
Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS

Artikkelin pääkuva: Folio Images

Vinkit krapulan välttämiseen
  • Vältä humalahakuista juomista.
  • Nauti alkoholijuoma yhdessä ruuan kanssa
  • Valitse matala-alkoholillinen tai alkoholiton juoma.
  • Ota vettä väliin. Kun juo vettä alkoholin nauttimisen yhteydessä, juo välttämättä myös vähemmän alkoholijuomia. Lue lisää vedenjuonnin hyödyistä täällä.