Gåslever, anklever

Fettlever från gås och anka, foie gras, är en lyxigt läcker förrätt, som dock anses vara oetisk på grund av tvångsmatningen av fåglarna. Den finns också i en etisk version, som även görs i Finland, men konsistensen motsvarar inte originalet helt.

Dryckesförslag
Gåslever, anklever

Fet foie gras som ändå har en fin smak serveras oftast med rostat bröd och ett sött element, till exempel en kompott.

Traditionell dryck till foie gras är sött dessertvin, av vilka ett från Bordeaux och speciellt Sauternes är det mest klassiska valet. Bra alternativ kommer också från Alsace, Österrike och Tokaj i Ungern.

Om du inte vill ha ett sött vin i början av måltiden, kan du istället ta en Gewürztraminer eller Pinot Gris från Alsace. Deras aromer matchar den mjuka fylligheten hos foie gras.

Också Champagne fungerar fint, speciellt Blanc de Blancs. Den utgör en bubblande syrlig och elegant motvikt till maten.