Tilausvalikoima

Alkon tilausvalikoimaan voi tarjota tuotteita ilman hakumenettelyä.

Mikä on tilausvalikoima

Tilausvalikoima koostuu kotimaisten valmistajien ja maahantuojien tuotteista, joita Alko ei varastoi. Myyjä siis toimii tilausvalikoimatuotteiden maahantuojana ja myyjällä tulee olla toiminnan edellyttämät voimassa olevat luvat (esim. tukkumyyntilupanumero). Alkon myymälät voivat tilata tuotteita tavarantoimittajalta myymälän valikoimaan kysynnän mukaan ja asiakkaat verkkokaupasta tuotteiden saatavuuden mukaisesti.

Tilausvalikoima on ketterä ja kätevä kanava. Sen kautta voit tuoda tuotteesi asiakkaiden saataville nopeallakin aikataululla.

Tilausvalikoiman kaksi eri valikoimaluokkaa

Tilausvalikoimassa on käytössä kaksi eri valikoimaluokkaa. Tarjotessasi tuotteet, valitset tuotteen listattavaksi joko luokkaan T1 tai luokkaan T3:

  • tilausvalikoiman normaalit tuotteet (T1)
  • paikallisesti saatavat tilausvalikoiman tuotteet (T3): luokkaan voi tuotteitaan tarjota pienpanimot (vuosituotanto enintään 15 miljoonaa litraa) sekä tilaviini- ja muut pientuottajat (vuosituotanto enintään 100.000 litraa).

Miten tilausvalikoimaan tarjotaan?

Tilausvalikoimaan voi listata tuotteita milloin vain, hakumenettelyä ei ole. Voit tarjota tuotteet Kumppaniverkossa joko veloituksetta itsepalvelulistauksella tai Alkon Listauspalvelua käyttäen (käsittelymaksu 100 euroa + ALV sekä mahdollinen kuvausmaksu 40,00 euroa + ALV). Ennen tarjoamista kannattaa perehtyä huolellisesti Alkoholijuomien valikoimaanotto ja vähittäismyynti -ohjeeseen, joka sisältää juomien valikoimaanottamisen ja kaupanpidon periaatteet.

Itsepalvelulistaus

Itsepalvelulistauksessa tarjoat tuotteet tilausvalikoimaan Alkon Kumppaniverkon kautta itsenäisesti ja veloituksetta. Tuotteen valikoimaantulo tapahtuu noin kahden viikon kuluttua tarjouksen jättämisestä. Tämä edellyttää, että tarjouksella on ilmoitettu vaaditut tiedot, tuotteen mahdollinen rekisteröinti kierrätysjärjestelmään on kunnossa sekä tarjouksella on liitteenä Alkon tuotekuvaformaatin mukainen kuva. Voit halutessasi pyytää Alkoa kuvaamaan tuotteen kuvausmaksua vastaan.

Alkon Listauspalvelu

Voit halutessaan tarjota tuotteen tilausvalikoimaan myös käyttäen Listauspalvelua. Tällöin tarjoat tuotteet Alkon Kumppaniverkon kautta tai voit jättää tarjouksen myös sähköpostitse tai paperilomakkeella.

Toimitustavat

Tilausvalikoimassa toimitustavaksi voit valita joko ”Toimitukset Suomesta Alkon myymälöihin (toimitusehto TOP Alkon myymälät, Finnterms 2001)” tai ”Toimitukset Suomesta Alkon keskusvarastoon (toimitusehto TOP Alkon keskusvarasto, Finnterms 2001)”. Toimitukset edellyttävät, että myyjä käyttää Alkon verkko-EDI-sovellusta (supplier-web). Suoraan myymälöihin toimittava myyjä voi käyttää myös Alkon EDI-sanomaliikennettä. T3-luokkaan kuuluvan tuotteen toimittaja voi erityissyistä pyytää poikkeusmenettelyä toimitusehtoon.

1. Toimitukset Suomesta Alkon myymälöihin (toimitusehto TOP Alkon myymälät, Finnterms 2001)

Tuotteiden tarjoaminen Alkon myymälöihin edellyttää, että juomatoimittajalla (suorajakelijalla) on toiminnan edellyttämät voimassa olevat luvat. Suorajakelijalla tulee olla Alkon kanssa hyväksytysti testatut ja toimivat valmiudet tilaus-toimitusprosessin sähköiseen sanomaliikenteeseen.

2. Toimitukset Suomesta Alkon keskusvarastoon (toimitusehto TOP Alkon keskusvarasto, Finnterms 2001)

Jos tavarantoimittaja haluaa tarjota Suomesta toimitettavan tuotteen Alkon verottomaan keskusvarastoon, hänellä tulee olla Suomessa veroton varasto sekä toiminnan edellyttämät voimassaolevat luvat.

Muistathan valita tarjouslomake käytettävän toimitustavan mukaan. Juomatoimittajan tulee myyjänä toimiessaan valita kaikille toimittamilleen tuotteille sama toimitusehto ja toimittava varasto.

Tarjottaessa huomioitavaa

Uusien tuotteiden tarjoukseen tulee liittää valmistajan tai tuotemerkin omistajan valtuutus. Jos tuote on tarjoajan oma tuotemerkki tai valmiste, valtuutusta ei tarvita. Tarjoukseen liitetään myös tarjouksella ilmoitettujen analyysilukujen analyysitodistus.

Tilausvalikoimaan listattavista tuotteista ei lähetetä näytteitä, ellei Alko niitä erikseen pyydä.

T3-valikoimaluokkaan listattuun tuotteeseen valitaan tarjouksella myymälät (1 – 10 kpl), joihin tuotetta on mahdollista toimittaa. Voit valita näiden myymälöiden lisäksi verkkokaupan yhdeksi toimitusmyymäläksi. Huomioithan, että tilausvalikoimaluokkaan T3 kuuluva tuote ei voi nousta myyntitarkastelun perusteella vakiovalikoimaan.

Valikoimaan listautuminen ja saatavuus

Tilausvalikoimaan voi tulla uusia tuotteita viikoittain. Tilausvalikoiman valikoimaantulopäivä on torstaisin ja myynninaloituspäivä maanantaisin. Mikäli tilausvalikoimaan tarjottavalla tuotteella on rajallinen saatavuus, tulee tuotteen saatavuus ilmoittaa myyntiyksiköissä tarjouksen yhteydessä. Tilausvalikoimatuotetta tulee olla tarjouksen mukaisesti toimitettavissa joko Alkon keskusvarastoon kolmen työpäivän tai myymälöihin viiden työpäivän sisällä tilauksesta.

Tilausvalikoiman tuotteet Alkon myymälän valikoimassa

Myymälät voivat täydentää valinnaista valikoimaansa haluamallaan määrällä tilausvalikoiman tuotteita pysyessään kuitenkin myymälälle tilanhallintasyistä asetetun kokonaisnimikemäärän rajoissa. Myymälävalikoimissa pidettävät tilausvalikoiman tuotteet ovat joko paikallisia erikoisuuksia tai vakiovalikoimaa täydentäviä tuotteita. Tilausvalikoiman tuotteet eivät voi olla myymälän erityisesillepanossa.

Siirtyminen tilausvalikoimasta toiseen valikoimaan

Siirtyminen tilausvalikoimasta vakiovalikoimaan on mahdollista kahdella tavalla. Tilausvalikoiman tuote voi osallistua vakiovalikoiman hakuun, josta tuote voidaan ostaa vakiovalikoimaan. Tilausvalikoimaluokkaan T1 kuuluva tuote voi nousta myyntitarkastelun perusteella vakiovalikoimaan. T3-valikoimaluokkaan kuuluva tuote ei voi nousta myyntitarkastelun perusteella vakiovalikoimaan. Myyntitarkastelun kautta vakiovalikoimaan siirtyvä tuote luonnehditaan, analysoidaan ja liitetään laadunvalvontaohjelmaan. Tässä yhteydessä peritään 350,00 euron (+ alv) maksu. Tilausvalikoimatuotetta voi tarjota myös erikoiserien tai kausituotteiden tuotehakuihin.

Keneen voi ottaa yhteyttä epäselvissä tapauksissa?

Hankintakoordinaattorit auttavat mahdollisten kysymysten kanssa (tilausvalikoima@alko.fi tai kiireellisissä asioissa: purchasinghelp@alko.fi, p. 020 711 5885 arkisin klo 9-17). Yhteystiedot ovat nähtävissä tuoteryhmien yhteystiedoissa.

Alla on ohjevideot (panimotuotteille, viineille, väkeville sekä välituotteille omansa): miten tilausvalikoimatuotteen tarjous tehdään Kumppaniverkossa itsepalvelulistauksena. Ohjevideosta poiketen, tuotteen lisätiedot -kohta on poistettu tarjouslomakkeelta. Lisätiedot ilmoitetaan erillisellä lomakkeella Kumppaniverkossa kohdassa `Markkinointitiedot´.

PanimotuotteetViinitVäkevätVälituotteet