Kesävieraat

Kesä ja kesäasukkaat vilkastuttavat Suomen Alkoja. Soitimme kolmeen myymälään ja kysyimme kesäkuulumiset.

”Kyllä Tammisaaressa mökkiläisiä on, vaikka sää on ollut heikonlainen. Veneilijöitä tuntuu olevan vähemmän, joten heihin sää varmaan vaikuttaa enemmän”, toteaa Tammisaaren Alkon myymäläpäällikkö Anne Chan.

Tammisaaren asukasmäärä nousee Chanin mukaan kesällä 35 000:een, kun se talvella on 15 000, joten kyllä sen Alkossakin huomaa.

”Kesäasukkaiden saapumisen huomaa myös kielestä. Talvella asiakkaista varmaankin 80 prosenttia on ruotsinkielisiä, mutta kesällä suomenkielisten osuus kasvaa”, Chan pohtii.

Tammisaaressa asiakkaat ostavat Chanin mukaan kesällä erityisesti kuohuviinejä ja hanaviinejä. Kuohuviinejä Tammisaaressa myydään kesäkuukausina reilusti muuta vuotta enemmän.

Viime vuosina myös mökkioloissa kevyet ja särkymättömät muovipullot ovat alkaneet kiinnostaa kesäasiakkaita.

Kyllä kesällä on nuoria huomattavasti enemmän liikenteessä. Tämä tarkoittaa sitä, että myyjien pitää olla kassalla hyvin tarkkaavaisina.
Aija Jäppinen, myymäläpäällikkö

Suomen kesä on täynnä tapahtumia

Suomen kesän viikonloput ovat melko vähissä, joten lähes joka viikonlopulle riittää tapahtumia. Kalajoen Alkossa paikkakunnan lukuisiin tapahtumiin osataan varautua viime vuosien kokemuksesta.

”Tapahtuman luonteesta usein tietää sen, millaisia asiakkaita se tuo myymälään. Osaamme siis varautua heidän tarpeisiinsa”, tuumii Kalajoen Alkon myymäläpäällikkö Jani Jaakola.

Alkon tilausvalikoima palvelee asiakkaita kesät talvet. Eli vaikka lähialkosta ei juuri kaivattua tuotetta löytyisikään, on tilausvalikoima vuoden ympäri palveleva.

Kalajoella vuoden myynnistä noin kolmasosa kertyy kesäkuukausina, joten asiakasmäärän kasvu kesä-elokuussa on melkoinen. Yksi ylimääräinen käsipari auttaa vakituisen myymälähenkilökunnan lomien pyörittämisessä.

Vilkastuvaa myynninvalvontaa

Mäntyharju on Suomen tunnetuimpia mökkikuntia ja tilastojen mukaan tässä noin 6 000 asukkaan kunnassa on loma-asuntoja vajaat 5 000. Mäntyharjun Alkossa asiakas- ja kuormamäärät alkavat kasvaa kesäkuun alusta ja vilskettä piisaa lomakauden loppuun elokuulle.

Varaston koko Mäntyharjulla on sama kesät talvet, joten kesällä kuormien purkamiseen ja tavaran hyllytykseen pitää käyttää aikaa tehokkaammin. Muuten tila loppuu myymälävarastosta kesken. Asiakasmäärien kasvun huomaa myös myynninvalvonnasta.

”Kyllä kesällä on nuoria huomattavasti enemmän liikenteessä. Tämä tarkoittaa sitä, että myyjien pitää olla kassalla hyvin tarkkaavaisina”, miettii Mäntyharjun Alkon myymäläpäällikkö Aija Jäppinen.