Kesän vaikutus Alkon myyntiin

Kesä on monen Alkon tuotteen huippusesonki. Vuodenaika vaikuttaa myös eri paikkakuntien myymälöihin.

Kesäkuu on valkoviinien huippusesonki. Kesäkuussa suomalaiset ostavat 12 prosenttia koko vuoden valkoviineistä. Heinäkuun osuus valkoviinien myynnistä on 11 prosenttia ja elokuun 10 prosenttia.

Heinäkuu on roseeviinien sesonkiaikaa. Roseeviinejä myydään heinäkuussa 21 prosenttia koko vuoden myynnistä. Kesäkuussa roseeviinejä myydään 20 prosenttia ja elokuussa 13 prosenttia koko vuoden määrästä.

Kesällä myydään eniten myös hedelmäviinejä. Kesäkuussa hedelmäviinien osuus on 11 prosenttia ja heinä-elokuussa 10 prosenttia koko vuoden myynnistä. Kesä on myös aromatisoitujen ja muiden mietojen viinien sesonkia – näitä juomia myydään kesäkuussa 19 prosenttia, heinäkuussa 15 prosenttia ja elokuussa 9 prosenttia koko vuoden myynnistä. 

Kesä kasvattaa myös siidereiden myyntiä. Kesäkuussa siidereiden myynti nousee 13 prosenttiin, heinäkuussa 11 prosenttiin ja elokuussa 10 prosenttiin koko vuoden myynnistä. Myös long drinkejä myydään eniten kesäaikaan, kesäkuussa 13 prosenttia, heinäkuussa 12 prosenttia ja elokuussa 10 prosenttia koko vuoden myynnistä.

Hedelmäliköörejä myydään eniten kesäkuussa, 12 prosenttia koko vuoden myyntiosuudesta.

Hanapakkaukset kesän suosikkeja

Hanapakkausten osuus myynnistä kasvaa kesällä. Kesä- ja heinäkuussa hanapakkauksessa myytävän punaviinin osuus punaviinin myynnistä on 48 prosenttia. Elokuussa myytävästä punaviinistä 42,4 prosenttia on hanapakattua. Valkoviineistä hanapakatun viinin osuus on kesäkuussa 43 prosenttia, heinäkuussa 43,4 prosenttia ja elokuussa 40 prosenttia.

Kesä kiireisintä aikaa Saaristomeren ja mökkipaikkakuntien Alkoissa

Lomakauden aikana Alkon myynti siirtyy taajamista lomanviettopaikkakunnille. Kesä kasvattaa eniten myyntiä Saaristomerellä: Paraisten Nauvon myymälässä kesä-elokuun myynti on 58,5 prosenttia koko vuoden myynnistä, Kustavin myynti 52,8 prosenttia ja Kemiönsaaren myynti 51,4 prosenttia.

Mökkipaikkakunnista eniten myynti nousee Puumalassa, 49,9 prosenttia, Padasjoella 43,3 prosenttia, Sulkavalla 43,2 prosenttia, Kuhmoisissa 42,7 prosenttia, Sysmässä 42,5 prosenttia, Inkoossa 42,4 prosenttia, Mäntyharjulla 42,1 prosenttia ja Mikkelin Ristiinassa 41,9 prosenttia.