Kiinnostus gluteenittomiin tuotteisiin näkyy myös oluiden tarjonnassa

Gluteenittomien oluiden tarjonta Alkossa monipuolistuu kasvavan kysynnän seurauksena.

Oluiden gluteeniton tuleminen

Oluet sisältävät tavallisesti gluteenia, mutta niistä löytyy myös paljon gluteenittomia vaihtoehtoja. Alkon panimotuotteiden tuoteryhmäpäällikkö Kasper Kukkonen kertoo kiinnostuksen gluteenittomia tuotteita kohtaan olleen hienoisessa kasvussa.

”Kasvaneen kiinnostuksen johdosta olemme hakeneet valikoimaamme viime vuodesta alkaen aiempaa enemmän gluteenittomia vaihtoehtoja”, kertoo Kukkonen.

Alkon gluteeniton valikoima kasvoikin viime vuonna kolmella uudella tuotteella.

”Valinnanvaraa on tullut lisää niin kysytyimpien ale-oluiden kuin uusien alaoluttyyppienkin osalta”, Kukkonen kertoo.

Elokuun alussa tulee hyllyiltä löytymään 15 gluteenitonta olutta.

”Kuluvana vuonna odotamme valikoimamme tuplaantuvan”, lupailee Kukkonen.

Mitä gluteeni on?

Gluteeni on viljojen kuten rukiin, vehnän ja ohran sisältämä proteiini. Se on kahden eri proteiinin, gliadiinin ja gluteniinin muodostama yhdiste. Osa viljoista, kuten riisi, hirssi, tattari ja maissi ovat luontaisesti gluteenittomia.

Alkoholeissa gluteeni on peräisin suoraan raaka-aineesta. Sitä ei lisätä missään vaiheessa erikseen, eikä käytetä lisä- tai apuaineena valmistuksessa.

”Gluteenia ei voi alkoholijuomassa maistaa eikä se vaikuta alkoholijuoman koostumukseen tai luonteeseen, toisin kuin esimerkiksi leivonnassa”, kertoo Alkon laboratoriopäällikkö Soili karjalainen.

Luontaisesti gluteenittomat

Juomat, joiden raaka-aineena ei ole käytetty viljoja ovat luontevasti gluteenittomia. Näihin juomatyyppeihin kuuluvat siiderit, viinit, lonkerot ja muut valmiit juomasekoitukset.

”Tislatut juomat ovat myös gluteenittomia vaikka niiden raaka-aine olisikin viljapohjainen, sillä gluteeni ei tislaudu”, Karjalainen muistuttaa.

Lisätietoja keliaakikoilla sopivista gluteenittomista tuotteista löytyy Keliakialiiton verkkosivuilta.