Taina Vilkunasta Master of Wine

Master of Wine on viinialan tutkinto, joka myönnetään syvällisestä viinialan tuntemuksesta.

Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna on saavuttanut Master of Wine -tittelin. Vilkuna on vasta kolmas suomalainen, joka on läpäissyt tämän arvostetun koulutuksen.

”Olo on huojentunut, selvittiin sitkeydellä tästäkin”, Taina Vilkuna kertoo nauraen.

Master of Wine on englantilaisen Masters of Wine -instituutin myöntämä viinialan tutkinto, joka myönnetään syvällisestä viinialan tuntemuksesta.

Tutkinto koostuu kolmesta osasta eli teoriakokeesta, käytännön kokeesta eli sokkomaistelusta sekä tutkielmasta.

Käytännön koe kestää kolme päivää ja jokaisena päivänä edessä on  12 sokkoviiniä. Yhtenä päivänä maistetaan valkoviinit, toisena punaviinit ja kolmantena edessä voi olla mitä tahansa. Jokaiselle viinille on aikaa 11 minuuttia.

”11 minuutissa pitää osata kertoa valmistusmaa, alue, ala-alue, rypäle, valmistustapa, laatutaso, hinta ja viinityyppi”, Vilkuna selventää.

Oikeiden vastauksien määrää ei koskaan tiedä, mutta 65 % asioista pitää saada oikein.

Teoriakoe koostuu kysymyksistä viininviljelyn, viinin tekemisen ja viinibisneksen ympärillä. Teoriatentti kestää nykyisin viisi päivää ja kysymykset koskevat kaikkea viiniköynnösten juurakoista hiivoihin ja viinitaloutta koskeviin kysymyksiin.

Omaan tutkimustyöhön perustuva tutkielma on enimmillään kymmenen tuhannen sanan tutkimus. Taina Vilkunan tutkimus koski Alkon viinien makutyyppejä.

Vilkunalla oli apuna mentoreita, joista varsinkin lopputyön aikana neuvoja antanut englantilainen herra osoittautui erinomaiseksi avuksi. Englantilaisen tieteellisen kirjoittamisen ja tutkimisen tavat on ehdottoman tärkeää tuntea.

”Suosittelen lopputyötä ohjaamaan jotakuta Oxfordissa tai Cambridgessa opiskellutta”, Vilkuna nauraa.

Vuosien 1953 ja 2015 välillä tutkinto on myönnetty runsaalle 377 henkilölle 24 eri maasta.