Tulkoon led

Alkoissa suuri osa kokonaisenergiakulutuksesta syntyy liiketilan valaisemisesta.

Valolla on iso merkitys sille, miten koemme tilan. Hyvällä valaistuksella pienikin tila voidaan saada vaikuttamaan suurelta tai isokin tila voidaan saada tuntumaan intiimiltä ja jopa ahtaalta. Toisaalta huonolla valaistuksella hienostakin ympäristöstä saa luotansatyöntävän kolkon.

Alkoja on Suomessa reilut 350 ja kaikkien myymälöiden liiketila on hivenen erilainen. Led-valaistuksella voidaan tehdä paljon jokaisen tilan luonteeseen sopivia ratkaisuja.

”Kauppahallit ovat esimerkki tiloista, jossa ledejä on käytetty hyllyissä. Tällainen valaistusratkaisu sopii parhaiten historialliseen ympäristöön, sillä tuotteet ovat hyvin valaistuina, mutta muuten noudatetaan esimerkiksi juuri kauppahallin tunnelmaa”, projektipäällikkö Pia Aaltonen valottaa.

Alkolla on ollut useita erilaisia kokeiluita led-valaistuksen kanssa. Tätä energiaa säästävää valaistusvaihtoehtoa kokeiltiin koko myymälän osalta Töölöntorin Alkossa 2009. Kokeilu oli sikäli merkittävä, että se oli koko Suomen ensimmäinen kokonaan ledeillä valaistu asiakastila.

Kuudessa vuodessa led-valaistukset ovat kehittyneet ja halventuneet. Nykyisin esimerkiksi led-valon sävyä on mahdollista säätää.

”Led-valo koettiin aiemmin ikävän sinisensävyiseksi. Nykyisin monet led-valaisimet tai led-valot ovat kehittyneet siten, että lämpimämmän sävyinen valo on mahdollinen”, Aaltonen kertoo.

Alkoissa kaikki opasteet ja logot ovat nykyään led-valaistuja ja uusia mahdollisuuksia ledien käyttämiseen etsitään koko ajan. Esimerkiksi myymälöiden kohdevalaisimet on vaihdettu halogeeneistä ledeihin. Eri myymälöissä, kuten Helsingin Sokoksella ja Kalasatamassa myös yleisvalaisinvaihtoehtoja on rakennettu ledeistä.

Alkoissa suuri osa kokonaisenergiakulutuksesta syntyy liiketilan valaisemisesta. Nykyisin esimerkiksi myymälöiden takatilojen valaisu on toteutettu liiketunnistimin energian säästämisen vuoksi.

Led-valaisimet ovat monipuolisia ja tehokkaita, mutta myös energiaa säästäviä. Vaihtamalla valaisimet ledeiksi saadaan aikaan säästöjä paitsi valaistuksen energiankulutuksessa mutta myös jäähdytyskuluissa – led-valaisin kun ei kuumene niin paljon.

”Ja onhan se henkilökunnallekin miellyttävämpää, kun päänahkaa ei lämmitä hehkulamppu.”

Kaikki opasteet ja logot ledeiksi
Alkoissa kaikki opasteet ja logot ovat nykyään led-valaistuja ja uusia mahdollisuuksia ledien käyttämiseen etsitään koko ajan. Esimerkiksi myymälöiden kohdevalaisimet on vaihdettu halogeeneistä ledeihin.