Uudet kuosit valtaavat Alkot

Kaiken kaikkiaan 350 myymälässä vaihdettiin vuodelta 2007 peräisin olleet vanhat kuosit uusiin.

Alkojen myyjät ympäri Suomen ottavat vapunaattona käyttöönsä uudet työvaatteet. Kaiken kaikkiaan 350 myymälässä vaihdettiin vuodelta 2007 peräisin olleet vanhat kuosit uusiin.

”Uudet työasut ovat ergonomisesti mahdollisimman miellyttäviä käytössä. Niissä on raikas ja dynaaminen ilme, joka sopii tähän päivään”, kertoo vaatteiden suunnittelusta vastannut Ritva-Liisa Pohjalainen.

Alko aloitti uusien työvaatteiden työstämisen vuonna 2013. Tuolloin neljältä eri suunnittelijalta pyydettiin ehdotukset uudesta mallistosta ja lopulta valinta osui suomalaisen muodin legendaan Ritva-Liisa Pohjalaiseen. Pohjalaisella on kokemusta työvaatteiden suunnittelusta muun muassa Finnairilta, jossa on tällä hetkellä käytössä hänen suunnittelemansa työvaatteet.

Henkilökunta mukana suunnittelussa

”Alkon työasujen suunnittelun lähtökohtana ovat olleet sekä myymäläilme että henkilökunnan vaatteille asettamat tavoitteet. Mielenkiintoista oli se, että koko henkilökunta motivoitiin jo alusta alkaen projektiin. Kaikki saivat äänestää parasta vaate-ehdotusta ja olla siten mukana uusien työvaatteiden suunnittelussa”, Pohjalainen taustoittaa.

Työskentely uuden suunnittelijan kanssa aloitettiin kiertämällä Alkon myymälöitä ja kertomalla Alkon ilmeestä ja brändistä, sillä on tärkeää, että uudet työvaatteet sopivat niiden käyttöympäristöön.

”Alkon uudessa mallistossa on panostettu huollettavuuteen ja käytettävyyteen. Vaatteita käyttävien myyjien mielipiteitä ja palautetta vanhoista työvaatteista on kuunneltu herkällä korvalla”, kertoo työvaateuudistuksesta vastannut projektikoordinaattori Sanna Myllylä.

Alkon vanha työvaatemallisto oli laaja ja siinä oli erilaisia vaatevaihtoehtoja hyvin paljon. Uusi mallisto on suppeampi, mutta sen osat ovat hyvin yhdisteltävissä keskenään. Työvaatteissa on ensimmäistä kertaa mukana myös farkut. Alkon uudet työvaatteet toimittaa suomalainen Topper Uniform.

Vanhat vaatteet kierrätykseen

Alkon myyjillä on arviolta 15 000 kiloa vanhoja työvaatteita. Valtavaa määrää ei suinkaan kipata kaatopaikalle, vaan vaatteet kulkevat Alkon varaston kautta loimaalaiselle Texvexille.

Texvex poistaa kaikista tekstiileistä Alkon logot. Vaatteita jää Texvexin käyttöön, missä nuorten työpaja hyödyntää materiaaleja omassa tuotannossaan. Osa vaatteista menee UFF:lle. Lisäksi vanhoja vaatteita käytetään öljyntorjuntamattojen valmistamiseen. Matot valmistaa turenkilainen Dafecor Oy, jolle tekstiilit päätyvät nappien ja vetoketjujen poistamisen jälkeen Texvexistä. Uusiokäyttöön kelpaamaton materiaali toimitetaan energiapolttoon.

Myös käyttämättä jääneet vanhat työvaatteet kierrätetään. Nämä vaatteet eivät kulje Texvexin kautta, vaan asuista valmistetaan erilaisia pusseja ja kasseja sekä myymälöiden valikoimiin että Alkon omalle henkilökunnalle. 

Alkon uudet työasut
Alko aloitti uusien työvaatteiden työstämisen vuonna 2013. Alkon työasujen suunnittelun lähtökohtana ovat olleet sekä myymäläilme että henkilökunnan vaatteille asettamat tavoitteet.  Uudessa mallistossa on panostettu huollettavuuteen ja käytettävyyteen.