Uusi Ikääntyneet ja alkoholi -verkkokoulutus terveydenhuollon ammattilaisten avuksi

Alkon ja Edumarin Ikääntyneet ja alkoholi -verkkokoulutus tarjoaa työkaluja, kun herää huoli iäkkään henkilön alkoholinkäytöstä ja asia tulisi ottaa puheeksi.

Ikääntyneiden alkoholinkäyttö on lisääntynyt viime vuosikymmenten aikana ja samaan aikaan raittiiden osuus on vähentynyt. Yli 65-vuotiaista noin 5–10 prosenttia on päihderiippuvaisia*. Riski- ja ongelmakäyttäjien sekä lääkkeitä ja päihteitä sekakäyttävien ikääntyneiden tarkkaa määrää ei tiedetä. Naisten ja miesten alkoholinkäyttö on tasa-arvoistunut ja yhä useampi eläkeikäinen nainen käyttää alkoholia. Valtaosa ikääntyneistä käyttää alkoholia hallitusti ja välttää humaltumista. 194050-luvuilla syntyneet suuret ikäluokat ovat omaksuneet nuoruudessaan edeltäviä sukupolvia vapaamman alkoholikulttuurin. He käyttävät alkoholia juhlimiseen ja rentoutumiseen, mutta myös lääkkeenä yksinäisyyteen tai pahaan oloon. Korkea ikä ja alkoholinkäyttö on vaikea yhdistelmä, koska iän myötä kyky sietää alkoholia heikkenee ja alkoholin ja lääkkeiden yhteisvaikutukset voivat olla arvaamattomia.

Mutta miten toimia, jos ikääntyneen alkoholinkäyttö herättää huolta? Kenen tehtävä on ottaa asia puheeksi ja miten sen voisi tehdä ikääntynyttä loukkaamatta, kuitenkin tuloksellisesti? Alkon ja Edumarin Ikääntyneet ja alkoholi -verkkokoulutuksessa vastataan muun muassa näihin haastaviin kysymyksiin. Käytännönläheinen veloitukseton koulutus on suunniteltu ikääntyneiden parissa työskenteleville sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille sekä alan opiskelijoille. Koulutuksen sisällön suunnittelussa ja testauksessa on ollut mukana kotihoidon ammattilaisia.

Työkseen ikääntyneitä hoitavat terveydenhuollon ammattilaiset huomaavat usein alkoholin aiheuttamat muutokset asiakkaan voinnissa jo varhaisessa vaiheessa. Iäkkään liialliseen juomiseen on kuitenkin vaikeaa puuttua, etenkin kun moni ei myönnä juomistaan. Salailun syynä on häpeä ja paljastumisen pelko. ”Jo orastavaan alkoholin riskikulutukseen tai ongelmakäyttöön olisi kuitenkin tärkeää kiinnittää huomiota mahdollisimman varhaisessa vaiheessa”, toteaa Jouko Laurila, geriatrian dosentti.

Tutustu koulutuksen sisältöön osoitteessa alko.fi/ikaantyneet-ja-alkoholi-verkkokoulutus.

Lisätietoja

viestintäpäällikkö Varpu Göös
viestintäjohtaja Maritta Iso-Aho

Alkon mediapuhelin 020 711 5123 (arkisin klo 8–16), viestinta@alko.fi

* Lähde: Päihdelinkki