Asioinnin pelisäännöt - #todistaikäsi

Jos tunnistat tämän esineen, olet arviomme mukaan alle 30-vuotias. Mutta koska tämä on vain arvio, toivomme, että muistat Alkossa asioidessasi todistaa ikäsi. Kiitos, kun näytät paperisi.

Asioinnin pelisäännöt

Alko toimii vastuullisesti huolehtimalla muun muassa siitä, että lain määrittämiä alkoholimyynnin ikärajoja noudatetaan:
  • 18 vuotta täyttänyt saa ostaa mietoja alkoholijuomia, joissa on enintään 22 % alkoholia.
  • 20 vuotta täyttänyt voi ostaa kaikkia alkoholijuomia.

Alkoholia ei myydä alaikäisille. Edellytämme, että nuoret asiakkaat todistavat ikänsä asioidessaan Alkossa. Myymme alaikäisille ainoastaan oheistuotteita ja täysin alkoholittomia virvoitusjuomia, esimerkiksi limonadeja. Emme myy alle 18-vuotiaalle asiakkaalle täysin alkoholittomia (0,0 til.%) tai vähän alkoholia sisältäviä tuotteita. Päätös perustuu Alkoa valvovan viranomaisen Valviran ja kaupan alan yhteiseen linjaukseen. Myös Alkon lahjakortin ostajan täytyy olla täysi-ikäinen.

Emme myy alkoholijuomia selkeästi päihtynyneelle tai häiritsevästi käyttäytyvälle henkilölle. Emme myöskään voi myydä alkoholijuomia, jos on syytä epäillä, että asiakas on ostamassa niitä seurassaan olevalle päihtyneelle henkilölle.

 

kk

Mitkä paperit kelpaavat?
Hyväksymme vain seuraavat voimassa olevat asiakirjat, joiden kuva vastaa nykyistä ulkonäköäsi:

- passi tai väliaikainen passi
- kuvallinen henkilökortti (EU-maiden) tai kuvallinen väliaikainen henkilökortti (kortin on oltava laminoitu, leimattu ja moitteettomassa kunnossa)
- ajokortti (EU-maiden, Norjan ja Venäjän ajokortit)
- mobiiliajokortti (Alkon ulkopuolisissa noutopisteissä mobiiliajokortti ei toistaiseksi käy).

Kuvallinen Kela-kortti, opiskelijakortti tai sotilaspassi eivät kelpaa.
Älä välitä
Jos epäilys alkoholijuomien välityksestä alaikäiselle herää, myyjämme kieltäytyy myymästä, vaikka ostaja olisi täysi-ikäinen. Välitysepäily voi herätä esimerkiksi:

- Asioivan ryhmän jäsenistä joku on alaikäinen tai ei pysty todistamaan täysi-ikäisyyttään.
- Täysi-ikäinen ostaja lähtee myymälän ulkopuolelta olevasta alaikäisten ryhmästä tai raha siirtyy alaikäiseltä täysi-ikäiselle.
- Alaikäinen valitsee tuotteen ja antaa sen täysi-ikäiselle ostettavaksi.
- Tuotteiden laadun tai määrän perusteella herää epäilys, ettei asiakas osta tuotteita omaan käyttöön.
Huomaa siis nämä
- Jos olet alle 30-vuotias, näytä henkilötodistuksesi myyjälle, kun ostat tai olet mukana seurueessa, joka ostaa alkoholijuomia.
- Alkossa yhdessä asioivien nuorien tulee kaikkien olla iältään ostokelpoisia.
- Alkon lahjakortin ostajan täytyy olla täysi-ikäinen.