Alkoholiton olut on kuuma trendi Lontoossa

Alkoholittomat ja vain vähän alkoholia sisältävät oluet ovat tulleet Britanniaan jäädäkseen. Trendi käy kuumana etenkin Lontoossa mutta leviää muuallekin, myös Suomeen.

Karhunvatukkaista hapanolutta, suklaista stoutia, mandariinilla ryyditettyä luomuolutta, kombutsaolutta tai baijerilaistyylistä lageria. Alkoholittomien juomien olutvalikoima Lontoossa on kasvanut viime vuosina hämmästyttäväksi.

Alkoholittomia ja vain vähän alkoholia sisältäviä oluita löytyy mukavasti myös lontoolaisista pubeista, ja usein vähintään yksi oluthanoista on omistettu alkoholittomalle oluelle. Se on yleisimmin jonkun ison kansainvälisen panimoyhtiön tuote, ne kun ovat nopeasti hypänneet trendiin mukaan. Ja miksipä ei: kun monien isojen panimojen myynnin kasvu on hidastunut viime vuosina, alkoholittomien oluiden myynti on kasvanut voimakkaasti etenkin Euroopassa – eikä kasvulle povata loppua ainakaan ihan heti. Maailman suurin panimoyhtiö, AB InBew julisti vuonna 2016, että 20 % yhtiön kokonaismyynnistä vuonna 2025 koostuu alkoholittomista ja vain vähän alkoholia sisältävistä oluista.

Myös Suomessa alkoholiton olut maistuu: Panimo ja virvoitusjuomateollisuusliiton mukaan alkoholittomien oluiden myynti on vauhdikkaassa kasvussa. Vuodesta 2015 vuoteen 2018 nousua oli 20 %. Kuluvan vuoden alussa (1–3/2019) nousua on peräti 35 % edellisvuoden samaan ajanjaksoon verrattuna.

Kuluttajat suosivat alkoholitonta olutta terveyden vuoksi

Iso-Britanniassa alkoholittomien ja mietojen oluiden (alkoholia alle 2,8 %) myynti on EeBria Trade -raportin mukaan kasvanut peräti 381 % kahden viime vuoden aikana. Myös tutkimusyhtiö Nielsenin mukaan alkoholittomat oluet ovat Iso-Britanniassa juomateollisuuden nopeimmin kasvava tuoteryhmä.

Kyse on siis isoista rahoista, ja toki se kiinnostaa panimoyhtiöitä.

Kuluttajaa sen sijaan kiinnostaa terveelliset elintavat. Tilastot kertovat, että vuoden 2005 jälkeen alkoholista täysin kieltäytyvien määrä on Briteissä kasvanut parilla prosentilla, mutta vielä paljon suurempi määrä on rajoittanut alkoholinkulutustaan. Etenkin nuoret eli sukupolvi Z näyttää trendissä mallia.

Britanniassa panimot erikoistuvat alkoholittomaan olueen

Briteissä toimii jo useita pienpanimoita, jotka valmistavat ainoastaan alkoholittomia tai vähän alkoholia sisältäviä oluita. Ne toimivat pääasiassa kiertolaispanimoina, eli ne valmistavat oluensa muiden panimoiden tiloissa. Sellaisia ovat esimerkiksi Big Drop, Infinite Session ja Small Beer Brew Co.

Suffolkissa sijaitseva Big Drop oli omien sanojensa mukaan perustamisvuonnaan 2016 maailman ainoa pelkästään alle 0,5 % alkoholia sisältäviä oluita tekevä panimo. Sen perustivat lakimies Rob Fink ja hänen ystävänsä James Kindred, jotka olivat perheenperustamisvaiheessa vähentäneet alkoholinkulutustaan ja turhautuneet juomaan mauttomia alkoholittomia oluita.

Big Drop -oluita on kaikkiaan seitsemän: stout, lager, pale ale, IPA, brown ale, winter ale ja sour. Oluet ovat kahmineet palkintoja, ja panimo on jopa voittanut alkoholittomalla IPAllaan alkoholilliset kilpakumppaninsa vuoden 2019 Casual Dining Showssa Lontoossa.

Alkoholittomiin oluisiin keskittyvistä brittiläisistä pienpanimoista toistaiseksi vain lontoolaisella Nirvana-panimolla on omat panimotilat. Ne saatiin käyttöön vuoden 2017 alkupuolella.

Nirvanan perustaja Becky Kean kertoo, että idea omaan olueen ja panimoon tuli oikeastaan hänen isältään, joka ei voinut enää juoda olutta, mutta on aina rakastanut oluen makua.

”Halusimme luoda oluen, jota isänikin voisi juoda eikä hänen tarvitse kokea, että jäisi jostain paitsi. Taustalla ei ole mitään vahvaa ideologiaa, emmekä patista ihmisiä alkoholista kieltäytymiseen,” Kean kertoo.

”Jokainen saa tehdä omat valintansa, oli sitten kyse alkoholin käytöstä tai vaikkapa ruokavaliosta. Olen itse kasvissyöjä, mutta muut saavat puolestani syödä mitä haluavat.”

Nirvanalla on nyt kuusi oman brändin olutta, jotka ovat erilaisia pintahiivaoluita. Näiden lisäksi valikoimasta löytyy edelleen panimon ihan ensimmäinen, alkuperäinen alkoholiton olut, joka on raikas golden lager. Nirvanankin oluet ovat pärjänneet hyvin kansainvälisissä olutkilpailuissa.

Alkoholittomat hapanoluet kiinnostavat

Myös monet muut pienpanimot Lontoossa ja muuallakin Britanniassa ovat alkaneet opetella alkoholittomien oluiden tekemistä.

Itälontoolainen vuonna 2011 perustettu ja pari vuotta sitten Carlsbergin ostama London Fields Brewery on tunnettu etenkin IPA-oluistaan. Se on tehnyt myös kaksi alkoholitonta olutta, toisen yhteistyössä Nirvanan kanssa, ja toisen Ruotsissa sisaryhtiönsä Nya Carnegiebryggerietin kanssa.

London Fieldsin alkoholittomat oluet ovat hapanoluita, ja niissä se aikoo todennäköisesti pysyäkin.

”Happamuus antaa oluelle runkoa. Se on tosi tärkeää alkoholittomissa oluissa”, panimomestari Talfryn Provis-Evans sanoo.

Nirvanan kanssa tehty olut on kattilahapatettu, ja siinä on paljon karhunvatukkaa, mikä tekee juomasta mehuisan ja täyteläisen. Ruotsissa pantu olut puolestaan sisältää hieman hunajaa, ja se on rapsakkaasti kuivahumaloitu.

Talfryn Provis-Evans kertoo, että alkoholittomien oluiden tekeminen on huomattavasti kinkkisempää kuin alkoholillisten.

”Varsinkin nollaprosenttisten oluiden tekeminen pienissä panimoissa on haastavaa. Siksi me teemme 0,5 % alkoholia sisältäviä oluita.”

Alkoholiton olut on hyvä ruokajuoma

Oluen ja ruoan yhdistäminen on iso trendi niin Britanniassa kuin muuallakin maailmassa. Alkoholitonta olutta voi parittaa ruoan kanssa aivan kuten alkoholillistakin, joskin alkoholin lämmittävyys puuttuu ja oluen makumaailma on hennompi.

Nyrkkisääntönä voi pitää, että vaaleiden oluiden kanssa sopivat kevyemmät ruoat ja tummien oluiden, kuten stoutin, tuhdimmat ja lihaisammat ruuat.

Kokeile vaikka alkoholitonta vehnäolutta vuohenjuustosalaatin kera tai raikkaasti humaloitua alkoholitonta IPAa vegeburgerin tai intialaisen curryn kanssa.

Teksti Maria Markus