Oktoberfestin maukkaat ruoat

Oktoberfestissä ei nautita vain oluesta vaan myös rehdin saksalaisesta ruoasta. Kotioloissa tuhdit baijerilaismaut voi päivittää Suomen syksyn antimista valmistettaviksi herkuiksi.

Münchenin Oktoberfest täyttää joka syksy panimoiden teltat lederhoseneilla, dirndl-mekoilla sekä hilpeällä saksalaishumpalla. Tapahtuma sai alkunsa jo vuonna 1810 Baijerin kruununprinssi Ludwigin häistä, sittemmin lokakuun juhla on aikaistunut syyskuulle ja saanut vahvan olutpainotuksen.

Kansanjuhlasta on paisunut valtava: viime vuonna tunnelmasta nautti peräti 6,2 miljoonaa kävijää.

Saksalaisten herkut ovat tuhteja

Oktoberfestin menuuta ei ole laadittu laihduttajia varten, sillä tarjontaa hallitsevat liha, suola ja rasva. Pieneen nälkään saksalaiset nappaavat pretzelin, joka on eräänlainen äkkisuolainen rinkeli. Grillattu kana taas on tarjottavien kevyimmästä päästä.

Suosittuja ruokia ovat myös lihamurekemainen leberkäse, sianpotka sekä tietysti makkarat, joista bratwurstien ohella yleisimpiä ovat vaaleat weisswurstit. Erikoisuuksiin kuuluu kokonaisena paahdettu ­härkä – niitä syödään Ochsen­braterei-teltassa joka vuosi yli sata.

Ruokatarjonta on Suomessa sävykkäämpää

Mitä syksyisen olutjuhlan ruokana kannattaisi tarjota Suomessa? Keittiötoimenjohtaja Antti Ahokas on hyvä henkilö vastaamaan, sillä hän luotsaa suomalaisiin makuihin erikoistuneen Juuri-ravintola­ryppään keittiöitä.

Ahokkaan ykkösvinkki on sesongin kasvisten hyödyntäminen.

”Juurekset ja kurpitsat ovat syksyllä parhaimmillaan. Niissä on paljon makua, jota voi houkutella esiin ensin paahtamalla ja sen jälkeen hitaasti uunissa hauduttamalla”, Ahokas suosittelee.

Sopivia ovat etenkin porkkanat, eri kurpitsalajit sekä keltajuuri ja muut punajuuren sukulaiset.

Toki oktoberfestin hengessä maistuu myös possunliha, esimerkiksi potka tai kylki. Ahokas itse valitsee oluen kaveriksi mielellään kanan, jonka voi paahtaa kokonaisena.

”Nykyään on hyviä eettisiä kana­tuotteita. Hitaasti kasvanut maalaiskana on mehukasta ja riittävän rasvaista.”

Kaloista Ahokas suosii syksyllä etenkin rasvaisia lohikaloja. Ravut sopivat nekin kuvaan, ja niiden kuoret voi heittää vaikka kalapataan makua antamaan. Myös metsien antimet kuuluvat syksyyn.

”Olisi rikos olla käyttämättä sieniä ja marjoja. Esimerkiksi katajanmarja tai variksenmarja sopii ruoan pinnalle makuja korostamaan”, Ahokas vinkkaa.

 

Teksti Lasse Pakarinen, kuva iStock