Olut ruokavalion mukaan

Gluteeniton, vegaaninen tai kevytolut? Omaan ruokavalioon sopivaa olutta haluavalle on tarjolla entistä enemmän maukkaita vaihtoehtoja.

Mitä tarkoittaa gluteeniton olut? 

Gluteeniton olut on olut, joka ei sisällä gluteenia eli tietyistä viljoista tulevaa proteiinia. Näitä viljoja ovat vehnä, ruis ja ohra, joista nimenomaan ohra on oluen yleisin raaka-aine. 

Gluteenia voidaan poistaa oluesta valmistusprosessin aikana entsyymillä, joka pilkkoo proteiinin pienempiin osiin. Valmistusmenetelmien kehittymisen myötä gluteenittomia oluita saadaan nykyisin myös pienpanimoilta. 

Gluteenittomien oluiden kysyntä on kovassa kasvussa, joten myös valikoima on nykyään laajempi kuin koskaan. Vaihtoehdot eivät enää keskity pelkkään vaaleaan lageriin, vaan gluteenittomia oluita valmistetaan käytännössä kaikissa oluttyypeissä. Erittäin voimakkaissa oluttyypeissä gluteenittomat kuitenkin käyvät harvinaisemmiksi. Kun mallasta tarvitaan enemmän, gluteenin määrää ei saada riittävän alhaiseksi ilman muutoksia makuun. 

On myös hyvä muistaa, että gluteenittomaksi kutsutussa oluessa voi olla hyvin pieni määrä gluteenia. Raja-arvo on 20 mg/kg, ja Alko valvoo pistokokein, etteivät gluteenittomiksi merkityt tuotteet ylitä sitä. Joillekin jo tämä määrä voi kuitenkin olla liikaa terveyden kannalta. Lisäksi pienikin määrä kertautuu, jos olutta nauttii useamman annoksen kerralla. 

On kuitenkin olemassa myös täysin gluteenittomia oluita, jotka tehdään esimerkiksi riisistä, maissista tai hirssistä, ja joissa ei ole käytetty ollenkaan gluteenia sisältäviä viljoja. Näitä etsivän kannattaa tarkistaa oluen raaka-aineet sen pakkauksesta. 

Mitä tarkoittaa vegaaninen olut? 

Vegaaninen olut on olut, jonka valmistuksessa ei ole käytetty mitään eläinperäisiä aineita. Oluen klassiset raaka-aineet vesi, ohra, humala ja hiiva ovatkin vegaanisia, joten monet saattavat mieltää ne luontaisesti vegaanisiksi. Joskus eläinperäisiä aineita kuitenkin hyödynnetään joko oluen reseptissä tai valmistusprosessissa. 

Olut saatetaan maustaa laktoosilla, joka on eläinperäinen maitosokeri. Perinteisesti sitä on saatettu käyttää esimerkiksi stouteissa ja porttereissa, mutta nykyisin laktoosi antaa pehmeyttä ja pyöreyttä myös moniin trendikkäisiin oluterikoisuuksiin. Joidenkin olueiden mausteena on taas käytetty hunajaa. 

Toisaalta valmistusprosessin aikana olut saatetaan kirkastaa esimeriksi kalaliimalla tai gelatiinilla, jotka ovat eläinperäisiä aineita. 

Alkossa olut merkitään vegaaniseksi tuottajan näin ilmoittaessa. Moni panimo on tarttunut trendiin ja tuotteita tulee koko ajan lisää, monissa eri oluttyyleissä. 

Mistä oluen energiasisältö muodostuu? 

Oluen energiasisältö eli oluen kalorit kertyvät ennen kaikkea alkoholista sekä mahdollisesta käymättömästä sokerista.  

Eniten energiaa on vahvoissa oluissa, joissa on paljon alkoholia sekä makuun paksuutta antavaa sokeria: esimerkiksi vahvoissa porttereissa ja stouteissa sekä monissa uusissa käsityöoluiden tyyleissä. Kevytrunkoisissa lagereissa taas ei yleensä ole käymätöntä sokeria, joten niissä energia tulee pääosin vain alkoholista. 

Painonhallintaa miettivän kannattaa valita ennen kaikkea matala-alkoholisia tai alkoholittomia oluita, sillä niissä energiaa on vähiten. Alkoholittomien suosio on voimakkaassa kasvussa, joten myös niitä on tarjolla laaja valikoima. 

Eri oluiden energiapitoisuuksia voi vertailla Alkon verkkosivuilla. Oluiden tuotetiedoissa kerrotaan kantavierrepitoisuudesta laskettu arvio juoman energiapitoisuudesta. 

Näin tunnistat ruokavalioosi sopivan oluen Alkon valikoimista 

Yhä useammat haluavat nauttia omaan ruokavalioon sopivaa olutta, oli kyse sitten terveydestä, aatteellisesta valinnasta tai painonhallinnasta. Panimot vastaavat näihin tarpeisiin entistä laajemmalla kattauksella erilaisia oluita. Siten myös Alkon valikoimassa on entistä enemmän varaa valita. 

Alkon hyllyillä ja verkkokaupassa on noin 40 gluteenitonta olutta, joiden tyylit kattavat laajan kirjon. Gluteenittomuus on merkitty myymälässä tuotteen hyllynreunassa olevaan hintalappuun sekä alko.fi-sivuilla tuotteen lisätietoon. Kirjoita hakusanaksi ’gluteeniton’. 

Vegaanisia oluita on valikoimissa yli sata. Tunnistat ne omasta symbolistaan niin hintalapussa kuin verkkosivuilla tuotteen tiedoissa. Verkossa nämä oluet löytyvät Vihreät & Eettiset -hakuvalikon kautta. 

Kaikille tuotteille on merkitty verkkosivuille laskennallinen energiapitoisuus. Iso osa siitä muodostuu alkoholista, joten energian määrää rajoittavan kannattaa valita ennen kaikkea matala-alkoholisia tai kokonaan alkoholittomia oluita. Matala-alkoholiset oluet on merkitty erikseen myymälässä, ja alkoholittomat löytyvät omasta hyllystään. Löydät tuotteet haulla myös Alkon verkkosivuilta. 

Teksti: Lasse Pakarinen