Alkoholittomien oluiden raikkaus vetoaa - Näin ne valmistetaan

Alkoholittomat oluet tarjoavat raikkaita makunautintoja ilman alkoholin vaikutusta. Alkoholittomien oluiden valmistus onnistuu monella eri menetelmällä.

Alkoholittomien oluiden suosio jatkaa kasvua maailmalla terveystietoisuuden kasvaessa. Alkoholittomat oluet paitsi säästävät päänsäryltä seuraavana päivänä, sisältävät myös alkoholillisia vaihtoehtoja vähemmän kaloreita. Alkoholittomien oluiden suosion taustalla on myös kehittyneet makumaailmat, jotka ovat saaneet uusia sävyjä valmistusmenetelmien kehittyessä.

Aiemmin alkoholittomien oluiden valmistus rajoittui lähinnä lager-oluisiin. Kysynnän kasvaessa myös muita oluttyyppejä on alettu valmistaa yhä enemmän myös alkoholittomina.

5 x alkoholittoman oluen valmistustavat

  1. Alkoholin poistaminen oluesta. Yksi yleisimmistä tavoista valmistaa alkoholitonta olutta on poistaa valmiista oluesta alkoholi. Kun valmiista oluesta tislataan alkoholi erilleen, haihtuu myös makuaineita, mutta niitä voidaan ottaa talteen ja palauttaa olueen.
  2. Käymisen keskeyttäminen. Toinen yleinen tapa valmistaa alkoholitonta olutta on keskeyttää käymisprosessi. Käyminen voidaan myös keskeyttää tappamalla hiiva kuumentamalla tai suodattamalla hiiva pois. Juoma jää tällöin varsin makeaksi.
  3. Käymistapaan vaikuttaminen. Olutta voidaan valmistaa siten, että käymisprosessin aikana alkoholia syntyy vain vähän. Käymisessä hiiva tuottaa alkoholia olutvierteen sokereista. Jotkut hiivakannat ovat tässä työssään muita tehottomampia ja jättävät oluen alkoholipitoisuuden pieneksi, etenkin kun käymislämpötila pidetään matalana. Jos käytettävä vierre on hyvin mieto, tuottaa perinteinenkin oluthiiva vähemmän alkoholia.
  4. Veden lisääminen valmiiseen olueeseen. Valmiiksi käynyt olut voidaan vielä laimentaa lisäämällä hapetonta vettä niin paljon, että alkoholin osuus juomassa pienenee lähelle nollaa. Samalla tosin oluen maku laimenee ja vetistyy.
  5. Uusien hiivalajikkeiden kehittäminen. Keittiön puolella pitkään trendikkäänä pidetty hapattaminen on myös astunut oluenvalmistuksen maailmaan. Mikro-organismeilla maustamista on käytetty oluiden valmistuksessa menestyksekkäästi. Uusimpana valmistusmenetelmänä on kehitetty hyvin vähän alkoholia tuottavia hiivalajikkeita, joiden tarkoituksena on tuoda makuja tuotteeseen. Tätä kutsutaan bio-flavouringiksi.

Alkoholittomat oluet ja ruoka

Tällä hetkellä Alkon verkkokaupassa alkoholittomia oluita on yli 40. Upeasta valikoimasta on helppoa löytää ruokaan kuin ruokaan loistava kumppani.

Alkoholittomat oluet toimivat erinomaisesti raikkauden herkkujen kanssa. Lager-olut on toimiva niin saunajuomana kuin salaattien kanssa.

Pilsin hieman runsaampi katkero tuo upeita mahdollisuuksia yhdistää olut hieman rasvaisempienkin ruokien kanssa, kuten makkaroiden kera.

Suosittu pintahiivojen tyyli ale on alkoholittomana passeli vaihtoehto grillistä värinsä saaneiden kasvis- ja liharuokien kera.

Inkiväärillä maustettuja alkoholittomia oluita voi yhdistää itämaisen ruuan kanssa tai vaikka maustetun hedelmäsalaatin kanssa.

Alkoholittomista vehnäoluista saa nappiyhdistelmän äyriäisten, kuten rapujen kanssa. Tummemmat alkoholittomat oluet toimivat juureksien makean maun kanssa ja toki myös tuhdimpaa liharuokaa voi yhdistää näiden kanssa.

Alkoholittomien oluiden runko ja maku on usein kepeämpi kuin alkoholipitoisten oluiden. Alkoholittomat oluet kannattaa tarjoillakin aina hyvin viilennettyinä, alle 10 asteisina.

Muita olutaiheisia artikkeleita