Näin yhdistät oluen ja ruoan

Oluen suosio ruokajuomana on kasvanut. Olut sopiikin ruokajuomaksi lähes kaikkien ruoka-aineiden kanssa. Oluttyypin valintaan vaikuttavat ruoan pääraaka-aineen lisäksi myös valmistustapa, lisäkkeet ja kastike – ja tietenkin jokaisen omat makumieltymykset. Paras olut löytyy aina kokeilemalla.

Ruoan ja oluen yhdistämisen perussääntö on yksinkertainen: kevyet, vaaleat ja mietoaromiset oluet sopivat kevyille ruoille ja mietojen makujen seuraan, kun taas tummat ja aromikkaat oluet säestävät parhaiten ruokia, joiden makumaailma on runsas.

Oluen ja ruoan yhdistämisessä voi myös hakea samoja aromeita sisältäviä ruokia ja olutta. Esimerkiksi sitruunaisen raikas vehnäolut sopii hyvin ruoille, joissa on sitruunaisia vivahteita.

Kolmas tapa on yhdistellä vastakkaisia makuja. Suolaisen sillin kumppaniksi esimerkiksi sopii hapokas lager.

Lager

Lagereiden keveys ja vieno aromimaailma tekevät niistä mainion kumppanin vaaleille linnuille ja lihoille, keveille kalaruoille sekä muille miedon makuisille ruoille. Raikas lager toimii erinomaisesti myös monien itämaisten ruokien juomakumppanina.

Katso lagerit

Tumma lager

Tumma lager sopii aromaattisen makean maltaisuutensa ansiosta hyvin yhteen tummien ja lihaisien makujen kanssa. Esimerkiksi lammas- ja muut voimakkaat liharuoat sekä lihaisat makkarat viihtyvät hyvin tumman lagerin seurassa.

Katso tummat lagerit

Pils

Raikkaan humalaisuutensa ansiosta pils on ruokapöydän moniottelija, mutta erityisen hyvin se maistuu rasvaisten kalaruokien, makkaroiden ja pizzan kanssa.

Katso pilsit

Vahva lager

Vahvoissa lagereissa on makeutta ja runsaamman alkoholin tarjoamaa pyöreyttä. Ne maistuvat tuhdimpien liharuokien kuten patojen, vartaiden ja jopa riistan kanssa.

Katso vahvat lagerit

Vehnäolut

Pirteät vehnäoluet säestävät vaaleita lintuja ja lihoja sekä kalaruokia – myös sushia. Tummat vehnäoluet sopivat hyvin myös riistan kanssa nautittaviksi.

Katso vehnäoluet

Ale

Alet ovat runsaiden aromiensa ansiosta hyviä nautiskelu- ja juusto-oluita. Ne toimivat monesti myös kanaruokien ja pastojen kanssa.

Katso aleoluet

Porter & stout

Tumman paahtuneet ja voimakkaan makuiset stoutit ja portterit sopivat ruoille, jotka ovat myös tummia ja aromikkaita. Ne ovat myös hyviä juustojuomia ja muodostavat herkullisia makupareja kahvisten tai suklaisten jälkiruokien kanssa.

Katso porterit ja stoutit

Erikoisuudet

Erikoisuudet ovat harvinaisempia oluttyyppejä tai tyylillisesti vaikeammin yhdistettävissä yleisesti tunnettuihin oluttyyppeihin. Ryhmään kuuluvien oluiden maku vaihtelee kirpeän raikkaista miedoista oluista täyteläisen makeisiin vahvoihin oluisiin, joten yleispäteviä ohjeita niiden yhdistämiseen eri ruokien kanssa ei voi antaa.

Katso erikoisuudet