Karamellisen hedelmäinen ale-olut

Aleoluille on ominaista makea karamellinen hedelmäisyys ja monipuolinen aromimaailma. Humaloinnin vahvuus vaihtelee oluttyypeittäin aromaattisesta vahvan kukkaiseen.

Ale on yleisnimitys kirjavalle joukolle oluttyyppejä, joita yhdistää maun hedelmäisyys. Panimoteknisesti ale tarkoittaa olutta, jonka pääkäyminen tapahtuu noin kahdenkymmenen asteen lämpötilassa pintahiivoja käyttäen. Hiivat kerääntyvät pääkäymisen päätyttyä oluen pinnalle.

Jälkikäyminen alkaa yleensä viileässä lämpötilassa. Sen aikana olut kirkastuu ja maut tasoittuvat. Alet valmistuvat yleensä nopeasti eli kolmessa neljässä viikossa. Vahvat alet vaativat kypsyäkseen lisäviikkoja. Kun käymislämpötila on korkea, hiivan aineenvaihdunta tuottaa sikuna-alkoholeja ja hedelmäestereitä, joita voi löytää alejen tuoksuista vaihtelevissa määrin.

Monissa perinteisissä belgialaisissa luostarioluissa ja pohjoisranskalaissa aleissa tuoksu on hyvin runsas, ja se voi vaihdella mausteisen yrttimäisestä kukkaisen sitrusmaiseen. Nämä oluet kannattaakin nauttia aromilasista, jota pyöräyttämällä oluen tuoksut avautuvat.

Erilaisia aleoluita

Valikoimaamme kuuluu useita erilaisia aleoluita. Tyypit on lueteltu miedosta voimakkaaseen. Tyyppiselostuksen lopussa on maininta alkoholi- ja katkeropitoisuudesta (EBU eli European Bitterness Unit, eurooppalainen katkeropitoisuus) sekä oluen väristä.

Mild ale

Mild ale on alunperin Britteinsaarilta peräisin oleva, kevyehkö ale-oluttyyppi. Maultaan mild ale on hennon maltainen ja makea. Se on myös kevyen hedelmäinen ja tasapainoinen, sillä siinä ei maltaisuus eivätkä humalat dominoi. Mild ale saattaa joskus sisältää hieman vehnämallasta. Joskus mild alea myös maustetaan kevyesti mausteilla, hunajalla, hedelmillä tai marjoilla.

  • alkoholiprosentti: 2,5–6,0 %
  • katkeropitoisuus: 15–30 EBU
  • väri: vaaleankeltainen–kupari–ruskea

Tutustu valikoimamme ale-oluisiin.

Bitter

Bitter eli bitter ale on alkuperältään brittiläinen, mietoalkoholinen ale-oluttyyppi, jossa on humaloinnin tuoma vahva katkeruus (bitter). Bitter pannaan pääosin vaaleista maltaista ja brittiläisistä Fuggles- ja Golding-humalista. Maku on selkeän maltainen ja hennon hedelmäinen. Sitä täydentää maukkaan runsas humalointi. Tuoksussa on humalien tuomaa maamaisuutta, yrttisyyttä ja kukkaisuutta.

  • alkoholiprosentti: 3,2–3,8 %
  • katkeropitoisuus: 25–35 EBU
  • väri: keltainen – kevyen meripihkaruskea

Tutustu valikoimamme bittereihin.


ESB

ESB eli Extra Special Bitter on alkoholiltaan tavallista bitteriä vahvempi brittiläinen oluttyyppi. Tähän samaan bitter ale -tyyppiin kuuluu myös perinteinen special bitter, special old bitter ja premium bitter. ESB on vahvasti humaloitu kuten tavallinenkin bitter, mutta humalat ovat selvemmin aistittavissa kuin pale alessa.

  • alkoholiprosentti: 3,8–5,9 %
  • katkeropitoisuus: 25–50 EBU
  • väri: keltainen–meripihka

Tutustu valikoimamme ale-oluiisin.

Pale ale

Brittityylinen

Brittityylisessä pale alessa käytetään brittiläistä pale ale -mallasta, joka antaa olueen kevyttä pähkinäisyyttä makuun. Oluessa on makean karamellinen mallaspohja ja tuoksussa myös pähkinää ja keksiä. Pale alessa on miedompi humalointi verrattuna bitteriin ja ESB:iin.

Belgialaistyylinen

Belgialaistyylinen pale ale muistuttaa brittiläistä pale alea, mutta se on aromaattisempi ja vahvemman makuinen. Maultaan olut on hedelmäistä, mausteista ja pehmeää. Tuoksussa on hentoa paahtoleipäisyyttä, keksimäisyyttä, luumua, appelsiinia tai siirappia.

Amerikkalaistyylinen

Amerikkalaistyylisen pale alen juuret ovat brittityylisessä pale alessa, mutta humaloinnissa on käytetty amerikkalaisia humalia, joista tuoksuun tulee sitrusta ja kukkaisuutta. Maltaisuudeltaan amerikkalainen pale ale on brittiserkkuaan hieman kepeämpää.

  • alkoholiprosentti: 4,0–6,2 %
  • katkeropitoisuus: 25–45 EBU
  • väri: kupari–pronssi–punaruskea

Tutustu valikoimamme pale ale -oluisiin.

Brown ale

Brown ale on alkujaan Koillis-Englannissa valmistettu ale-tyyppi. Perusmaultaan brown alet ovat karamellimaltaisia, toffeisia, hennon tummamarjaisia. Tuoksussa on usein pähkinää, keksiä tai kahvia. Mallas–humala-suhteeltaan brown alet ovat hyvin tasapainoisia.

  • alkoholiprosentti: 2,8–5,4 %
  • katkeropitoisuus: 15–35 EBU
  • väri: meripihka–tummanruskea

Tutustu valikoimamme brown ale -oluisiin.

Ale

Ale on olut, joka on vaikea sijoittaa johonkin muuhun ale-oluttyyppiin. Se voi olla myös tuntemattomampi aleoluttyyli, esim. jo unohtunut bittiläinen dinner ale. Tähän olutalatyyppiin kuuluvat myös amerikkalaistyylinen amber ale (red ale).

  • alkoholiprosentti: 4,0–6,0 %
  • katkeropitoisuus: katkeruus vaihtelee EBU
  • väri: vaihtelee

Tutustu valikoimamme ale-oluisiin.

IPA

IPA (Indian Pale Ale) on voimakkaasti humaloitu ja alkoholiltaan vahva ale-oluttyyppi. Tyyppi syntyi oluista, jotka kehitettiin aikoinaan kestämään pitkä merimatka Intiaan. Maussa on selkeää maltaisuutta, jota täydentää aromikas humalointi, mikä jättää kokonaisvaikutelman kuivahkoksi. Tuoksussa on karamellimaltaiden leipämäisyyttä, keksiä tai toffeeta sekä perinteisesti brittihumalan maamaisuutta, kukkaa ja ruohoa. Lue lisää IPA-oluesta. 

  • alkoholiprosentti: 5,0–7,5 %
  • katkeropitoisuus: 40–70 EBU
  • väri: kullankeltainen–kupari

Tutustu valikoimamme IPA-oluisiin.

Old ale

Old ale on tumma, täyteläinen ja makean maltainen ale-oluttyyppi. Se on usein vahvan alkoholinen. Old alea valmistettiin alunperin talven lämmikkeeksi. Maultaan old ale on makean maltainen. Tuoksu on usein karamellinen, pähkinäinen, siirappinen; tuoksussa on myös kuivattua hedelmää ja herukkaa. Tummista maltaista tulee myös paahtuneisuutta, lakritsia, kaakaota ja suklaisuutta. Pitkään kypsyneen old alen tuoksussa saattaa olla myös sherrymäisyyttä, portviiniä tai madeiraa.

  • alkoholiprosentti: 5,8–8,5 %
  • katkeropitoisuus: 30–60 EBU
  • väri: ruskea–tummanruskea

Tutustu valikoimamme ale-oluisiin.


Strong ale

Strong ale ovat maltainen, usein makea, keskitäyteläinen ale-oluttyyppi. Maultaan strong ale on makean maltainen. Tuoksussa on usein karamellisuutta, pähkinää, siirappia, kuivattua hedelmää ja herukkaa. Skottityylisissä strong aleissa voi olla myös turvetta ja savua. Belgialaistyylisissä strong aleissa saattaa olla mausteisuutta, kirsikkaa ja luumua.

  • alkoholiprosentti: 5,0–10,0 %
  • katkeropitoisuus: 17–35 EBU
  • väri: meripihka–vaaleanruskea

Tutustu valikoimamme strong ale -oluisiin.

Golden ale

Golden ale on alunperin belgialainen, vahva-alkoholinen ale-oluttyyppi. Sen maku on hedelmäinen, mausteinen ja alkoholinen. Tuoksussa on päärynää, omenaa ja luumua, myös usein pippuria ja muita mausteita. Aromihumalat antavat golden alelle parfyymisuutta ja kukkaisuutta.

  • alkoholiprosentti: 7,5–10,5 %
  • katkeropitoisuus: 25–35 EBU
  • väri: keltainen–kullankeltainen

Tutustu valikoimamme golden ale -oluisiin.

Luostariolut

Luostariolut eli abbey ale eli bières d'abbaye eli abdijbier on ale-oluttyyppi, jota munkit valmistivat aikanaan luostareissa. Luostarioluet ovat vahva-alkoholisia, makean hedelmäisiä, rommimaisia ja aromikkaan humalaisia.

Blonde (vaalea)

Tuoksu on mausteinen ja yrttinen. Siinä voi olla myös hentoa parfyymiä, päärynää ja sitrusta.

  • alkoholiprosentti: 6,0–7,5 %
  • katkeropitoisuus: 15–30 EBU
  • väri: keltainen–meripihka

Brune (tumma)

Tuoksussa on tummien maltaiden antamaa karamellia, suklaata tai kahvia, myös rusinaa, luumua ja kirsikkaa.

  • alkoholiprosentti: 6,0–7,5 %
  • katkeropitoisuus: 15–25 EBU
  • väri: meripihka–ruskea

Triple

Tuoksussa on appelsiinia, sitrusta ja joskus banaania. Tuoksussa voi olla myös mausteita, pippuria ja nahkaa.

  • alkoholiprosentti: 7,5–9,5 %
  • katkeropitoisuus: 20–40 EBU
  • väri: keltainen–meripihka

Tutustu valikoimamme luostarioluisiin.