Mitä on gluteeniton olut?

Gluteeniton olut maistuu yhä useammalle oluen ystävälle. Gluteenittomien oluiden tarjonta on kasvanut, ja samalla valikoimaan on tullut tyylien runsautta. Gluteenia välttävän ei tarvitse tinkiä oluensa mausta.

Gluteenittomien oluiden kysyntä ja tarjonta ovat kasvaneet viime vuosina roimasti. Se on hyvä uutinen niille maukkaiden oluiden ystäville, jotka eivät voi tai halua nauttia gluteenipitoisia ruokia ja juomia.

Gluteeni on tiettyjen viljojen sisältämä varastoproteiinien seos, jota monen pitää välttää terveydellisistä syistä. Esimerkiksi keliaakikot eivät voi nauttia sitä ollenkaan. Samalla viljatuotteiden ja gluteenin välttämisestä on tullut osa monen muunkin ruokavaliota, vaikkei varsinaista terveydellistä syytä olisikaan.

Monipuoliset gluteenittomien oluiden tyylit

Gluteenia välttäville on tullut runsain mitoin uudenlaista valinnanvaraa. Gluteenittomat oluet eivät ole enää vain kevyitä vaaleita lagereita, vaan niiden tyylit ulottuvat kaikista täyteläisimpiin tummiin oluttyyppeihin saakka. Saatavilla on esimerkiksi gluteenittomia ale-oluita monessa eri tyylissä.

Isot panimot ovat hallinneet gluteenittomien oluiden markkinaa, mutta nyt myös pienet käsityöpanimot ovat alkaneet tehdä niitä. Tämä lisää valikoimaa entisestään.

Gluteenittomat oluet maistuvat aivan samalle kuin muutkin, jos ne vain on valmistettu vastaavista raaka-aineista. Gluteenia ei näet voi maistaa oluesta, eikä se esimerkiksi vaikuta juoman koostumukseen.

Miten gluteeniton olut valmistetaan?

Oluenvalmistuksen yleisin viljaraaka-aine on gluteenia sisältävä ohra. Samoin vehnä ja ruis ovat gluteenipitoisia viljoja, joita niin ikään käytetään yleisesti oluenpanossa.

Gluteeniton olut voidaan panna periaatteessa täsmälleen samalla tavalla ja samoista raaka-aineista kuin tavallinen olut. Erona on, että modernin tekniikan avulla gluteeni voidaan poistaa lähes kokonaan esimerkiksi hyödyntämällä tiettyä entsyymiä käymisen alkuvaiheessa. Viljan jalostuksen ja teknologian kehittymisen myötä raaka-aineiksi voidaan nykyään myös valita vähemmän gluteenia sisältäviä viljalajikkeita.

Myös gluteenittomassa oluessa voi olla hieman gluteenia, lainsäädännön sallima enimmäismäärä on 20 mg/kg. Tämä katsotaan turvalliseksi määräksi esimerkiksi keliaakikoille, mutta joillekin jo tuo häviävän pieni määrä voi olla liikaa ja he saavat oireita.

Alkon laadunvalvonta tekee säännöllisesti pistokokeita, joilla varmistetaan, että gluteenin raja-arvo ei ylity valikoiman oluissa.

Luontaisesti gluteeniton olut

Olut voi olla myös luontaisesti gluteeniton. Silloin sen valmistukseen ei ole käytetty ollenkaan gluteenia sisältäviä viljoja, vaan tärkkelyksen lähteenä on esimerkiksi maissi, riisi, hirssi, durra, quinoa tai tattari. Koska raaka-aine on muu kuin oluille tyypillinen ohra, myös tuotteiden maku eroaa valtavirran oluttyypeistä.

Useimmat muut alkoholijuomat kuin oluet eivät sisällä gluteenia. Niitä ovat esimerkiksi viinit, juomasekoitukset ja tislatut juomat. Myöskään siidereissä ei ole yleensä gluteenia, mutta joskus niiden valmistuksessa on saatettu käyttää esimerkiksi ohraa – tuoteselostus kannattaakin tarkastaa ennen nauttimista.

Juttua varten on haastateltu Alkon laadunvalvonnan kemisti Leenamaria Järvistä sekä oluiden tuotepäällikkö Timo Valloa.

Lisää tietoa gluteenittomasta ruokavaliosta Keliakialiiton verkkosivuilla.

Teksti Lasse Pakarinen, kuva iStock

Gluteeniton olut
  • Gluteenia sisältäviä viljoja ovat vehnä, ruis ja ohra.

  • Gluteeniton olut voidaan valmistaa samoista raaka-aineista kuin tavallinenkin. Tällöin gluteeni poistetaan oluenpanon aikana.

  • Gluteenittomassa oluessa saa olla korkeintaan 20 mg/kg gluteenia.

  • Luontaisesti gluteenittomissa oluissa gluteenia ei ole ollenkaan. Ne valmistetaan raaka-aineista, jotka eivät sisällä gluteenia, esimerkiksi riisistä tai hirssistä.

Gluteenittomat oluet Alkon valikoimissa

Alkon valikoimissa on parikymmentä erilaista gluteenitonta olutta. Valikoimaan kuuluu muun muassa lagereita, aromaattisia pilsejä sekä hedelmäisiä ale-oluita. Koko gluteenittomien oluiden valikoima ei yhteen myymälään mahdu, joten pääset tutustumaan kaikkiin gluteenittomiin oluisiimme Alkon mobiilisovelluksen tai verkkokaupan kautta. Katso koko valikoima.