Pils-oluessa maistuvat kukkaiset ja yrttiset aromit

Pils on tyyliltään maukas, aromaattinen ja perusluonteeltaan kuivahko olut. Pilsin luonteelle on ominaista selvästi maistuvan humaloinnin tuomat yrttiset, kukkaiset ja mausteiset aromit.

Alkon valikoimissa on yli 30 erilaista Pils-olutta. Pils-oluen nimi on jäljitettävissä tšekkiläiseen Pilsenin kaupunkiin ja 1800-luvun puoliväliin. Jo ennen vuosisadan puoliväliä oluita oli lageroitu eli kypsytetty rauhassa kylmissä kellareissa esimerkiksi Baijerissa. Tarina kertookin, että baijerilainen kylmään sopeutunut hiiva salakuljetettiin vuonna 1842 Pilseniin, jossa se naitettiin määriläiseen ohramaltaaseen ja Saazin alueen humalaan. Kun mukaan lisättiin Pilsenin pehmeä vesi, syntyi pilsner-tyyppinen olut, joka tarkoittaa alun perin olutta Pilsenin kaupungista.

Uusi kullankeltainen, kirkas ja raikas oluttyyppi levisi siirtolaisten myötä ympäri maailman. Eteläsaksalaiset pitäytyivät tummissa lagereissa ja toivat pilsille helles- eli vaalea-nimisen kilpailijan vasta vuonna 1894. Se oli maultaan hieman maltaisempi kuin humalan katkeroa painottanut tšekki-pils.

Pils on täysmallasolut. Se sisältää aina vain vaaleaa mallasta eikä muita tärkkelyksen lähteitä, kuten maissia tai riisiä. Tämän tuntee täyteläisenä suutuntumana ja tšekkiläisissä pilseissä pehmeytenä sekä joskus jopa aavistuksenomaisena makeutena. Saksalaiset pilsit ovat väriltään vaaleampia, rapsakkaan kuivia ja runsaammin humaloituja eli monesti kitalakea kutkuttavan katkeria.

Pilsejä valmistetaan monissa eri maissa. Alkoholitilavuudeltaan ne ovat viiden prosentin tuntumassa.

Erilaisia pilsejä

Valikoimaamme kuuluu useita erilaisia pilsoluita. Tyypit on lueteltu miedosta voimakkaaseen. Tyyppiselostuksen lopussa on maininta alkoholi- ja katkeropitoisuudesta (EBU eli European Bitterness Unit, eurooppalainen katkeropitoisuus) sekä oluen väristä.

Saksalaistyylinen

Saksalaistyylinen pils on rapea ja kuivakkaan raikas olut, jossa saksalaisen maltaan keksimäiseen aromiin yhdistyy saksalaisen jalohumalan aromaattisuus. Saksalaistyylinen pils on vahvemmin humaloitu ja kantavierteeltään kevyempi kuin tšekkiläinen pils.

  • alkoholiprosentti: 4,4–5,2 %
  • katkeropitoisuus: 25–45 EBU
  • väri: vaaleankeltainen–kullankeltainen

Tutustu valikoimamme pilseihin.

Tšekkiläistyylinen

Tšekkiläistyylinen pils on vivahteikkaan maltainen, usein voimainen, täyteläinen olut. Humaloinniltaan se on selkeän aromaattinen ja kuiva. Tšekkiläistyylinen pils on täyteläisempi ja kantavierteeltään vahvempi kuin saksalainen pils.

  • alkoholiprosentti: 4,2–5,4 %
  • katkeropitoisuus: 35–45 EBU
  • väri: keltainen–kullankeltainen

Tutustu valikoimamme pilseihin.

Muut pilstyylit

Muille pilseille on ominaista raikas, maltainen, selkeäpiirteinen tyyli, jolle on tyypillistä puhdas humalointi ja kuivahko kokonaisvaikutelma.

  • alkoholiprosentti: 4,0–5,8 %
  • katkeropitoisuus: 25–40 EBU
  • väri: vaaleankeltaisesta–kullankeltainen–kullanruskea

Tutustu valikoimamme pilseihin.